Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról, valamit a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2011.(III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 03. 01

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról, valamit a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2011.(III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2015.03.01.

Barcs Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 8/2011.(III.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az adatkezelésre és az adatok védelmére vonatkozóan az Szt., valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”

2. § A Rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Szt.-ben meghatározott alábbi hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházza át:

- települési támogatással (lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás, átmeneti támogatás, méltányossági támogatás, temetési támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás) kapcsolatos döntések,
- köztemetés megállapítása,
- méltányossági ápolási díjjal kapcsolatos döntés,
- intézménybe való felvétel több jelentkező esetén , ha nincs elegendő férőhely, valamint vitás esetekben az intézményekbe történő felvétel és az igénybevételének engedélyezése,
- otthonházi lakás esetén a belépési hozzájárulás összegének megállapítása,
- jogosult által vitatott személyi térítési díj megállapítása, csökkentése, illetve elengedése,
- tartós elhelyezést biztosító intézményi ellátásban részesülő személy térítési díjának megállapítása, amennyiben a havi jövedelméből azt megfizetni nem képes,
- autóbusz-közlekedés helyi utazási költségei támogatásának megállapítása.”

3. § A Rendelet 7. § (4) és (5) bekezdéseiben az „Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottságának” szövegrész helyébe „Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottságának” szöveg lép.

4. § A Rendelet 8. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Települési támogatás

8. § Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete szociális rászorultság esetén, a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek és családok részére települési támogatást nyújt

a) települési támogatást

aa) lakhatási támogatás (22. §)

ab) méltányossági ápolási díj (18. §)

ac) gyógyszertámogatás (19. §)

b) rendkívüli települési támogatást

ba) átmeneti támogatás (9. §)

bb) méltányossági támogatás, (10. §)

bc) temetési támogatás, (11-12. §)

bd) rendkívüli gyermekvédelmi támogatás (40. §) formájában.”

5. § (1) A Rendelet 9. §-át megelőző az „Átmeneti segély” alcím helyébe az „Átmeneti támogatás” alcím lép.

(2) A Rendelet 9. § (1) bekezdésében az „átmeneti segélyben” szövegrész helyébe az „átmeneti támogatásban” szöveg lép.

(3) A Rendelet 9. § (2) és (4) bekezdésében az „átmeneti segély” szövegrész helyébe az „átmeneti támogatás” szöveg lép.

(4) A Rendelet 9. § (3) bekezdésében a „ temetési segély” szövegrész helyébe a „temetési támogatás” szöveg lép.

6. § (1) A Rendelet 10. §-át megelőző az „Egyszeri méltányossági segély” alcím helyébe a „Méltányossági támogatás” alcím lép.

(2) A Rendelet 10. § (1) bekezdésében az „egyszeri méltányossági segély” szövegrész helyébe a „méltányossági támogatás” szöveg lép, valamint a „segély” szövegrész helyébe a „támogatás” szöveg lép.

7. § (1) A Rendelet 11. §-át megelőző a „Temetési segély” alcím helyébe a „Temetési támogatás” alcím lép.

(2) A Rendelet 11. § (1) bekezdésében a „temetési segélyt” szövegrész helyébe a „temetési támogatást” szöveg lép.

(3) A Rendelet 11. § (2)-(3) bekezdésében és 12. § (1) bekezdésében a „temetési segély” szövegrész helyébe a „temetési támogatás” szöveg lép.

8. § A Rendelet 18. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Méltányossági ápolási díj

18. § A Képviselő-testület a 2011. március 31. napjáig beérkezett kérelmek alapján megállapított méltányossági ápolási díjat a jogosultsági feltételek fennállásáig települési támogatásként nyújtja.”

9. § A Rendelet 19. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Gyógyszertámogatás

19. § (1) A Képviselő-testület gyógyszertámogatás formájában települési támogatást nyújt a szociálisan rászorult azon személyek részére, akik az Szt. 50. § (1) és (2) bekezdés szerinti közgyógyellátásra nem jogosultak, de egészségi állapotuk, diagnosztizált krónikus betegségük miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak.

(2) Gyógyszertámogatásra az a személy jogosult, aki szociálisan rászorult, és gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni, akinél az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg, egyedül élő esetén 200%-át, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége eléri, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át.

(3) A gyógyszertámogatás mértéke a gyógyszertár által beárazott gyógyszerköltség, de legfeljebb havi 2.000.- Ft.

(4) A kérelemhez – a jövedelemigazoláson kívül – csatolni kell a gyógyszertár által beárazott, a diagnosztizált krónikus betegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszereket tartalmazó háziorvosi igazolást. E rendelet értelmében rendszeres gyógyszerszedésnek minősül krónikus betegség kapcsán a legalább 6 hónapot meghaladó gyógyszerszedés.

(5) A gyógyszertámogatás legfeljebb egy év időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy amennyiben a jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez közgyógyellátásra, a részére megállapított gyógyszertámogatást e naptól meg kell szüntetni.

(6) A gyógyszertámogatásban részesülő személy amennyiben közgyógyellátásra való jogosultságot szerez, köteles erről az önkormányzatot haladéktalanul értesíteni.

