Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
az idegenforgalmi adóról szóló önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Magyar közlöny 2022/125. számában megjelent a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes törvényeknek az Alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló 2022. évi XXII. törvény, amelynek a 26. §-a alapján a Htv. 7. §-a egy új, k) ponttal egészült ki.
A módosítás értelmében 2023. január 1. napjától a Htv 7. § k) pontja szerint a helyi önkormányzatok adómegállapítási jogát korlátozza az is, hogy
„k) a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus tv.) hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartására a Turizmus tv. szerinti szálláshelykezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartási-vezetési kötelezettséget nem írhat elő.
A fent említett jogszabályi változás alapján - 2023. január 1-jei hatálybalépéssel - módosítani kell Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének az idegenforgalmi adóról szóló 22/2003.(XI.28.) önkormányzati rendeletét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogszabályok változása miatt a bevezető rész felhatalmazó és feladatkört megállapító rendelkezései módosítását tartalmazza a hatályos jogszabályi rendelkezésekkel megegyezően.
A 2. §-hoz
A magasabb rendű jogszabálynak való megfelelés érdekében, a továbbiakban a szállásadó nem köteles rendszeresített vendégkönyvet vezetni, azonban gondoskodni köteles a Turizmus tv. alapján meghatározott szálláshelykezelő szoftver használatáról.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető- és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.