Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2005.(XI.29.) önkormányzati rendelete

A helyi iparűzési adóról

Hatályos: 2006. 01. 01- 2014. 12. 31

Homokszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló többször módosított 1990. évi C. törvény  1. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás  (továbbiakban : Htv.) alapján, figyelembe véve az adózás rendjéről szóló 2003.évi XCII. törvény ( továbbiakban Art.) rendelkezéseit az alábbi rendeletet alkotja:

1. §.   

Rendelet hatálya


Az adókötelezettség az önkormányzat illetékességi területén a Htv-ben meghatározott vállalkozási tevékenység gyakorlására terjed ki.


                                                                       2. §.

Az adóalany  és az adókötelezettség


(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).


(2) Az adó alanya a vállalkozó.


(3 Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállalkozó e minőségben végzett nyereség

    illetőleg jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.


(4) A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez az önkormányzat

     illetékességi területén,ha ott székhellyel, telephellyel rendelkezik,függetlenül attól,   

     hogy tevékenységét részben vagy egészben székhelyén (telephelyén) kívül

     folytatja.


(5) Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység,ha az önkormányzat illetékességi

     területén az ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozó:

a.)piaci és vásározó kiskereskedelmi tevékenységet folytat,


b.)építőipari tevékenységet folytat,illetőleg természeti erőforrást tár fel,vagy kutat,feltéve,hogy folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenység időtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot.

Amennyiben a tevékenység folytatásának időtartama a 181 napot meghaladja,akkor a tevékenység végzésének helye telephelynek minősül.


c.)Bármely- az a.)és b.) pontokba nem sorolható – tevékenysége,ha annak folytatásából közvetlenül bevételre tesz szert,feltéve,hogy egyetlen önkormányzat illetékességi területén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.

3. §.

                                     Adókötelezettség keletkezése és megszűnése


(1) Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és a tevékenység megszűnésének napjával szűnik meg.


(2) Az önkormányzat illetékességi területén ideiglenes (alkalmi) jelleggel végzett iparűzés tevékenység esetén a tevékenység végzésének időtartama az irányadó.


4.§.

Az adó alapja


(1)  Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja az értékesített termék, illetőleg végzett szolgáltatás nettó árbevétele, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások értékével, valamint az anyagköltséggel.

(2) Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi terüeltén végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját - a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően - a vállalkozónak kell a Htv. mellékletében meghatározottak szerint megosztania.

(3) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetében az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Minden megkezdett nap egy napnak számít.


5. §.

Az adó mértéke

(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az éves nettó árbevétel 2 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóátalány naptári naponként kerül megállapításra, melynek összege: 600 Ft / nap.

(3) A székhely, illetőleg telephely szerinti önkormányzathoz az adóévre fizetendő adóból legfeljebb azonban annak összegéig terjedően – a  (4) bekezdésben meghatározott módon – levonható az ideiglenes jellegű tevékenység után az adóévben megfizetett adó.

(4) Az ideiglenes tevékenység után megfizetett adó a székhely, illetve telephely szerinti ön-kormányzatokhoz fizetendő adóból a vállalkozás szintjén képződő teljes törvényi adóalap és az egyes (székhely, illetve telephely szerinti) önkormányzatokhoz kimutatott törvényi adóalapok arányában vonható le.

6. §.

                                 Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetése


Az adóelőleg megállapítása és az adó megfizetésére a Htv.41.§ és 42.§.-ban foglaltak az irányadók.

                                                                      

7. §.

                       Az első fokú adóhatóság méltányossági jogkörének gyakorlása

  (hatálytalan 2006.08.01-től)

8. §.

Vegyes, záró  és átmeneti rendelkezések


(1) E rendelet 2006.01.01.naján lép hatályba, a módosítás 2006.08.01.-től hatályos.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi iparűzési adóról szóló 10/2001.(XI.27.) sz., valamint az azt módosító 8/2005.(V.24.)számú önkormányzati rendeletek.

(3) E rendelet kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerint, a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(4) E rendelet a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról  szóló szerződés kihirdetéséről szóló 2004.évi XXX. törvénnyel összhangban az Európai Közösségek jogszabályaival  összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.