Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 05- 2021. 11. 05

Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 4.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2021.11.05.

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdésének 6.) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. 13.§ (1) bekezdésének 1.) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról, és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8) Korm. rendelet 42.§.(2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Somogy Megyei Kormányhivatal Kormánymegbizotti Kabinet Állami Főépítész, valamint a 42.§ (4) bekezdése a.) és b.) pontjábanmegjelölt véleményezésben résztvevő szervek; valamint Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztési és településrendezési eszközök,valamint a településkép védelmével kapcsolatos dokumentumok készítése során alkalmazandó partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2017.(V. 18.) önkormányzati rendeletében nevesített Partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 1. § (24) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(24) Az ET és TA-jellel ellátott területeken telekalakítási terv készítendő.”

(2) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (28)–(31) bekezdéssel egészül ki:

„(28) A tájképvédelmi terület övezete által érintett területen (a továbbiakban: tájképvédelmi érintettségű területen)

a) új építmény elhelyezése tájba illesztve a történeti tájszerkezet, a tájképi adottságok megőrzésével, a tájkarakter erősítésével történhet;

b) a hagyományos tájhasználat megőrzendő, művelési ág váltás, más célú területhasználat csak az adottságoknak megfelelő tájhasználat kialakítása, illetve a tájkarakter erősítése, valamint közmű- és közút építése érdekében történhet;

c) a látványvédelem (kilátás, rálátás) szempontjait kiemelten kell érvényesíteni;

d) bányászati tevékenységet a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehet folytatni.

(29) A vízminőség-védelmi terület övezete által érintett területen

a) bányászati tevékenységet a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehet folytatni

b) a. szennyvízelvezetést és kezelést az alábbiak szerint kell biztosítani:

ba) beépítésre nem szánt területen létesítendő építményekben keletkező szennyvíz környezet károsítása nélküli kezeléséhez, ha a szennyvíz közcsatorna hálózat 200 m távolságban rendelkezésre áll, akkor a közhálózati csatlakozást ki kell építeni

bb) beépítésre nem szánt területen létesítendő építményekben keletkező szennyvíz környezet károsítása nélküli kezeléséhez, ha a szennyvíz közcsatorna hálózat 200 m-nél nagyobb távolságra érhető el, akkor a szennyvíz kezelésére közműpótlóként kizárólag szennyvíztisztító kisberendezés alkalmazható, ha a tisztított víz felszíni vízbe történő bevezetése kiépíthető. A kisberendezés védőterület igénye nem nyúlhat túl a tárgyi telken. Ha bármelyik illetékes szakhatóság nem ad hozzájárulást a helyi szennyvíztisztító kisberendezés létesítésére, ki kell építeni a közcsatorna csatlakozást, bármekkora távolságra is van az.

(30) A naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető terület övezete által érintett területen háztartási méretű kiserőművek kivételével naperőmű nem létesíthető.

(31) A hidrogeológia védőterület és védőidom által érintett területeken a vonatkozó határozatokban előírtakat be kell tartani.”

2. § (1) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület, /KG jelű területek/ - a szabályozási terv tartalmazza. A szabályozási terven KG1- KG13 jelű építési övezetek jelöltek amelyek a 4. mellékletben is felsoroltak a beépítési paraméterekkel együtt.”

(2) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A kereskedelmi gazdasági terület feltárása és kiszolgálása magánútról is biztosítható. Ilyen esetben a magánút helyét és nagyságát az érintett terület egészére vonatkozó telekalakítási eljárásban kell meghatározni úgy, hogy a magánút telekszélességének legalább 12 m-nek kell lennie.”

3. § (1) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A területre vonatkozó előírásokat - beépítési mód, maximális építménymagasság, maximális beépítettség, minimális telekterület, /IG jelű területek/ a szabályozási terv tartalmazza. A szabályozási terven IG1-IG16 jelű építési övezetek jelöltek, amelyek a 4. mellékletben is felsoroltak a beépítési paraméterekkel együtt.”

(2) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 13. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A legkisebb zöldfelület mértéke – az IG13, IG14 - IG16 építési övezetek kivételével – a telek területének 25%-a. Az IG13 építési övezetben a legkisebb zöldfelület mértéke a telek területének 60 %-a, az IG14-IG16 építési övezetekben a legkisebb zöldfelület mértéke a telek területének 40 %-a.”

(3) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 13. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A területet –az IG13 és IG16 kivételével – teljes közművel kell ellátni.”

