Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018.(XII.27.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX. 27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 28- 2018. 12. 28

Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018.(XII.27.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX. 27.) rendelet módosításáról

2018.12.28.

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. 13. § (1) bekezdésének 1.) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,

a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról, és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8) Korm. rendelet 42. §.(2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Somogy Megyei Kormányhivatal Kormánymegbizotti Kabinet Állami Főépítész, valamint a 42. § (4) bekezdése a.) és b.) pontjában megjelölt véleményezésben résztvevő szervek; valamint Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztési és településrendezési eszközök,valamint a településkép védelmével kapcsolatos dokumentumok készítése során alkalmazandó partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2017.(V. 18.) önkormányzati rendeletében nevesített Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének A Helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX. 27.) sz. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/3/ A területeket teljes közművel kell ellátni.

(2) A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/1/ A területre vonatkozó elõírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület, /KG jelû területek/ - a szabályozási terv tartalmazza. A szabályozási terven KG1-KG12 jelû építési övezetek jelöltek amelyek a 4. mellékletben is felsoroltak a beépítési paraméterekkel együtt.

(3) A Rendelet 12. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/4/ A területen történő beépítéseknél az OTÉK kereskedelmi gazdasági területekre vonatkozó előírásai szerinti létesítmények helyezhetők el.

(4) A Rendelet 12. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/6/ A létesítmények parkoló szükségleteit az OTÉK vonatkozó előírásai alapján teljes egészében a telken belül kell biztosítani.

(5) A Rendelet 12. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/7/ A KG1 és KG5 építési övezeti jelű területeken vízrendezési és tereprendezési terv is készítendő, és a beépítés a vízrendezés és tereprendezés után történhet.

(6) A Rendelet 12. §.(8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/8/ A területen a teljes telekméret minden 200 m2-e után 1 db, min. 16/18 cm törzsátmérőjű lombos fa ültetendő, illetve azzal egyenértékű fa mennyiség biztosítandó. A működés során a tulajdonos köteles gondoskodni a fák fenntartásáról, szükség esetén pótlásáról is.

(7) A Rendelet 12. §- a az alábbi (9) bekezdéssel egészül ki :

/9/ A területet teljes közművel kell ellátni.

(8) A Rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/1/ A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület, /IG jelű területek/ a szabályozási terv tartalmazza. A szabályozási terven IG1-IG14 jelű építési övezetek jelöltek, amelyek a 4. mellékletben is felsoroltak a beépítési paraméterekkel együtt.

(9) A Rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/3/ A legkisebb zöldfelület mértéke – az IG13 és IG14 építési övezet kivételével – a telek területének 25%-a. Az IG13 és IG14 építési övezetben a legkisebb zöldfelület mértéke a telek területének 40 %-a.

(10) A Rendelet 13. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/4/ A területen az OTÉK ipari gazdasági területekre vonatkozó előírásai szerinti létesítmények helyezhetők el azzal az eltéréssel, hogy az IG1-IG12 építési övezetű jelű területen jelentős mértékű zavarú hatású gazdasági tevékenységi célú épületek nem helyezhetők el.

(11) A Rendelet 13. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/6/ A létesítmények parkoló szükségleteit az OTÉK vonatkozó előírásai alapján teljes egészében a telken belül kell biztosítani.

(12) A R 13. § - a az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

/8/ A területet teljes közművel kell ellátni.

2. § (1) A Rendelet 25. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/6/ Növénytelepítéssel gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés, az ipari eredetű lég- és bűzszennyezés, valamint az élővizek szennyezésének megakadályozásáról. A növénytelepítések alkotta növénytársulás 2/3-a őshonos lombhullató, 1/3-a örökzöld növény legyen.

(2) A Rendelet 25. §- a az alábbi 6/A bekezdéssel egészül ki:

/6/A/ Kötelező növénytelepítést kell végezni a szabályozási tervlapon telken belül „beültetési kötelezettség”-ként, illetve közterületen, utcán „utcai védelmi fasor és cserjesáv”-ként jelölt területeken az alábbiak szerint:
a./ A „beültetési kötelezettség”-gel érintett területen legalább 3 szintes (cserje, alacsony termetű fa, illetve magas termetű fa alkotta) növénytelepítést kell végezni.
b./ Az „utcai védelmi fasor és cserjesáv”-val érintett területen 2 szintes (fa és cserje) növényzet ültetésével kell kialakítani a védőfásítást.

(3) A Rendelet 25. § (20) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

/20/ A szennyvíztisztító teleptől 300 m, a vágóhídtól 300 m, a dögkonténertől 500 m, a hígtrágya ürítőtől és szippantott szennyvízürítő helytől 1000 m védőtávolságon belül új lakóépület, élelmiszer feldolgozó, -raktározó, -kereskedelmi létesítmény továbbá állattartótelep nem létesíthető.

3. § (1) A Rendelet 1. § (2) bekezdésében hivatkozott Külterületi szabályozási terv a Rendelet 5. mellékletét képezi amelynek módosítással érintett területének normatartalma, valamint jelmagyarázata helyébe e rendelet 1. mellékletének normatartalma, valamint jelmagyarázata lép.

(2) A Rendelet 1. § (2) bekezdésében hivatkozott Belterület szabályozási terv a Rendelet 6. mellékletét képezi amelynek módosítással érintett területének normatartalma helyébe e rendelet 2/1. mellékletének normatartalma lép.

(3) A Rendelet 6. mellékletét képező Belterület szabályozási terv jelmagyarázata helyébe e rendelet 2/2. melléklete lép.

(4) A Rendelet mellékletét képező „A szabályozási terven feltüntetett övezetek és beépítési előírásaik” című 4. melléklet „Gazdasági területek övezeti” alfejezetének „Ipari gazdasági” című táblázata helyébe e rendelet 3. melléklete lép.

4. § Hatályát veszti a Rendelet 1. §.(1), 12. § (2) és 13. § (2) bekezdése.

5. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.