Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az állatok tartásáról szóló 18/2002. (XII.05.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 01. 28
az állatok tartásáról szóló 18/2002. (XII.05.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről
Általános indokolás
Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének az állatok tartásáról szóló 18/2002. (XII.05.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) hatályon kívül helyezése vált szükségessé, mivel a Rendeletben szabályozott tárgyköröket magasabb szintű jogszabályok szabályozzák.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az állatok tartásáról szóló 18/2002. (XII.05.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.
A Somogy Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya a SO/03/01295-1/2021. számú szakmai segítségnyújtása alapján az alábbiak állapíthatók meg:
Az állattartásra szolgáló építmények elhelyezésével kapcsolatban védőtávolság meghatározása törvénysértő az állattartásról szóló rendeletben.
Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 2013. január 1-jétől hatályos 36. § (5) bekezdése alapján az állattartó építmények elhelyezésének feltételeit – a közegészségügyi és az állategészségügyi, továbbá a környezetvédelmi követelmények figyelembevételével – a helyi építési szabályzat állapíthatja meg.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Étv.) 6. § (6) bekezdésének és az OTÉK 36. § (5) bekezdésének együttes értelmezése alapján megállapítható, hogy az önkormányzatok a helyi építési szabályzatukban biztosított szabályozási lehetőségükkel élve és kizárólag csak az Étv. 6. § (6) bekezdése szerint rendelkezhetnek az állattartásra szolgáló építmények elhelyezéséről (például az építészeti formai elemek, tetőzet, anyaghasználat, épületek közti legkisebb távolság tekintetében).
Az állattartásról szóló önkormányzati rendeletek szabályozási tárgyköre nem terjedhet ki például:
a gazdasági haszonállatok tartására,
az állattartás céljára szolgáló ingatlanokra, épületekre,
ágazati jogszabályban már megtalálható fogalommeghatározások újra-szabályozására,
az állattartásra szolgáló létesítmények minimális védőtávolságának meghatározására,
állati ürülék kezelésére vonatkozó rendelkezésekre,
állati hulladék, elhullott állat esetén alkalmazandó szabályokra,
állatbetegségekkel kapcsolatos előírások meghatározására.
A Somogy Megyei Kormányhivatal által készített szakmai anyag alapján elvégzett felülvizsgálat során a hatályos Rendeletből törölni kell az állattartási épületekre és a védőtávolságra, valamint az állati ürülék kezelésére vonatkozó rendelkezéseket. Továbbá az ágazati jogszabályokra utaló rendelkezéseket is szükséges hatályon kívül helyezni. Ezek végrehajtását követően a Rendelet kiüresedetté válik, hiszen csak a Rendelet célja és a hatásköri szabályok maradnának, melyek így okafogyottá válnak.
A 2. §-hoz
A rendelet-tervezet hatálybalépéséről rendelkezik. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 7. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy „A jogszabályban meg kell határozni a hatálybalépésének napját, amely a jogszabály kihirdetését követő valamely nap lehet.”
Ezen jogszabályi rendelkezések alapján a rendelet-tervezet a kihirdetést követő napon lép hatályba.