Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 26

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény  6/A. § (3) bekezdésében és a 8.§.(2) bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 5.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes területrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29.§ -ban, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a (2) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

1. §


  1. Homokszentgyörgy község településfejlesztési koncepciójának (TF), integrált településfejlesztési stratégiájának (ITS), a településrendezési eszközeinek: Településszerkezeti Terv, a Helyi  Építési Szabályzat (HÉSZ), valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények a településképi rendelet (TR), a településképi arculati kézikönyv (TAK) készítése vagy azok módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/212.(XI.8) Korm.rendelet (a továbbiakban: TFR.) és a jelen rendeletben meghatározott partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.


  1. E rendelet alkalmazásában:


állandó partnerek:

  • az önkormányzat közigazgatási területén állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személyek,
  • a településen működő és elismert egyházak,
  • az önkormányzat közigazgatási területén székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező gazdálkodó szerveztek,
  • az önkormányzat közigazgatási területén székhellyel rendelkező, működő civil szervezetek, érdekképviseleti szervezetek.


eseti partnerek: érintettség esetén a TFR. előírásainak megfelelően a területi önkormányzat, a szomszédos települési önkormányzatok, továbbá a véleményezési eljárásba esetenként meghívott civil-, érdekvédelmi és gazdálkodó szervezetek; vallási közösségek, intézmények és magánszemélyek.



Állandó partnerekkel történő egyeztetés szabályai

2.§



  1. Adott véleményezési eljárás során az állandó partnerek minimális tájékoztatási formáját a TFR. alapján az 1. sz. függelék táblázata tartalmazza.
  2. Az előzetes tájékoztatás során a TFR 29/A.§ (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató elérhetőségéről, az eljárás módjáról és a véleményezés módjáról és annak határidejéről.


  1. A véleményezési eljárás során a TFR. 29/A.§ (3) bekezdés szerint közzétett hirdetmény tájékoztatást nyújt az eljárás tárgyáról, az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezési módjáról és annak határ idejéről.


  1. Lakossági fórum esetén, annak tárgyáról, helyéről és időpontjáról a lakossági fórum idejét megelőző 8 nappal korábban a helyben szokásos módon közzétett lakossági hirdetmény útján kell értesíteni a partnereket. A lakossági fórumról jelenléti ív és jegyzőkönyv készül, mely írásban rögzíti a javaslatokat, észrevételeket. A jegyzőkönyv tartalmazza a javaslattevő, észrevételező nevét és címét.


  1. Amennyiben nincs lakossági fórum, a lakosság az észrevételeit, javaslatait a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül teheti meg, a Polgármesterhez címzett és a főépítészi irodához írásban benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott véleményben.


  1. Érdekképviseleti szervek, a helyi önkormányzati szervek a lakossági fórumon, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül, ha nincs lakossági fórum, a hirdetmény közzétételétől számított 8 napon belül, a polgármesteri hivatalhoz címezve, papíralapon vagy elektronikus úton tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat.



Eseti partnerekkel történő egyeztetés szabályai

3.§


  1. Az eseti partnerek köréről az egyeztetési eljárást megelőzően a Képviselő-testület határozattal dönt.


  1. Az eseti partnerek a TFR. szerinti az előzetes tájékoztatási, illetve a véleményezési szakasz tervezetének (dokumentációjának) megküldésével értesülnek.


  1. Az eseti partnerek az egyeztetési eljárásba a Polgármesterhez címzett és az önkormányzati hivatalba benyújtott szövegszerű, indoklással ellátott, a megadott határidőn belül benyújtott véleménnyel, észrevétellel, javaslattal élhetnek, melyen véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét, elérhetőségét meg kell jelölni.




Vélemények dokumentálása, nyilvántartása, megválaszolása, településfejlesztési és településrendezési dokumentumok valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények közzététele

4.§


  1. A beérkezett vélemények dokumentálása, nyilvántartása, valamint az el nem fogadott javaslatok indokolása, azok dokumentálása és nyilvántartása az államigazgatási véleményekre vonatkozó, a TFR.- ben rögzített szabályok szerint történik.


  1. A beérkezett véleményekről, javaslatokról készülő összefoglaló és az annak elfogadásáról szóló határozat a honlapon kerül kihirdetésre.


  1. A településfejlesztési és településrendezési dokumentumokat, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati döntéseket elfogadásukat követően a honlapon közzé kell tenni.




Záró rendelkezés

5.§



Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.



Homokszentgyörgy, 2017. május 24.



           Czinke János                                                                     dr. Sponga Margit       

        polgármester                                                                          jegyző

Mellékletek