Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 28

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.28.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–7. melléklethez
SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban december hónapban 6.135.265 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk december hónapokban 138.569 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
A Magyar Államkincstár értesítője alapján a központilag számolt üzemeltetési normatíva támogatásoknál miniszteri döntések következtében önkormányzatunknál 21.105.145 Ft támogatás csökkenés keletkezett.
Önkormányzatunk a 2023. évi normatíva támogatására 2022. decemberében 77.862.821 Ft előleget kapott az Államkincstártól, melyet a következő év elején vissza kell fizetni.
Önkormányzatunk közfoglalkoztatási program keretében 2022. december hónapban 7 főt foglalkoztatott, akik zöldterület üzemeltető képzésben vettek részt, bérköltségüket 100%-ban támogatja a Megyei Kormányhivatal.
Az önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Az ISPA/KA hulladékgazdálkodás üzemeltetési díj befizetésből, valamint gépjármű eladásokból további 2.200.312 Ft konzorciumot illető bevétel keletkezett az önkormányzatnál. A bevétel nettó összege céltartalékba helyezendő az elkülönített hulladékgazdálkodási számla egyenlegét növelve, a fizetendő ÁFA összege bevallásra, valamint megfizetésre került.
Az önkormányzat költségvetésében található „PR, marketing, turisztika” feladatsor előirányzatát módosítani szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
A „Járványügyi Veszélyhelyzeti Alap kiadásai” feladatsor előirányzatát 3.944 Ft-tal módosítani szükséges szállítói számla elszámolás különbözete következtében.
Az önkormányzat költségvetésében tervezett „Bankköltség” feladatsor kiadási előirányzatát növelni szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
A „Települési Értéktár Bizottság kiadásai” feladatsoron kiemelt előirányzatok közötti módosítás vált szükségessé a kifizetések alapján.
Az Önkormányzat „Étkezési feladatainál” az intézmények szerinti előirányzatokat módosítani szükséges a tényleges kiadások alapján.
A Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal feladatsorainál előirányzat átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
A Kálmán Imre Művelődési Központnál a tényleges személyi kiadások teljesülése alapján előirányzat módosítás szükséges.
Intézményünknél, a Siófoki Napsugár Óvodánál, a tagintézmények között a tényleges személyi kiadások teljesülése alapján előirányzat módosítás szükséges.
Siófok Város Gondozási Központjánál a tényleges kiadások és bevételek teljesülése alapján feladatsorok között előirányzat módosítás vált szükségessé.
Intézményünknél a BRTK Könyvtárnál a személyi kiadások teljesülése alapján előirányzat módosítás szükséges.