Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 11/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.15.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 11/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–6. melléklethez
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás
Központi intézkedések, helyi döntések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban október-november hónapban 11.508.663 Ft összegben részesült önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra önkormányzatunk október-november hónapban 294.049 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
Önkormányzatunk a mikro-, kis- és középvállalkozások 2022.évi iparűzési adókedvezményt megillető kiegészítő támogatásban részesült november hónapban 163.811.114 Ft összegben.
Siófok Város Önkormányzata Közmunkaprogram keretében 2023.12.01-2024.02.29. között 11 főt foglalkoztat. A foglalkoztatottak a közterületek tisztán tartásában vesznek részt, bérköltségüket 100%-ban támogatja a Kormányhivatal, melyből az idei évben előleget biztosítanak részünkre. A feladathoz kapcsolódó dologi kiadások fedezete a céltartalékból biztosítható.
A 345/2023. (X.26.) képviselő-testületi határozat alapján önkormányzatunk Nagy János testépítő sportoló részére 300.000 Ft támogatást biztosít.
A 366/2023. (X.26.) képviselő-testületi határozat alapján önkormányzatunk a Balaton-parti Kft. részére a korábban biztosított tagi kölcsön 2023.évi kamatát elengedi. Képviselő-testületi határozat alapján a Balaton-parti Kft. részére önkormányzatunk 220 millió Ft működési támogatást biztosít.
Balatonvilágos Község Önkormányzata Polgármesterének 4/2023. (XI.14.) utasítása alapján 2.000.000 Ft előirányzat kerül biztosításra a Siófoki KÖH részére jutalom kifizetése céljából.
Az önkormányzat kiadásainál a Létesítményi Főmérnök javaslata alapján az „Önkormányzati ingatlanok” feladatsorra további előirányzat biztosítása szükséges.
Az önkormányzati költségvetésben a Hatósági Osztályvezető javaslata alapján feladatok között előirányzat módosítás vált szükségessé.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályvezető javaslata alapján feladatok vonatkozásában előirányzat átcsoportosítások szükségesek.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvánnyal kötött óvoda épület bérleti szerződése alapján a bevételi előirányzatok növelése szükséges az önkormányzati költségvetésben.
A „PR, marketing, turisztikai kiadások” és a „Nemzetközi kapcsolatok” feladatsoroknál előirányzat átcsoportosítások váltak szükségessé a várható kiadások alapján.
Az önkormányzati költségvetésben található „Polgármesteri Alap” kiadásainál kiemelt rovatok közötti előirányzat módosítás vált szükségessé.
Az idei évben önkormányzatunk részére „Biztosító általi kártérítés” címen ez idáig 5.448.664 Ft bevétel keletkezett. A károk helyreállításának költségei az „Ingatlangazdálkodás” feladatsornál merültek fel, ezért célszerű a többletbevétel összegével a kiadások előirányzatát is megnövelni.
A Dél-Balatoni Régió Nkft. az idei évben hulladékgyűjtő gépjárművek bérleti díjára bruttó 20.569.773 Ft-ot fizetett meg. A bevétel nettó összege céltartalékba helyezendő a KEOP hulladékszámla egyenlegét növelve, a fizetendő ÁFA összege bevallásra, valamint megfizetésre került.
Az ISPA/KA hulladékgazdálkodás üzemeltetési díj befizetéséből az idei évben 34.495.410 Ft konzorciumot illető bevétel keletkezett az önkormányzatnál. A bevétel nettó összege felhasználásra kerül eszköz beszerzésére, a fizetendő ÁFA összege bevallásra, valamint megfizetésre került.
Az önkormányzati költségvetésben felhalmozási célú feladatok vonatkozásában kiemelt rovatok közötti átcsoportosítás szükséges a felmerült kiadásoknak megfelelően.
Siófok Város Csicsergő Bölcsődéjénél kiemelt előirányzati rovatok közötti módosítás vált szükségessé.
A Kálmán Imre Művelődési Központnál szervezeti egységek közötti előirányzat módosítás szükséges az alábbiak szerint.
Siófok Város Gondozási Központ Iskolai védőnői szolgálata részére történő kisértékű eszköz beszerzés alapján előirányzat módosítás vált szükségessé.
Intézményünk – Siófok Város Gondozási Központja - a védőnői feladatellátásra a NEAK finanszírozás keretében a tervezettnél magasabb összeget kapott, mely a kiadási oldalon is többletkiadás jelent.
A Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház a Nemzeti Kulturális Alaptól 1.900.000 Ft-ot nyert pályázatokon kottarestaurálásra, térinformatikai rendszer kialakítására és olvasótábor megszervezésére.