Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 18/2012.(IX.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 18- 2013. 09. 18

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013. (IX. 17.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 18/2012.(IX.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.09.18.

Barcs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról szóló 18/2012.(IX.21.) számú önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) a következő 12/A. alcímmel és 18/A. §-al egészül ki:

„12/A. A közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó eltérő szabályok

18/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az ebben az alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A filmforgatás céljára történő közterület-használattal összefüggő, a mozgóképről szóló törvényben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(3) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, amely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal, esetenként 5 nappal meghosszabbítható.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat naponta 7.00-21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően legfeljebb 5 napon belül újra biztosítani kell.

(6) A turisztikailag kiemelt közterület:

a) a Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ melletti közterület ( Május 1. és Ifjúság utca

b) Hősök tere

c) Somogytarnócai városrész központja

(7) A turisztikailag kiemelt közterületeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 500 m 2 területet.

(8) A közterület-használati díjat az Mktv. 3. mellékletében foglalt mindenkori díjtételek alapján kell meghatározni.

(9) Mentes a közterület-használati díj alól:

(a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,
(b) a városról turisztikai célból készített film forgatása,
c) a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása,
d) oktatási, tudományos, ismeretterjesztő témájú filmalkotás forgatása.
(10) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:
- a filmforgatás céljából történő közterület-használatot csak a díjnak egy összegben az önkormányzat számlájára történő megfizetését követően kezdheti meg,
- a filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését köteles folyamatosan biztosítani,
- a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról, a keletkezett hulladék elszállításáról folyamatosan gondoskodni,
- a zöldterületet köteles kíméletesen használni,
- a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotában helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszűntetni,
- köteles a filmforgatással érintett lakosságot és vállalkozást tájékoztatni a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,
- a filmforgatás miatti esetleges károkat köteles megtéríteni, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is
(11) Az Mktv. szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a hatósági szerződésben vállalja a (10) bekezdésben előírt kötelezettségek teljesítését.
(12) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy a jóváhagyott hatósági szerződéstől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, akinek a kérelem benyújtásakor az önkormányzattal szemben bármilyen jogcímen kiegyenlítetlen tartozása van..

2. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, és ez a rendelet az azt követő napon hatályát veszti.