(4) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 13. §-a a következő (9) és (10) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Az IG13 építési övezeti jelű energiatermelő egyéb ipari gazdasági terület a megújuló energiaforrás hasznosításának céljára szolgáló napelemes kiserőmű területe, ahol

a) a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló építmények létesíthetők

b) a naperőmű napelemei oly módon helyezhetők el, hogy a napelemek tartóoszlopai által elfoglalt területet kivéve a napelemek alatti és közötti területeken a gyepterület használat biztosítható legyen

c) a beültetési kötelezettséggel jelölt területen kifejlett állapotában legalább 2,5 m magasra növő cserjékből álló növényzet telepítendő, amelyet a tulajdonos köteles a használatbavételi engedély megkéréséig telepíteni, valamint az üzemelési ideje alatt fenntartani és karbantartani.

d) az élővilág védelme érdekében kizárólag matt, antireflexiós bevonattal rendelkező felületű napelemek helyezhetők el, ill. olyan technológia alkalmazható, amely üzemelése során a poláros fényszennyezés minimálisra csökkenthető.

e) a terület közműellátást–a villamos energia kivételével – nem igényel.

f) az átviteli hálózati csatlakozást földalatti elhelyezéssel kell kiépíteni

(10) Az IG16 építési övezeti jelű egyéb ipari gazdasági terület az energia közmű területigényes létesítmény (villamosenergia-alállomás) területe, ahol a meghatározott funkcióval, illetve technológiával összefüggő épületek és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el. ”

4. § A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet II. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„2/A. Különleges beépítésre nem szánt terület

23/A. § (1) A település területén különleges beépítésre nem szánt terület a megújuló energiaforrás (napelemes kiserőmű) (Kk-N) területe, ahol e rendelet 1.§ (28) és (29) bekezdés előírásait és az alábbiakat együtt kell alkalmazni.

(2) A megújuló energiaforrás (Kk-N) területén

a) a rendeltetésszerű használatot szolgáló építmények létesíthetők

aa) szabadon állóan

ab) maximum 1 %-os beépítettséggel

ac) maximum 3 m-es építménymagassággal

ad) minimum 10 000 m2 telekterülettel

b) a zöldfelület minimum 90 % kell legyen

c) a naperőmű napelemei oly módon helyezhetők el, hogy a napelemek tartóoszlopai által elfoglalt területet kivéve a napelemek alatti és közötti területeken a gyepterület használat biztosítható legyen

d) a beültetési kötelezettséggel jelölt területen kifejlett állapotában legalább 2,5 m magasra növő cserjékből álló növényzet telepítendő, amelyet a tulajdonos köteles a használatbavételi engedély megkéréséig telepíteni, valamint az üzemelési ideje alatt fenntartani és karbantartani.

e) a terület közműellátást – a villamos energia kivételével – nem igényel.

f) az átviteli hálózati csatlakozást földalatti elhelyezéssel kell kiépíteni”

5. § (1) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 25. § (6a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6a) Kötelező növénytelepítést kell végezni a szabályozási tervlapon telken belül „beültetési kötelezettség”-ként, illetve közterületen, utcán „utcai védelmi fasor és cserjesáv”-ként jelölt területeken az alábbiak szerint:

a) az IG13 jelű építési övezet és a Kk-N jelű övezet területén „beültetési kötelezettség”-gel jelölt területek előírásait az építési övezetre, ill. övezetre vonatkozó előírások tartalmazzák.

b) A „beültetési kötelezettség”-gel érintett – az a. pontban szereplő területen kívüli – egyéb területen legalább 3 szintes (cserje, alacsony termetű fa, illetve magas termetű fa alkotta) növénytelepítést kell végezni, amelyet a tulajdonos köteles a használatbavételi engedély megkéréséig telepíteni, valamint az üzemelési ideje alatt fenntartani és karbantartani.

c) Az „utcai védelmi fasor és cserjesáv”-val érintett területen 2 szintes (fa és cserje) növényzet ültetésével kell kialakítani a védőfásítást.”

(2) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 25. §-a a következő (15a) bekezdéssel egészül ki:

„(15a) Az IG13 jelű építési övezet és a Kk-N jelű övezet területén (naperőmű parkok területe) létesülő zajforrásokat oly módon kell elhelyezni, üzemeltetni, hogy a környező zajtól védendő területeknél, épületek védendő homlokzatainál, illetve zajtól védendő helyiségekben a vonatkozó jogszabályban meghatározott zajterhelési határértéknél nagyobb mértékű zajterhelést ne okozzon.”

