Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 04. 27

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.27.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről szóló 3/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz és az 1–6. melléklethez
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011.évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület az Áht. 34. § (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Részletes indokolás
Központi intézkedések és feladatváltozások következtében szükségessé vált az előirányzatok módosítása az alábbi feladatok vonatkozásában.
Szociális ágazati összevont pótlék támogatásban január-március hónapokban 19.389.127 Ft összegben részesült Önkormányzatunk. A költségvetésben a bevételt növelni szükséges, kiadási oldalon az összeg tartalékba helyezhető, mivel az intézményi költségvetésekben eredeti előirányzatként tervezésre kerültek ezen kiadások.
A Gondozási Központnál lévő vezető ápoló részére fizetendő egészségügyi kiegészítő pótlék támogatásra Önkormányzatunk január-március hónapokban 654.666 Ft-ot kapott. A bevétel tartalékba helyezhető mivel a kiadás az intézményi költségvetésben tervezésre került.
A Magyar Államkincstár havi előirányzat értesítője alapján január-március hónapokban kulturális feladatok bérjellegű támogatásra 9.440.025 Ft támogatást kapott Önkormányzatunk.
Siófok Város Önkormányzata hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási program keretében 2024.03.11-2024.08.31. között 11 főt foglalkoztat városüzemeltetési feladatokra. A bérköltségre támogatást biztosít a Kormányhivatal, a program dologi kiadásainak fedezetét a céltartalék előirányzata biztosítja.
A 2023. évi költségvetési beszámolóban a normatív támogatások elszámolása következtében előleg visszafizetési kötelezettség valamint pótlólagos támogatás is keletkezett.
A 2024. évi európai parlamenti és önkormányzati választásokkal kapcsolatos normatív támogatás ismeretében a kiadási előirányzatok az alábbiak szerint tervezhetők.
A Nagystrandon üzemeltett jégpálya ténylegesen felmerült kiadásainak elszámolása alapján hozott 39/2024. (II.29.) számú Képviselő-testületi határozat szerint a tervezett előirányzatot növelni szükséges.
A 41/2024. (II.29.) számú Képviselő-testületi határozat alapján Önkormányzatunk a Balaton-parti Kft. részére az önkormányzati költségvetésben betervezett működési támogatás terhére 49.939.847 Ft felhalmozási célú támogatást biztosít a Hotel Holiday épületének felújítására.
A DRV Zrt. 2023. évi nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tevékenység költségelszámolása alapján a feladathoz további 1.553.284 Ft előirányzat biztosítása szükséges az önkormányzati költségvetésben.
A 2024.02.29-ig tartott Hajléktalan mintaprogram tényleges járulékadatai alapján további 3.933 Ft előirányzat biztosítása szükséges a feladathoz.
A Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályvezető javaslata alapján feladatok között előirányzat átcsoportosítás vált szükségessé.
Képviselői javaslatra a „Tavasz utca csapadékvíz elvezetési munkához” 5 millió Ft előirányzat kerül átcsoportosításra a „Bajcsy u. É-i oldal járda és vízelvezető árok megújítása” feladatsorról.
Siófok Város Gondozási Központjánál a háziorvosi rendelők részére történt eszköz beszerzések alapján előirányzat módosítás vált szükségessé.
A Gondozási Központnál lévő iskolai védőnők illetménye Kormány rendelet alapján 2024. március hónaptól emelkedett, melyre előirányzatot biztosítani szükséges az önkormányzati általános tartalék keret terhére.
Bölcsőde intézményünk dolgozója bejelentette nyugdíjba vonulási szándékát, így jubileumi jutalom kifizetése is esedékessé válik.
Intézményünknél - a BRTKK és Emlékháznál - személyi juttatások előirányzatának átcsoportosítása vált szükségessé a Víztoronyba nyáron felvételre kerülő kisegítő munkatárs valamint 2 fő könyvtári dolgozó bérkiegészítésére az „Emlékház” szervezeti egység terhére.
A Balaton-parti Kft. előterjesztése alapján a Siófok város közterületén lévő szabadstrandok 2024. évi üzemeltetéséhez 158.750.000 Ft fedezetet szükséges biztosítani.