Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2012.(IV.25.) önkormányzati rendelete

Az avar és a kerti hulladék égetéséről

Hatályos: 2017. 06. 01

Homokszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§.(4) bekezdés b.) pontjában, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51.§.(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja és hatálya


1.§. (1) E rendelet célja, hogy az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok és korlátozások megállapításával elősegítse a levegő tisztaságának és a lakosság egészségének védelmét.

(2) E rendelet hatálya Homokszentgyörgy község belterületén belül kiterjed valamennyi természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a település területén működnek, tevékenykednek.

(3)

(4) Homokszentgyörgy község belterületén a megyei vagy országos tűzgyújtási tilalom időszakában az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék égetése tilos.

Értelmező rendelkezések


2.§. E rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) avar: az ingatlanokon (ide értve az ingatlan előtti közterületet is) a növények életciklusa során elhullatott, keletkezett száraz növényi részek (ágak, levelek, stb.)

b.) kerti hulladék: a kerti művelés során az ingatlanokon (ide értve az ingatlan előtti közterületet is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett éghető növényi hulladék (fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék és egyéb növénymaradvány).

c.) tulajdonos: az ingatlan, ingatlanrész, helyiség tulajdonosa, bérlője, haszonbérlője, használója, haszonélvezője.

Az égetés szabályai


3.§.(1) A kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(2) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban helyi komposztálással vagy közszolgáltató által történő elszállítással történhet.


4.§. (1) Amennyiben a kerti hulladék helyi komposztálására vagy közszolgáltatás keretében végzett elszállítására nincs lehetőség, a kerti hulladék nyílt téri égetése  ünnepnapok kivételével  pénteki és szombati napokon 10 és 18 óra között lehetséges.

(2) Közterületen kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető el.


5.§.(1) Tilos a kerti hulladék égetése párás, ködös időben, esőben, továbbá erős szél esetén.

(2) A füstképződés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, s az eltüzelése csak folyamatosan, kis adagokban történhet. Avar és kerti hulladék tüzet olyan nagyságban szabad rakni, hogy az égetés helyének átmérője 1,5 méternél nagyobb nem lehet.

(3) A tulajdonos egyszerre nagyobb mennyiségű avar- és kerti hulladék elégetési szándéka esetén a közvetlenül határos szomszédokat tájékoztatni köteles az égetés várható időpontjáról.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(5) Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.


6.§.(1) Kerti hulladékot kizárólag olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti és környezeti kárt nem okoz. A kerti hulladék égetése kizárólag személyes felügyelet mellett, a tűzvédelmi szabályok szigorú betartásával végezhető el. Veszély esetén a tűz eloltásáról az égetést végző személy köteles gondoskodni.

(2) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(3) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, állandó felügyelet mellett lehet, úgy, hogy az az emberi környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

7.§.(1) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, veszély esetén vagy ha a tűzre már nincs szükség, azt azonnal el kell oltani.

(2) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(3) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

(4) Égetéssel az avart és a kerti hulladékot megsemmisíteni tilos a szociális, egészségügyi, gyermek, ifjúsági, nevelési, oktatási, egyházi és művelődési intézmények 50 méteres körzetén belül azok működésének időtartama alatt.


8.§. (1) Aki e rendelet 4 – 7. §-aiban foglalt szabályokat megszegi – amennyiben cselekménye súlyosabb elbírálás alá nem tartozik – közösségellenes magatartást követ el és 30.000,- Forintig terjedő pénzbírsággal (igazgatási bírsággal) sújtható.

(2) A rendeletben foglalt előírások megszegése esetén indított eljárásra és a pénzbírság kiszabására a jegyző jogosult.


Záró rendelkezések


9.§.(1) Ez a rendelet 2012. május 1. napján lép hatályba, a rendelet kihirdetéséről a jegyző  gondoskodik.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról, a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, település tisztasásáról szóló 8/2004.(XI.09.) sz. rendeletének 15.§-a.


Homokszentgyörgy, 2012. április 23.



Czinke János                                                              dr. Sponga Margit

polgármester                                                              jegyző