Barcs Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2/2021. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 21

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020.(II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

I N D O K O L Á S

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének

az Önkormányzat 2020. évi költségvetésének módosításáról szóló

2/2021. (V.20.) önkormányzati rendeletéhez

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 34. § (1)-(4) bekezdése alapján a központi előirányzat módosítások, a képviselő-testület által hozott döntések és az átruházott, valamint a saját hatáskörben elrendelt módosítások indokolják a 2020. évi költségvetést megállapító rendelet átdolgozását, a változások keresztül vezetését.

Az Államháztartási törvény 34. § (4) bekezdése aszerint a képviselő-testület az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. A fentiek alapján a rendeletet módosítani kell.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatályba lépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában Magyarország Kormánya - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében - Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdése értelmében, veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

A veszélyhelyzet fennállása alatti időszakban sem a képviselő-testületi, sem pedig a bizottsági ülés összehívására nincs lehetőség.

A döntés meghozatala előtt Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete tagjai a döntést megalapozó írásos előterjesztést megismerhették, azt véleményezhették. A Képviselő-testület előzetes véleménye figyelembevételével került sor a rendelet megalkotására.

Részletes indokolás

az 1. §-hoz

Tartalmazza az Önkormányzat és költségvetési szervei együttes bevételi és kiadási főösszegének módosított értékét és a részletes bevételek és kiadások módosított összegét.

a 2. §-hoz

Az Önkormányzat 2020.évi költségvetési rendeletének 6. mellékletében megállapított céltartalékának és általános tartalékának módosított összegét határozza meg.

a 3. §-hoz

Az Önkormányzat 2020.évi költségvetési rendelete 1-14.számú és 19. számú mellékleteinek a módosulását tartalmazza.

a 4. §-hoz

A rendelet hatálybalépését állapítja meg.

az 1.-15. melléklethez

A költségvetés 2020. december 31-i állapot szerinti kiadási, bevételi előirányzati főösszege, a kiadási, bevételi előirányzatok előirányzat-csoportok és kiemelt előirányzatok szerinti bontása.