Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről szóló 12/2023. (VI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 08. 01

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (VII. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.01.
az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről szóló 12/2023. (VI.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testülete június 15. napján tartott képviselő-testületi ülésén fogadta el az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedésekről szóló
A rendelet elfogadását megelőzően a rendelet-tervezet a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdése értelmében véleményezésre megküldésre került a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály részére, amellyel kapcsolatban június 30. napján érkezett meg a véleményezés.
A Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály a rendeletet szakmailag megfelelőnek tartja, azonban az eljárása során megkereste a Somogy Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályát. A Hatósági Főosztály a felülvizsgálat eredményéről tájékoztatást adott, mely tájékoztatás a rendeletmódosítás alapját képezi. A tájékoztatás értelmében a rendelet módosítása szükség, jogszabályi megfelelés, illetve pontosítás céljából.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet bevezető részének pontosítását, illetve kiegészítését tartalmazza.
A 2. §-hoz
A „Barcsi Polgármesteri Hivatal” helyett a „Jegyző” kerül feltüntetésre, mint aki a nyilvántartást vezeti és az érintett helyszíneket rendeszeresen ellenőrzi. E módosítás oka a vonatkozó jogszabályhelyek alapján a hatáskör átruházás szabályainak való megfelelés.
A 3. §-hoz
Az (1) bekezdésben a „Hivatal köztisztviselője”, illetve a „Hivatal” helyett a „jegyző” kerül feltüntetésre.
A (2) bekezdésben foglalt kiegészítés, mint az alaprendelet (4) bekezdése, az abban szereplő hatáskör-átruházás oka a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. online felületén történő szerződéskötés megvalósítása, mely weboldalra a Polgármestert szükséges regisztrálni, mint szerződéskötő felet.
A 4. §-hoz
A Képviselő-testület által a Polgármesterre ruházott hatáskör átvezetése szükséges a Szervezeti és Működési Szabályzat mellékletében.
Az 5. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 7. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy „A jogszabályban meg kell határozni a hatálybalépésének napját, amely a jogszabály kihirdetését követő valamely nap lehet.”
Az 1. melléklethez
Az indokolás 4. § szerinti a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.5.15. pontjának módisításáról rendelkezik.