Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (III. 13.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődés feladatainak és ellátásának feltételeiről

Hatályos: 2024. 05. 17

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (III. 13.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődés feladatainak és ellátásának feltételeiről

2024.05.17.

Barcs Város Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §1 A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat által alapított közművelődési intézményekre és munkavállalóira, a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre és mindazokra, akik az önkormányzat közművelődési feladatellátásában részt vesznek.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

2. § (1) A rendelet meghatározza a közművelődési feladatellátás szakmai alapelveit, a finanszírozás és az ellátás szervezeti kereteit.

(2) Minden polgárnak és közösségnek joga, hogy:

a) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású intézmények szolgáltatásait,

b) műveltségét, készségeit gyarapítsa, közösségi művelődési jogainak érvényesítését az önkormányzat által fenntartott intézményekben, közösségi színtereken gyakorolhassa és azoktól szakmai segítséget kapjon.

(3)2 A közművelődési tevékenység alapintézménye a Móricz Zsigmond Művelődési Központ és Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely (7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 9.), valamint a Barcsi Városi Könyvtár (7570 Barcs, Ifjúság u. 18.). Emellett az önkormányzat kulturális ágazaton belül a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében támogatja azon intézmények, szervezetek működtetését, melyek tevékenységükből következően alapfeladataikon túl közművelődési feladatot is ellátnak.

(4) Az önkormányzat egyedi közművelődési alkalmak vagy tevékenységek megvalósítására, bizonyos közművelődési feladatok ellátására megállapodást köthet nem önkormányzati intézményekkel, szervezetekkel.

(5) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat igényli és elősegíti a civil szervezetek, egyéb közösségek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok közreműködését.

Az önkormányzat közművelődési feladatai

3. §3 (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76.§ (3) bekezdése szerinti valamennyi közművelődési alapszolgáltatás ellátásáról gondoskodik.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti:

a) népfőiskolák megteremtése,

b) város ünnepek, megemlékezések színvonalas megrendezését,

c) városban élő nemzetiségek/kisebbségek kultúrájának megismertetését, ápolását, népszerűsítését,

d) a gyermekek és a fiatalok közösségi, művelődési, művészeti érdeklődésének felkeltését és ezzel kapcsolatos igényeik kielégítését,

e) az időskorú lakosság művelődésének, közösségi életének támogatását,

f) az iskolarendszeren kívüli, az iskolai képzést kiegészítő kulturális és közművelődési kezdeményezések támogatását,

g) a helyi hagyományokon alapuló nagyrendezvények szervezését, a nemzeti és egyetemes ünnepekhez kapcsolódó rendezvények szervezését, szervezésének támogatását,

h) együttműködés kialakítását a közművelődés és a helyi művészeti élet mecénásaival,

i) a település környezeti, természeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tételét helytörténeti, település ismertető kiadványok megjelentetésével, kiállítások szervezésével,

j) egyéb művelődési lehetőségek, művelődési formák, különösen a nyilvános könyvtári ellátás biztosítását,

k) minden olyan civil közösség vagy magánszemély tevékenységének, kezdeményezésének segítését, ami által a város szellemi értékekben gazdagodik,

l) helyi közösségi életnek, az értékek és érdekek egyenrangúságának biztosítását, a civil közösségek önigazgatási, művelődési kezdeményezéseinek segítését, a különböző rétegek, korosztályok művelődési tevékenységének támogatását,

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei és ellátásuk módjai

4. § (1)4 Az önkormányzat a jelen rendelet 3. §-ában felsorolt feladatok folyamatos megvalósítása érdekében költségvetési szerveket működtet Móricz Zsigmond Művelődési Központ és Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely, valamint Barcsi Városi Könyvtár néven.

