Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 26

Barcs Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.26.
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013. (II.28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Kormány a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 189. §-ában kapott felhatalmazás alapján a közszolgálati ellenőrzések 2023. évi vizsgálati tárgyköreiről és a vizsgálat alá vont szervekről szóló 1355/2023.(VIII.3.) Korm. határozatában foglaltak szerint a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek polgármesteri hivatalainál és közös önkormányzati hivatalainál a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok bevonásával közszolgálati ellenőrzést rendelt el. Az ellenőrzés megállapította, hogy a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2013. (II.28.) önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: SZMSZ) módosítani szükséges a polgármester szabadsága engedélyezésének jelenlegi szabályozását, mert ezen hatáskört a Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság nem láthatja el a Képviselő-testület helyett.
Továbbá aktualizálni szükséges az SZMSZ 2. és 4. mellékletét is, amely tartalmaz hatályon kívül helyezett rendeletre való utalást és módosítandó rendelkezést.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Szövegcserés módosításokat tartalmaz a hatályos helyi önkormányzati rendeletekre való utalással.
A polgármester szabadságának engedélyezését jelenleg SZMSZ 4. melléklete szerinti feladat és hatáskörében a Jogi, Egészségügyi, Szociálpolitikai Bizottság látja el. Az SZMSZ hivatkozott rendelkezése azonban nem felel meg a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/J. § (1) bekezdésének, amely kimondja, hogy a képviselő-testület a polgármester foglalkoztatási jogviszonyával, fegyelmi és kártérítési felelősségének megállapításával kapcsolatos hatáskörét nem ruházhatja át, ezért szükséges az SZMSZ-ben történő átvezetés.
A 2. §-hoz
Az a) pontban megjelölt rendelkezés hatályon kívül helyezését indokolja, hogy az állatok tartásáról szóló 18/2002.(XII.5.) önkormányzati rendeletet a 1/2022.(I.27.) számú önkormányzati rendelettel hatályon kívül helyezte a Képviselő-testület.
A b) pontban szereplő rendelkezések hatályon kívül helyezése szükséges, mivel a Pécsi Tudományegyetem részéről felmondásra kerültek a Szántó Imre úti kollégiumban biztosított férőhelyek, továbbá a Somogyi Egyetemistákért és Főiskolásokért Közalapítvánnyal az önkormányzat együttműködése megszűnt.
A 3. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséről és hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
Az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A módosító rendelet 1. - 2. mellékleteinek módosításait tartalmazza.