Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 11/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 30

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.30.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 11/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–6. melléklethez
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Siófok Város Önkormányzata közfoglalkoztatási program keretében 2023.05.19-06.30 között 12 főt foglakoztat, akik eladói tanfolyamon vesznek részt. A tanfolyamhoz 100% bértámogatást biztosít a Vármegyei Kormányhivatal.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban április-június hónapban 18.426.531 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk április-június hónapokban 691.705 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
Siófok Város Önkormányzata a Lakossági víz és csatornaszolgáltatás költségeinek csökkentésére idén 139.275.800 Ft támogatásban részesül, mely összeget a DRV Zrt., mint víziközmű szolgáltató részére át kell adni.
Önkormányzatunknál a május havi normatíva módosítás következtében 12.021.621 Ft támogatás növekedés keletkezett.
A Miniszterelnökség, mint támogató szerv a „Közösségi hub kialakítása a városközpontban” című, TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2021-00880 számú projekthez 5.247.403 Ft póttámogatást ítélt meg Önkormányzatunk részére.
A 191/2023. (V.25.) számú Képviselő-testületi határozat alapján az Xpress Dance Tánc és Sport Egyesület részére 500.000 Ft támogatás biztosítandó Világbajnokságon való részvételhez az önkormányzati tartalékkeret terhére.
A 203/2023. (V.25.) számú Képviselő-testületi határozat alapján az Emergency Service Kft.-vel orvosi ügyeleti szolgáltatásra új közreműködői szerződés megkötése következtében előirányzat módosítások váltak szükségessé.
Az önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
A Dél-Balatoni Sióvölgyi Nagytérségi Konzorcium működési bevételei a tervezett összegen felül teljesültek 3.952.288 Ft-tal. A bevétel működési kiadásra fordítható.
A BRTKK Igazgatói kérése alapján az önkormányzati költségvetésben található „Tárgyi eszköz beszerzés BRTKK” feladatsor előirányzatát növelni szükséges 1,3 millió Ft-tal a „BRTKK beruházási munkái” feladatsor terhére.
Az önkormányzati költségvetésben a „Polgármesteri alap” feladatsor kiadási előirányzatánál kiemelt rovatok közötti módosítás vált szükségessé eszközök vásárlása következtében.
A „Városi tanuszoda telek rekultivációs munkáinak” kivitelezésére a SIÓKOM Nkft. által adott árajánlat alapján a feladatra betervezett előirányzatot módosítani szükséges.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály javaslata alapján feladatok között kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges.
A Kommunikációs és Turisztikai Iroda javaslata alapján feladatok között rovatok közötti átcsoportosítás szükséges.
Az általános iskolai nyári napközi tábor pedagógusi felügyelet díjára önkormányzatunk a tartalékkerete terhére 791.000 Ft fedezetet biztosít.
Az önkormányzat kiadásainál a Létesítményi Főmérnök javaslata alapján a „Civil Ház pótberuházásai” feladatsor előirányzatát növelni szükséges.
Intézményünk – a Kálmán Imre Művelődési Központ – a „Siófok55” program lebonyolítására 50 millió Ft támogatásban részesül a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-től. A támogatás összegéből 10 millió Ft jövőre érkezik meg, ezért az idei évben felmerülő többlet kiadások fedezetét Önkormányzatunk megelőlegezi az intézménynek.
A Kálmán Imre Művelődési Központ a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítványtól 350.000 Ft támogatásban részesült a „Csivitelő Gyermektábor” program megvalósításához, hangszerek beszerzésére.
Intézményünk – a BRTKK és Emlékház – a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítványtól 350.000 Ft támogatásban részesült a „Mezítlábas park a Könyvtárban” pályázat keretében.
Intézményünknél – Siófok Város Gondozási Központjánál – a Családsegítő Központ és Szolgálat pályázaton 2.641.600 Ft támogatást nyert Erzsébet tábor megrendezésére.
Az egységes védőnői szolgálat kialakításának részeként az iskolavédőnők várhatóan 2024. január 1-jével tagozódnak be a megyei kórházak alá, ezért az ezzel kapcsolatos kiadásokat az idei év második félére is biztosítani szükséges intézményünknél, a Gondozási Központnál.
Önkormányzatunk a Siófoki Temetkezési Kft. részére 8,5 millió forint működési támogatást biztosít a 2023. évi költségvetés általános tartalékkerete terhére.