(2) A Móricz Zsigmond Művelődési Központ és Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely:

a)5 az országos és vármegyei kulturális intézményhálózattal kialakított szakmai kapcsolatai révén gondoskodik a város művelődő közösségei által létrehozott alkotások /produkciók/ minél szélesebb körű megismertetéséről, a jó tapasztalatok közismertté tételéről, szervezi a helyi művészetoktatáshoz kapcsolódó bemutatókat, teret ad a művészeti ágak gyakorlására, szervezi a városrészek közművelődési feladatainak ellátását,

b) kiállítások megszervezésével segíti a kortárs képző- és iparművészet népszerűsítését, Barcson és testvérvárosainkban élő művészek bemutatkozását. Állandó helytörténeti, illetve időszaki kiállításaival, programjaival, konferenciák szervezésével kiadványozási tevékenységével előmozdítja a település hagyományainak feltárását, megismertetését, azok gondozását,

c) képzőművészeti kiállítások gondozója,

d) a lakosság igényei alapján színházi előadások, irodalmi estek, komolyzenei, népzenei, könnyűzenei, jazz stb. műsorok szervezője, a helyi amatőr művészeti csoportok számára bemutatkozási alkalmak megteremtője,

e) igény esetén információkkal látja el a városban különféle céllal szerveződő civil szervezeteket, közösségeket, számukra szervezzen bemutatkozási, találkozási fórumokat, non-profit vagy humanitárius célú rendezvényeikhez ingyenesen biztosítson közösségi teret.

(3)6 A Barcsi Városi Könyvtár:

a) helytörténeti gyűjtemény könyvállományának gyarapításával, a városról megjelent cikkekből sajtóbibliográfia készítésével, helyismereti, helytörténeti vetélkedők szervezésével vesz részt e tevékenységben,

b) író-olvasó találkozók, irodalmi és egyéb előadások szervezője,

c) sajtótermékekkel, könyv, zene és video dokumentumokkal, internet, teleház szolgáltatással áll az olvasók, látogatók rendelkezésére.

(4) Az önkormányzat a 3. §-ban felsorolt közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

b) az egyházakkal,

c) a nemzetiségi önkormányzatokkal,

d) köznevelési intézményekkel,

e)7

(5) Az ünnepek kultúrája gondozása céljából rendszeresen megtartható rendezvények:

a) Magyar Kultúra Napja

b) Barcsi Tavaszi Napok,

c) Március 15.

d) Költészet Napja,

e) Városi Majális,

f) Dráva-menti Nyár,

g) Hősök Napja,

h) Nemzetközi Gyermeknap,

i)8

j) Pedagógusnap,

k)9

l) Szent István Napi kulturális rendezvények,

m) Nemzetközi Fúvószenei Találkozó,

n) Október 23.

o) Településrészi Falunapok,

p) Barcs Város Napja.

(6)10 A rendszeresen megtartható rendezvények előkészítése (tartalmi és formai részletkérdések meghatározása, helyszínek kijelölése, a költségekre vonatkozó javaslat előterjesztése), valamint a rendezvények megvalósításában közreműködő intézmények és szervezetek feladatainak meghatározása, koordinálása az Önkormányzat Oktatási, Művelődési, Sport Bizottságának feladata.

A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása

5. § (1) A közművelődési feladatok finanszírozásának forrása kettős: egyrészt az önkormányzat éves költségvetési előirányzataiban foglaltak - beleértve az állami támogatást is -, másrészt az államháztartáson belülről vagy kívülről átvett, céljellegű támogatások, és a működésből adódó szolgáltatási bevételek.

(2) A közművelődési feladat ellátásának pénzügyi fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésében biztosítja.

(3)11 A városi nagyrendezvények megrendezéséhez a Képviselő-testület által nyújtandó támogatás összegét a Móricz Zsigmond Művelődési Központ és Dráva Közérdekű Muzeális Kiállítóhely és az Önkormányzat éves költségvetése tartalmazza.

Záró rendelkezések

6. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a helyi közművelődési feladatokról szóló 11/1999. (III.26.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

Az 1. § a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (3) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (2) bekezdés a) pontja a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 26.) önkormányzati rendelete 12. §-a szerint módosított szöveg. A 4. § (2) bekezdés a) pontja a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 4. § (3) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (4) bekezdés e) pontját a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 4. § (5) bekezdés i) pontját a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 6. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 4. § (5) bekezdés k) pontját a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 4. § (6) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 4. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. § (3) bekezdése a Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 16.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.