Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 11/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 29

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2023. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.29.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 11/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–7. melléklethez
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Siófok Város Önkormányzata a „Nyári Diákmunka” program keretében július-augusztus hónapokban 11 főt foglalkoztatott a Könyvtárban. A 6 órás foglalkoztatásból eredő bér költséget támogatja a Kormányhivatal, de a járulékok és dologi kiadások terhét önkormányzatunknak kell állnia.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban július-augusztus hónapban 12.345.926 Ft összegben részesült önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Siófok Város Gondozási Központjánál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra önkormányzatunk július-augusztus hónapokban 294.046 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
A Magyar Államkincstár értesítője alapján a központilag számolt üzemeltetési normatíva támogatásoknál miniszteri döntések következtében önkormányzatunk 16.828.527 Ft többlet támogatásban részesül.
A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása alapján a Siófok, Révész Géza utcai stadionra adott támogatás elszámolása következtében további 6.226.970 Ft fel nem használt támogatási összeg visszautalása szükséges.
Önkormányzatunk 922.000 Ft összegű könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatásban részesült, melyet az intézmény részére átadni szükséges.
Siófok Város Önkormányzata kérelem alapján a fiatal szakképzettek munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatásában részesül. A Tourinform Irodában 2 hónapra alkalmazásra kerülő munkavállaló bérét és annak járulékait 100%-ban támogatja a Somogy Vármegyei Kormányhivatal.
A 223/2023. (VI. 27.) képviselő-testületi határozat alapján a nyári szünet időszakában biztosítandó gyermekfelügyeletre betervezett előirányzatot 395.500 Ft-tal növelni szükséges.
A 274/2023. (IX. 5.) képviselő-testületi határozat alapján önkormányzatunk a Siófoki Temetkezési Kft. részére 30.000.000 Ft-ot biztosít tőkeemelésre az önkormányzat tartalékkerete terhére.
A Képviselő-testület 159/2023. (IV. 25.) határozata szerint a BFC Siófok Kft. kérelmére 9.529.000 Ft összegben biztosítja a bérlő által megvalósított pályavilágítási munkák fedezetét, ezt az összeget a BFC esedékessé vált díjtartozásába beszámítja.
Az önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
A Dél-Balatoni Sióvölgyi Nagytérségi Konzorcium működési bevételei a tervezett összegen felül teljesültek 3.508.881 Ft-tal. A bevétel működési kiadásra fordítható.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály javaslata alapján feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás, valamint új beruházásokra előirányzat biztosítása szükséges.
Az önkormányzat kiadásainál a létesítményi főmérnök javaslata alapján feladatok között előirányzat átcsoportosítás szükséges.
Az önkormányzati költségvetésben „Közjegyzői eljárásokkal kapcsolatos kiadások” feladatsor előirányzatát növelni szükséges az előző évi meg nem fizetett parkolási pótdíjak behajtásra történő átadás várható költségei alapján.
Intézményünk, a BRTKK az idei év nyarán egy hetes fizetős tábort szervezett a gyermek könyvtár részlegén. A befolyt bevétel a tábor szervezéséhez felmerült kiadásokra került felhasználásra.
A BRTKK és Kálmán Imre Emlékház a Víztoronyban megnyílt kiállítás jegyértékesítéséből befolyt többletbevételt a kiállítás dologi kiadásainak fedezetére kívánja fordítani.
A Családsegítő Központ és Szolgálat által megrendezésre került Erzsébet tábor tervezett kiadásainál előirányzatok közötti módosítás vált szükségessé a megvásárolt tárgyi eszközökre.
Intézményünk – Siófok Város Gondozási Központja – a védőnői feladatellátásra a NEAK-tól a védőnői átszervezés elhúzódása miatt a tervezettnél több finanszírozást kapott, mely a kiadási oldalon is felhasználásra kerül.
Siófok Város Gondozási Központ iskolai védőnője 40 éves jubileumi jutalomra jogosult szeptember hónapban. A védőnői átszervezés elhúzódása miatt a kifizetés még az intézményt terheli.
A Kálmán Imre Művelődési Központ Szabadtéri Színpadra tervezett programjainál bevétel többlet realizálódott, amely egyidejűleg kiadás növekedéssel is járt.