Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013.(IX.17.) önkormányzati rendelete

A civil szervezetek támogatásáról

Hatályos: 2013. 09. 18

Homokszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41.§.(9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I.Fejezet

Általános rendelkezések


Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben állapítja meg a civil szervezetekkel kapcsolatos részletes feladatait és kötelezettségeit, valamint az Önkormányzat költségvetéséből civil szervezetek támogatására fordítandó összeg felosztásának szabályait.


  1. 1. A rendelet hatálya

1.§. A rendelet hatálya kiterjed Homokszentgyörgy Község közigazgatási területén rendszeresen működő, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény hatálya alá tartozó civil szervezetekre.


  1. 2. Az önkormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos céljai


2.§.(1) Az önkormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos célja a civil társadalom erősítése, a civil szervezetek helyi társadalmi szerepvállalásának segítése, az Önkormányzat és a civil szervezetek közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása a közfeladat hatékonyabb ellátása érdekében, valamint a civil szerveztek számára nyújtott támogatás világossá, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tétele.


(2) A támogatás céljára a felhasználható előirányzat összegét a képviselő-testület évente költségvetési rendeletben állapítja meg.


  1. 3. Az önkormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos önként vállalt feladatai


3.§. A települési önkormányzat civil szervezetekkel kapcsolatos feladatai:

a) civil szervezetek működési támogatása,

b) civil szervezetek közhasznú tevékenységének támogatása,

c) civil szervezeteket érintő évfordulók, rendezvények támogatása.


  1. 4. Az önkormányzat által támogatott tevékenységek


4.§. Az önkormányzat által támogatott tevékenységek:

a) egészségmegőrzés,

b) szociális tevékenység (családsegítés, időskorúakra kiterjedő figyelem és gondoskodás, hátrányos helyzetűek segítése)

c) kulturális tevékenység,

d) nevelés, oktatás, képességfejlesztés,

e) ismeretterjesztés

f) természetvédelem, környezetvédelem, műemlékvédelem,

g) gyermek-és ifjúságvédelem,

h) közrend, közbiztonság védelme,

i) sport, tömegsport.

II.Fejezet

A civil szervezetek támogatása


5.§. Az önkormányzat éves költségvetéséből a civil szervezetek támogatására e rendeletben meghatározott alapelvek szerint nyújt támogatást.


6.§. Az önkormányzat a helyi civil tevékenység pénzügyi támogatására éves költségvetésében keretösszeget különít el.


7.§. (1) A civil szervezetek számára támogatás vissza nem térítendő támogatásként, cél jelleggel, elszámolási kötelezettséggel nyújtható, amelyet pályázati úton lehet igényelni.


(2) A pénzügyi támogatás általános feltételei:

a) a tárgyévre vonatkozóan pénzügyi tervet kell benyújtani,

b) a pályázónak nincs lejárt köztartozása,

c) a pályázó a korábban kapott támogatásokkal elszámolt,

d) nincs folyamatban a pályázóval szemben tartozás rendezésére, a szerveződés megszüntetésére irányuló, valamint törlés iránti eljárás,

e) a pályázó rendezvényein Homokszentgyörgy Község Önkormányzatát támogatóként tünteti fel.


8.§. A pályázati támogatások odaítélésére a 9.§., 10.§. és 11.§-ban meghatározott pályázati eljárási rend az irányadó.

  1. 5. A pályázati eljárás


9.§.(1) A civil szervezetek adott évi támogatására vonatkozóan a polgármester tesz javaslatot. A pályázati felhívásról, illetve a támogatásról a képviselő-testület dönt.


(2) A támogatás e rendeletben meghatározott pályázati feltételeit a képviselő-testület évente két fordulóban, az első fordulóban: március 30-ig, a második fordulóban: szeptember 30-ig határozza meg és közzéteszi az Önkormányzat hirdetőtábláján. Az Önkormányzat második fordulót nem hirdet, ha az első fordulót követően a költségvetési rendeletében szereplő keretösszeg teljes összegére támogatási szerződéssel kötelezettséget vállalt és a költségvetési rendeletét év közben, legkésőbb szeptember 30-ig nem módosította.


(3) A pályázatok benyújtási határideje: a hirdetőtáblán történő közzétételt követő 15. nap 12 óráig lehet benyújtani. Hiánypótlásra a pályázatok benyújtási határidejét követő 5 munkanapon belül van lehetőség.


(4) A beérkezett pályázatokat a képviselő-testület a benyújtási határidőt követő soron következő testületi ülésén bírálja el.


10.§.(1) A pályázati kiírásban meg kell határozni:

a) a lehetséges pályázók körét

b) a pénzügyi támogatás e rendelet 7.§.(2) bekezdésében rögzített általános feltételeit,

c) a benyújtandó pályázatok kötelező elemeit,

d) a pályázathoz csatolandó mellékletek és igazolások megnevezését,

e) a pályázat benyújtásának határidejét.


(2) A pályázatnak tartalmaznia kell:

a) az igényelt támogatás összegét,

b) a támogatandó program leírását.


(3) A pályázatokat Homokszentgyörgy Község Polgármesteréhez kell benyújtani írásban, papír alapon kettő példányban.


11.§.(1) A pályázat elbírálásának szempontjai:

a) az évente rendezett programok, rendezvények száma,

b) a programon, rendezvényen résztvevők száma,

c) a helyi lakosok aránya a résztvevőkhöz viszonyítva a helyben megvalósuló rendezvényeken,

d) a megvalósításhoz a pályázó mekkora önerővel rendelkezik,

e) előnyt élvez az a pályázó, ahol a támogatottak több mint fele helyi lakos.


