Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2022. 09. 16

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (IX. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.16.
a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról
Általános indokolás
A felsőoktatási szociális ösztöndíjrendszer az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára is elérhetővé kívánja tenni a felsőoktatásban való részvételt. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról szóló 39/2004. (X. 28.) önkormányzati rendelet megalkotása óta történt jelentős társadalmi és gazdasági változások kapcsán szükségessé vált a rendelet felülvizsgálata. A felülvizsgálat kapcsán megállapítást nyert, hogy számos módosítást szükséges a rendeleten végrehajtani. A szükségessé vált jelentős számú módosítás, kiegészítés, valamint az időközben bekövetkezett jogszabályi változásoknak történő megfeleltetés a hatályban lévő rendelet hatályon kívül helyezését és új szabályozás megalkotását teszik indokolttá.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Tartalmazza a Barcs Város Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj célját.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályára vonatkozóan állapít meg rendelkezéseket.
A 3. §-hoz
A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozás feltételeit rögzíti.
A 4. §-hoz
Az ösztöndíjra jogosultság feltételeit tartalmazza. Az elmúlt évek gazdasági és jövedelmi viszonyainak változásai indokolttá tették az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe veendő egy főre jutó havi jövedelem összegének (mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200%-a) módosítását. A rendelet e rendelkezése tartalmazza, hogy az elbírálásnál szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt a pályázót, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %--át nem haladja meg.
A rendelet kiegészült a lakáscélú hitel figyelembevételével, melynek tényét hivatalos irattal szükséges igazolni.
Az 5. §-hoz
Tartalmazza az Önkormányzat kötelezettségeit annak érdekében, hogy az érintettek minél szélesebb körben megismerjék a pályázati lehetőséget és annak feltételeit, illetve a pályázók feladatait és a benyújtandó dokumentumok körét.
A 6. §-hoz
A pályázatok elbírálásának részletszabályait állapítja meg. A pályázatokat Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete Oktatási, Művelődési, Sport Bizottsága bírálja el. A bírálat során figyelembe vesz minden olyan tényezőt, amely az egy főre jutó jövedelmet, a pályázó szociális rászorultságát befolyásolhatja.
A 7. §-hoz
Tartalmazza a települési önkormányzati ösztöndíjrész összegét. A rendelet az önkormányzat által nyújtott maximális 5.000,- Ft/hó összeg helyett minimum és maximum korlátot állít fel és állapít meg, pályázónként 5.000,- Ft/hó, maximum 15.000,- Ft/hó összegben.
A pályázók elbírálása egy újonnan bevezetett pontrendszer segítségével történik, melyről szintén e szakasz rendelkezik.
A 8. §-hoz
A „B” típusú pályázatok felülvizsgálatának rendjét, a pályázók értesítését, a pályázati rendszerből történő kizárást rögzíti.
A 9. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontját tartalmazza.
A 10. §-hoz
A jelenleg hatályos 39/2004. (X. 28.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
Az 1. melléklethez
Tartalmazza a nyilatkozatot jövedelmi, vagyoni helyzetről.
A 2. melléklethez
Tartalmazza a pályázat elbíráláshoz szükséges értékelő táblát.