Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX.27.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 17

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (XI. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.17.
a helyi építési szabályzatáról szóló 15/2002. (IX.27.) rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A módosítás célja, hogy a 68. számú főút, Balatonszentgyörgy és Barcs közötti szakasz fejlesztése, párhuzamosan kerékpárút fejlesztéssel” megnevezésű nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás Barcs-Lábod közötti szakaszának tervei a településrendezési eszközökbe beillesztésbe kerüljenek.
A tervezési szakasz a 6. sz. főút barcsi körforgalmi csomópontjától indul a 68. sz. főút 0+000 km szelvényétől és 30+250 km szelvényi tart, ahol csatlakozik a tervezés a Tura-Terv Kft. – Via – Futura Kft. által tervezett Lábod – Böhönye szakaszhoz.
A külterületi szakaszokon a helyszínrajzi vonalvezetés geometriai adatai helyenként nem felelnek meg a 90km/h-s tervezési sebességhez tartozó paramétereknek, ezért ezeken a szakaszokon ívkorrekció alkalmazása szükséges. Az útpálya mellett a nyílt vízelvezető árok felülvizsgálatra szorul mindkét oldalon.
A helyszínrajzi vonalvezetés belterületi szakaszokon alapvetően megfelel az érvényben lévő szabványnak. Néhány esetben azonban szükséges a nyomvonal módosítása:
A tervezési szakasz elején a 6. sz. főút körforgalmi csomópontjából kiválva minimális ívkorrekcióra van szükség a körforgalom szabványos kialakítása érdekében
Somogytarnóca településrészt követően a 7+800 – 8+300 km sz. között ívkorrekció szükséges az útszakaszra előírt vt=90 km/h tervezési sebességhez tartozó geometriai paraméterek biztosítása érdekében.
Barcs bel- és külterületén az alábbi körforgalmi csomópontok kerülnek átépítésre, illetve újak létesülnek a járműosztályozós csomópontok helyett:
0+000 km sz. – 6. sz. főút körforgalmi csomópont
0+890 km sz. – Bajcsy-Zsilinszky utcai körforgalmi csomópont
1+115 km sz. – Bartók Béla utcai körforgalmi csomópont
1+240 km sz. – Pólus Dráva áruház körforgalmi csomópont
1+670 km sz. – Mező utcai körforgalmi csomópont
A projekt keretében a meglévő útcsatlakozások is felújítása szükséges, illetve a külterületi szakaszokon a földútcsatlakozások 25 m sárrázó burkolattal kell ellátni.
Somogytarnóca településrész előtt és után forgalomcsillapító szigetek kialakítandók, tovább a buszöblök átépítésére is sor kerül a projekt keretein belül.
Kerékpáros létesítmények:
A tervezési diszpozíció szerint a teljes tervezési szakaszon kerékpáros közlekedés biztosítása szükséges. A jelenlegi kerékpárforgalmi hálózathoz a Béke utca végén csatlakozik külterületen egyoldali, kétoldali kerékpárúttal, illetve a 68. sz. főút jobb oldalán elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút kerül kiépítésre a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Mező utca között, biztosítva a kerékpárosok tovább haladását a Béke utca irányába.
A települések külterületi szakaszain egyoldali, kétirányú kerékpárút tervezett, míg Somogytarnóca belterületén főút bal oldalán a meglévő járdát kiszélesítve elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút kiépítése várható.
Tehát a módosítás alapvetően a 68-as főút ívkorrekciójára, körforgalmi csomópontok átépítésére, létesítésére, kerékpáros létesítmény kialakítására irányul a kapcsolódó szakági munkarészek szükség szerinti hozzáigazításával.
A településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 68. § előírásai alapján egyszerűsített eljárás keretében történt az eljárás. A fenti rendelet alapján került sor egyeztető tárgyalás tartására és záró szakmai vélemény kibocsátására.
A módosítás szakmai véleményezési anyagát a Fucskár Terv Kft. készítette el a testület által jóvá hagyott megbízás alapján. A 2023. november 7. napján megtartott egyeztető tárgyaláson a tervezett módosítások ellen a tárgyalásra meghívott szervek kifogást nem emeltek. A Somogy Vármegyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda által kiadott záró szakmai vélemény szerint a módosuló településrendezési eszközök elfogadásra ajánlottak.
Az előterjesztés tartalmazza a Somogy Vármegyei Kormányhivatal főépítészének záró szakmai véleményét (1.sz. melléklet), a településszerkezeti tervet (2.sz. melléklet) és a rendelet-tervezetet.