(2) A pályázathoz csatolandó mellékletek:

a) pénzügyi terv a megvalósítandó programra vonatkozóan,

b) a pályázó nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy nincs lejárt köztartozása,

c) a pályázó nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a korábban kapott támogatással elszámolt,

d) a pályázó nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy nincs folyamatban a pályázóval szemben tartozás rendezésére, a szerveződés megszüntetésére irányuló, valamint törlés iránti eljárás,

e) a pályázó nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a program megvalósításához mekkora önerővel rendelkezik,

f) a pályázó nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy Homokszentgyörgy Község Önkormányzatát a rendezvényen, programon támogatóként tünteti fel,

g) a tárgyévet megelőző évről készített beszámoló, közhasznú szervezet esetén a közhasznú jelentés letétbe helyezéséről kiadott bírósági igazolás,

h) civil szervezet alapdokumentumai (létesítő okirat, bejegyző bírósági végzés, közhasznúsági nyilvántartásba vételi bírósági végzés).

  1. 6. A civil szervezetek számára elkülönített keretből nyújtott támogatás felhasználása


12.§.(1) A támogatás elszámolási kötelezettség mellett kizárólag arra a célra használható fel, amelyre a támogató juttatta. A támogatást a támogatott köteles tárgy év december 31. napjáig felhasználni.


(2) Az (1) bekezdéstől eltérően, ha a támogatás tárgy év december 31-ig nem kerül felhasználásra, de a támogatott tevékenysége által indokoltan (különösen: megkezdett programokon, pályázatokon, versenyeken való részvétel, amelyet a támogatott a pályázatában feltüntetett)  a működéséhez szükséges költségek még a következő évi első forduló kiírásáig, legkésőbb március 30-ig felmerülnek, és ezen összeg felhasználása nélkül a támogatott tevékenysége ellehetetlenülne,  a támogatás december 31-ig fel nem használt része felhasználható, amely a támogatási szerződés módosításával történhet. A támogatási szerződés módosítására, indokainak megjelölésével a támogatott tesz írásban javaslatot legkésőbb tárgyév december 15-ig.


(3) A támogató jogosult a támogatás felhasználását és az erről készült számadást ellenőrizni.


(4) A pályázati támogatás felhasználására a polgármester az önkormányzat nevében támogatási szerződést köt a támogatást igénybe vevővel. A támogatás összegének támogatott részére történő kifizetésére a támogatási szerződés megkötését követően kerülhet sor.


(5) A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a szerződő felek megnevezését, címét, képviseletében eljáró személyeket,

b) a támogatást nyújtó döntést,

c) a támogatás összegét,

d) a támogatás célját,

e) a támogatás feltételeit,

f) a pénzügyi teljesítést,

g) a teljesítés ütemezését,

h) a nem cél szerinti felhasználás esetén a visszatérítési kötelezettséget, a visszatérítés időpontját, időtartamát és feltételeit,

i) a szakmai és pénzügyi elszámolás módját, helyét és idejét,

j) a szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesítésének következményeit,

k) a támogatás felhasználásának határidejét.


(6) Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a támogatási szerződéstől eláll, ha a támogatott valótlan adatot szolgáltatott. A támogatottnak az elállás közlésétől számított 15 napon belül a nyújtott támogatást vissza kell fizetnie.



  1. 7. A pályázati támogatással történő elszámolás


13.§.(1) A támogatott a támogatás összegével köteles a képviselő-testületnek – legkésőbb a tárgyévet követő év március 30. napjáig elszámolni. A pénzügyi elszámoláshoz szakmai és pénzügyi beszámolót kell mellékelni.


(2) Amennyiben a támogatott határidőre a pénzügyi elszámolási, valamint a szakmai és pénzügyi beszámoló benyújtási kötelezettségének nem tesz eleget, úgy köteles a támogatás teljes összegét a mindenkor érvényes, a támogatás átvételét követő naptól számított jegybanki alapkamat mértékének kétszeresével növelt összegben a tárgyévet követő évben, a képviselő-testület elszámolást felülvizsgáló döntésében előírt határidőig, de legkésőbb a tárgy évet követő év március 30. napjáig visszafizetni.


(3) Amennyiben a támogatás odaítélését követően megállapítást nyer, hogy a támogatott nem jogosult a támogatás igénybevételére, úgy a (2) bekezdés rendelkezései szerint kell eljárni.


(4) Amennyiben a támogatott a számára odaítélt támogatást egészben vagy részben nem kívánja felhasználni, úgy ezt a szándékát köteles a támogatónak bejelenteni és a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni. Ebben az esetben a támogatott a fel nem használt támogatás összegét a támogatási szerződés módosítását követő 15 napon belül, de legkésőbb a támogatás felhasználására előírt határidőig köteles kamatmentesen visszafizetni.


(5) A 12.§.(2) bekezdésében szabályozott esetben a támogatott a  december 31. és március 30. között felhasznált támogatásról a pénzügyi elszámoláshoz készített számlaösszesítővel köteles számadást készíteni.


14.§. (1) A pénzügyi beszámoló a pénzügyi elszámolás szöveges részletezése, magyarázata, melyben ki kell térni a támogatott működés, tevékenység, program, rendezvény költségvonzatának ismertetésére, a rendelkezésre álló önerő részletezésére, valamint a támogatás felhasználására.


(2) A szakmai beszámoló tartalmazza a támogatási szerződésben vállalt kötelezettség teljesítéséről szóló értékelést, az elért eredményeket.

III.Fejezet

Átmeneti és záró rendelkezések


15.§. (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) 2013 évben az önkormányzat a 9.§.(2) bekezdéstől eltérően egy fordulót hirdet meg, az ehhez szükséges költségvetési rendeletmódosítást 2013. október 20 napjáig kell elfogadni.