6. § (1) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL szóló 15/2002.(IX.27.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

4. melléklet
A szabályozási terven feltüntetett övezetek és beépítési előírásaik.
Jelmagyarázat:

NL

Nagyvárosias lakóterület

Mezőgazdasági üzemi terület

KL

Kisvárosias lakóterület

MA

Mezőgazdasági állattartó telep

KEL

Kertvárosias lakóterület

CS

Csoportos

FL

Falusias lakóterület

SZ

Szabadon-álló

TV

Településközpont vegyes terület

O

Oldalhatáron álló

KV

Központi vegyes terület

Z

Zártsorú

KG

Kereskedelmi gazdasági terület

IKR

Iker

IG

Ipari Gazdasági terület

K

Kialakult

Kkp

Kemping

H

Hulladékgyűjtő telep

Lakóterületek övezetei:
Nagyvárosias: A határértékek a tömbtelkek esetében a tömbtelkek egészére vonatkoznak.

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

NL 1

SZ

15,0

30

nem osztható

-

-

NL 2

SZ

17,5

45

700

K

K

NL 3

SZ

15,0

70

nem osztható

-

-

NL 4

SZK

14,0

45

nem osztható

-

-

Kisvárosias: A határértékek a tömbtelkek esetében a tömbtelkek egészére vonatkoznak.

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

KL1

CS

5,0

75

180

K

K

KL2

SZK

12,5

40

1000

K

K

KL3

SZK

7,5

40

400

K

K

KL4

IKR

7,5

50

400

K

K

KL5

Z

6,5

40

1000

K

K

KL6

SZ

6,0

30

600

18

40

KL7

Z

5,0

60

300

K

K

KL8

SZO

5,0

40

500

16

40

KL9

SZK

9,0

30

600

K

K

KL10

Z

7,5

50

300

K

K

KL11

OK

7,5

30

550

K

K

KL12

Z

7,5

40

550

K

K

KL13

Z

7,5

60

500

K

K

KL14

Z

7,5

40

700

K

K

KL15

SZK

5,0

30

700

K

K

KL16

Z

5,0

40

400

K

K

KL17

SZK

6,0

30

900

K

K

Kertvárosias:

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

KEL1

O

5,0

30

700

16

35

KEL2

OK

5,0

30

550

K

K

KEL3

SZK

5,0

30

550

K

K

KEL4

SZK

5,0

30

700

K

K

KEL5

IKR

5,0

30

500

K

K

KEL6

O

5,0

30

550

16

35

KEL7

OK

6,5

30

700

K

K

KEL8

O

6,0

30

800

14

40

KEL9

SZ

6,0

30

900

20

40

KEL10

SZ

6,0

30

900

K

K

KEL11

O

6,0

30

800

20

40

KEL12

O

6,0

30

900

K

K

KEL13

O

6,0

30

700

K

K

KEL14

SZ

5,0

30

800

K

K

KEL15

O

5,0

30

900

K

K

KEL16

OK

5,0

30

500

K

K

KEL17

OK

5,0

30

400

K

K

KEL18

OK

5,0

30

800

K

K

KEL19

0

7,5

30

1000

K

K

KEL20

O

5,0

30

700

14

30

KEL21

OK

5,0

30

700

K

K

KEL22

O

5,0

30

900

16

40

KEL 23

ZK

5,0

30

550

K

K

KEL 24

ZK

5,0

30

700

K

K

Falusias:

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

FL1

O

5,0

30

1000

12

K

FL2

OK

5,0

30

900

K

K

FL3

OK

5,0

30

800

K

K

FL4

O

5,0

30

800

K

K

FL5

O

5,0

30

900

16

45

FL6

O

6,0

30

900

16

45

FL7

O

6,0

30

2000

K

K

FL8

O

5,0

30

700

16

40

FL9

SZ

5,0

30

900

K

K

FL10

OK

5,0

30

1000

K

K

FL11

OK

5,0

30

600

K

K

Településközpont vegyes: A határértékek a tömbtelkek esetében a tömbtelkek egészére vonatkoznak.

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max. m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

TV1

SZ

7,5

40

600

K

K

TV2

SZ

5,0

30

600

18

20

TV3

Z

7,5

30

400

K

K

TV4

Z

7,5

60

400

K

K

TV5

SZ

10,5

40

2000

K

K

TV6

Z

10,5

40

400

K

K

TV7

ZK

7,5-K

40

1000

m

m

TV8

Z

15,0

60

400

K

K

TV9

Z

17,5

60

2000

K

K

TV10

Z

17,5

40

nem osztható

-

-

TV11

Z

10,0

50

700

K

K

TV12

Z

10,0

60

400

K

K

TV13

Z

17,5

50

500

K

K

TV14

Z

7,5

60

300

K

K

TV15

Z

17,5

50

700

K

K

TV16

K

5,0

50

800

K

K

TV17

Z

10,5

40

nem osztható

-

-

TV18

Z-SZ

7,5

40

1000

K

K

TV19

Z

7,5

60

500

K

K

TV20

SZK

7,5

35

800

K

K

TV21

SZK

10,5

50

400

K

K

TV22

OK

7,5

60

600

K

K

TV23

SZK

7,5

25

2000

K

K

TV24

SZK

K

30

900

K

K

TV25

SZO

6,0

30

1000

K

K

TV26

OK

6,0

40

400

K

K

TV27

ZK

7,5

40

500

K

K

Központi vegyes: A határértékek a tömbtelkek esetében a tömbtelkek egészére vonatkoznak