(7) A gyógyszertámogatás nem állapítható meg annak, akinek 2015. március 1. napját megelőzően az Szt. 50. § (3) bekezdése szerint méltányossági közgyógyellátás került megállapításra, a jogosultsága fennállásáig.”

10. § A Rendelet 22. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Lakhatási támogatás

22. § (1) A Képviselő-testület lakhatási támogatás formájában települési támogatást állapít meg a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez. A Képviselő-testület a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat és a szemétszállítás díjához, a lakbérhez vagy az albérleti díjhoz, a lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztőrészletéhez, a közös költséghez, illetve a tüzelőanyag költségeihez lakhatási támogatást nyújt

(2) A lakhatási támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(3) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(4) A lakhatási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(5) Ha a háztartás

a) (4) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

b) (4) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak,

a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(6) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(7) A lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450 forint.

(8) A lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(9) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(10) A (9) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:


TM = 0,3-

J-0,5 NYM
─────


x 0,15,

NYM

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(11) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelem elutasításra, vagy a megállapított lakhatási támogatást megszüntetésre kerül, ugyanazon lakásra vonatkozóan
a) a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakhatási támogatás iránti kérelmet, valamint
b) a döntés jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül benyújtott kérelem esetén a lakhatási támogatás kizárólag természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható.
(12) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. Külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.
(13) Lakhatási támogatásra nem jogosult az a személy, aki lakbértámogatásban részesül.
(14) A lakhatási támogatásra való jogosultság a kérelem benyújtása hónapjának első napjától egy év időtartamra kerül megállapításra.
(15) A lakhatási támogatás nem állapítható meg annak, akinek 2015. március 1. napját megelőzően normatív lakásfenntartási támogatás került megállapításra, a jogosultsága fennállásáig.”

11. § (1) A Rendelet 23. §-át megelőző a „Helyi autóbusz-közlekedés utazási költségeinek támogatása” alcím helyébe „Az autóbusz-közlekedés helyi utazási költségeinek támogatása” alcím lép.

(2) A Rendelet 23. § (1) bekezdésében a „Helyi autóbusz-közlekedés utazási költségeinek támogatására” szövegrész helyébe az „autóbusz-közlekedés helyi utazási költségeinek támogatására” szöveg lép.

12. § A Rendelet 32. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az idősek otthonában nyújtott ellátásért fizetendő belépési hozzájárulás

32. § (1) Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Idősek Otthonában történő elhelyezést kérelmező időskorú, vagy egészségi állapota miatt ápolásra, gondozásra szoruló személy részére – az átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezési körülményeket és szolgáltatásokat biztosító intézményi elhelyezés igénybevételéért – a személyi térítési díj mellett belépési hozzájárulást állapít meg.

A belépési hozzájárulás összege 3.802.400.- forint
(2) Az (1) bekezdésben szabályozott belépési hozzájárulási összegért beköltözhet az igénybevevő, valamint házas,- vagy élettársa, vagy velük együtt költöző rokkant vagy nyugdíjas gyermekük, illetve szülőjük (lakásonként maximum 3 fő).
(3) Ha a gondozás az intézménybe történő beköltözést követő három éven belül megszűnik, a belépési hozzájárulás arányos részét vissza kell fizetni az ellátottnak vagy örökösének, illetve- ha a belépési hozzájárulás megfizetését más személy vállalta – e személynek vagy örökösének.
(4) A belépési hozzájárulás befizetését követően az intézményvezető a törvényben előírt tartalmú megállapodást köt a gondozottal az elhelyezésére és a szolgáltatások igénybevételére vonatkozóan.”

13. § Hatályát veszti a Rendelet

1. 10. § (1) bekezdésében az „évente egy alkalommal” szövegrész,

2. 13. §-a és az azt megelőző alcím,

3. 14. §-a,

4. 15. §-a és az azt megelőző alcím,

5. 16. §-a és az azt megelőző alcím,

6. 17. §-a és az azt megelőző alcím,

7. 17A. §-a és az azt megelőző alcím,

8. 20. §-t megelőző alcím.

14. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013.(II.28.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a „Polgármesterre átruházott hatáskörök I. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„I. Barcs Város Képviselő-testülete az Szt-ben meghatározott hatáskörök gyakorlását a polgármesterre ruházta át a 8/2011.(III.25.) önkormányzati rendeletével:
1./ települési támogatással (lakhatási támogatás, gyógyszertámogatás, átmeneti támogatás, méltányossági támogatás, temetési támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás) kapcsolatos döntések,
2./ köztemetés megállapítása,
3./ méltányossági ápolási díjjal kapcsolatos döntés,
4./ intézménybe való felvétel több jelentkező esetén, ha nincs elegendő férőhely, valamint vitás esetekben az intézményekbe történő felvétel és az igénybevételének engedélyezése,
5./ otthonházi lakás esetén a belépési hozzájárulás összegének megállapítása,
6./ jogosult által vitatott személyi térítési díj megállapítása, csökkentése, illetve elengedése,
7./ tartós elhelyezést biztosító intézményi ellátásban részesülő személy térítési díjának megállapítása, amennyiben a havi jövedelméből azt megfizetni nem képes,
8./ autóbusz-közlekedés helyi utazási költségei támogatásának megállapítása.”

15. § Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba és ez a rendelet az azt követő napon hatályát veszti.