Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2018.(IV.18.) önkormányzati rendelete

Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjéről

Hatályos: 2018. 05. 01

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint a 6. § (4) bekezdésében és az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



  1. A rendelet  célja és hatálya


  1. §


(1) A rendelet célja az üzletek éjszakai (22.00 óra és 6.00 óra közötti) nyitva tartásának szabályozásával a lakosság egészséges életkörülményeinek, pihenéshez, éjszakai nyugalomhoz való jogának biztosítása.


(2) A rendelet hatálya Homokszentgyörgy község közigazgatási területén vendéglátó üzletet üzemeltető egyéni vállalkozókra, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.


(3) E rendelet hatálya nem terjed ki:


  1. az önkormányzat, a helyi civil szervezetek és önszerveződő közösségek, a nevelési-oktatási intézmények alapítványai és munkaközösségei által szervezett alkalmi rendezvényekre.
  1. Értelmező rendelkezések


2. §


  1. E rendelet alkalmazása során


  1. Éjszakai nyitva tartás: az üzlet 22 és 06 óra közötti nyitva tartása,
  2. Üzlet: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (továbbiakban: Kert. 2. § 27. pontjában meghatározott fogalom,
  3. Vendéglátás: a Kertv. 2. § 30. pontjában meghatározott fogalom,
  4. Vendéglátó üzlet: olyan üzlet, amelyben az üzemeltető vendéglátás tevékenységet folytat,
  5. Melegkonyhás vendéglátóhely: olyan vendéglátó üzlet, ahol a vendégek részére meleg étel helyben készítése – alapvetően nyers és szükség esetén félkész termék kiegészítésével – történik oly módon, hogy a vendéglátó üzlet a meleg étel készítéséhez raktározási, elkülönített zöldség-és hús előkészítési feltételekkel, főző és sütő kapacitással és ehhez az élelmiszer-ellenőrző hatóság által megfelelőnek minősített kialakítású és felszereltségű helyiségekkel rendelkezik,
  6. Zártkörű rendezvény: Egy meghatározott időpontban, előre meghatározott céllal szervezett egyedi esemény, melyen kizárólag az arra meghívottak vesznek részt, mely konkrét rendezvény reklámozására nem került sor, ide értendő különösen: lakodalom, ballagás, keresztelő, egyéb családi rendezvény.
  7. védendő környezet: a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szóló 284/2007.(X.29.) Korm.rendeletben meghatározott fogalom.



  1. A vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje


3. §


(1) A vendéglátó üzletek naponta hétfőtől csütörtökig, valamint vasárnap 22 óra és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.


(2) A vendéglátó üzletek pénteken és szombaton 22 és 4 óra között nyitva tarthatnak, azzal a korlátozással, hogy zárkörű rendezvénynek nem minősülő zenés, táncos rendezvény megtartására naptári évenként maximum 6 alkalommal az üzlet üzemeltetőjének írásban tett bejelentése alapján van lehetőség, amelyet a jegyző engedélyez.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt korlátozás nem vonatkozik a december 31-ről január 1-jére (Szilveszter) virradó éjszakára, valamint a Falunapra és a búcsú napjára tekintettel tartott rendezvényekre.



(4) Zártkörű rendezvénynek nem minősülő zenés, táncos rendezvény tartást a jegyző annak a vendéglátást folytató üzletnek engedélyezhet:

  1. ) amely ellen a rendelet hatálybalépését, ezt követően a kérelem benyújtását megelőző 6 hónapon belül panaszt nem tettek, illetve panasz esetén a hatósági ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a panasz nem volt megalapozott és
  2. ) az üzemeltető vállalja, hogy a rendezvény tartást követő napon reggel 8.00 óráig a vendéglátó üzlet környezetében lévő hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról gondoskodik.



  1. Záró rendelkezések


4. §


(1) E rendelet 2018. május 1. napján lép hatályba, hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a 4/2011.(III.29.) önkormányzati rendelet.



Homokszentgyörgy, 2018. április 16.



                     Czinke János                                                     dr. Sponga Margit

                          polgármester                                                              jegyző