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max. m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

KV1

K

K

K

K

K

K

KV2

SZ

10,0

40

nem osztható

-

-

KV3

K

K

K

K

K

K

KV4

SZK

5,0

30

K

K

K

KV5

SZ

10,0

25

6000

K

K

KV6

SZ

10,5

40

2000

K

K

KV7

SZ

10,5

40

4000

K

K

KV8

SZ

10,5

30

nem osztható

-

-

KV9

SZ

10,5

40

nem osztható

-

-

KV10

SZK

6,0

40

nem osztható

-

-

KV11

SZK

12,5

45

1200

-

-

KV12

SZ

5,0

40

2000

K

K

KV13

SZ

5,0

70

1200

K

K

KV14

SZ

10,5

25

nem osztható

-

-

KV15

SZ

5,0

25

nem osztható

-

-

KV16

SZ

10,5

40

2000

25

40

KV17

SZ

K

40

nem osztható

-

-

KV18

SZ

7,5

25

700

K

K

KV19

SZ

7,5

25

3000

K

K

KV20

SZ

7,5

25

4000

40

60

KV21

0

6,0

30

900

25

40

KV22

0

6,0

30

900

K

K

KV23

SZ

7,5

40

1000

30

K

Különleges terület: Az építési telket teljes közművel kell ellátni.

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max. m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

Kkp

SZ

5,0

25

4000

110

K

H

SZ

16,0

40

10.000

-

-

Gazdasági területek övezetei:
Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági:

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény
magasság
max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Átlagos telekszélesség min. m

Átlagos telekmélység
min. m

KG1

SZ

10,0

40

2000

30

60

KG2

SZ

7,5

40

2000

18

60

KG3

SZ

7,5

40

2000

30

60

KG4

SZ

7,5

40

2000

K

K

KG5

SZ

10,0

40

1500

25

50

KG6

SZ

10,5

40

3000

30

50

KG7

SZ

K

40

2000

K

K

KG8

SZ

7,5

30

1000

18

20

KG9

SZ

7,5

35

1000

20

35

KG10

SZ

6,0

30

3000

K

K

KG11

SZK

7,5

25

2000

K

K

KG11

SZK

7,5

25

2000

K

K

KG12

Z

7,5

40

2000

K

K

KG13

SZ

7,5

40

2000

35

45

Ipari gazdasági:

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény
magasság
max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Átlagos telekszélesség min. m

Átlagos telekmélység
min.m

IG1

SZ

10,5

50

3000

30

60

IG2

SZ

12,5

40

4000

40

80

IG3

SZ

7,5

40

3000

K

K

IG4

SZ

10,5

40

3000

K

K

IG5

SZ

12,5

40

3000

35

50

IG6

SZ

12,5

40

4500

K

K

IG7

SZ

12,5

40

3000

K

K

IG8

SZ

K

45

5000

K

K

IG9

SZ

10,5

50

5000

K

K

IG10

SZ

10,5

40

3000

20

50

IG11

SZ

7,5

35

2000

K

K

IG12

SZ

12,5

50

5000

K

K

IG13

SZ

3,0

10

80000

200

300

IG14

SZ

7,5

30

4000

50

70

IG15

SZ

7,5

30

4000

70

45

IG16

SZ

5,0

10

16000

130

120

Mezőgazdasági üzemi:

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

MÜ1

SZ

12,5

30

2000

K

K

MÜ2

SZ

10,5

30

4000

30

60

MÜ3

SZ

7,5

30

3000

30

60

Mezőgazdasági állattartó:

Övezet jele

Beépítési mód

Építmény magasság max m

Beépítettség
max
%

Legkisebb
telekméret
m2

Telekszélesség min. m

Telekmélység
min.
m

MA1

SZ

10,5

35

4000

40

60

MA2

SZ

7,5

35

5000

K

K

MA3

SZ

7,5

40

3000

K

K”

2. melléklet

5. melléklet

3. melléklet

6.melléklet