Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018.(V.23.) önkormányzati rendelete

A téli rezsicsökkentés kiterjesztése keretében nyújtott tüzelőanyag-támogatásról

Hatályos: 2018. 05. 24- 2018. 11. 29

Homokszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1.§. (2) bekezdésében, 26. §-ban, 32.§.(3) bekezdésében és a 45.§-ban  kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8a. pontjában biztosított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet célja, hatálya

1.§.

A rendelet célja, hogy a kiépített gázhálózattal nem rendelkező települések esetében a téli rezsicsökkentés kiterjesztéséről szóló 1210/2018.(IV.6.) Kormány határozat (továbbiakban Korm.határozat) 4. pontjának megfelelően megállapítsa a költségvetési támogatási összeg elosztásának módját és lakossághoz történő eljuttatásának feltételeit a helyi viszonyok figyelembevételével.  E célra  Homokszentgyörgy Község Önkormányzata  a Korm. határozat 2. melléklete szerinti összeget  használhatja fel, ezen felüli forrást az Önkormányzat nem biztosít.

2.§.

A rendelet személyi hatálya kiterjed Homokszentgyörgy község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező azon személyekre, akiket a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. §. (1) – (3) bekezdései határoznak meg. A háztartás fogalmát az Szt. 4. §. (1) bekezdés f) pontja rögzíti.

2. A támogatás feltételei

3.§

(1) A pénzbeli támogatást a téli rezsicsökkentésnek a téli fogyasztási időszakban bekövetkező fogyasztásnövekedésre tekintettel történő kiterjesztése érdekében kell felhasználni. A téli rezsicsökkentés kiterjesztése keretében nyújtott egyszeri, vissza nem térítendő települési támogatás összege lakott ingatlanonként 12.000,-Ft. A települési támogatás megállapítása független a lakott ingatlanban élő háztartás szociális és jövedelmi viszonyaitól.

 (2) A települési támogatás kifizetéséhez az Önkormányzati Hivatal ellenőrzi a kérelmező Homokszentgyörgyön 2018. április 6-án fennálló bejelentett lakóhelyét a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatainak felhasználásával. Az ingatlan akkor tekinthető lakottnak a lakcím meglétén felül, ha abban a kérelmező életvitelszerűen lakik és a 2018 I. negyedévre befizetett közüzemi számlák (villany, víz) valamelyikét másolatban bemutatja.

(3) A települési lakhatási támogatásban részesülők esetében a kifizetést a 2018.06.01-én érvényes megállapító határozattal rendelkező jogosult részére kell kifizetni. Egyéb esetben lakott ingatlanonként az ott lakó tulajdonos, bérleti jogviszony esetén a bérlő jogosult a kérelem benyújtására. Bérleti jogviszony esetén a bérleti szerződést másolatban csatolni szükséges.


(4) Érvényes bejelentett lakcím esetén sem tekinthető az ingatlan lakottnak, ha az emberi tartózkodásra alkalmatlan különösen, ha romos, összedőlt, nem található rajta lakóház, jogerős építési engedély alapján épülőfélben van és készültségi foka alapján nem beköltözhető, valamint a 2017/2018-as téli fűtési szezonban senki nem tartózkodott benne. A lakottság tényének, az ott lakó személyek számának megállapítására vitatott esetben környezettanulmányt kell készíteni.


(5) A téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében nyújtott települési támogatás megállapításáról a polgármester dönt átruházott hatáskörben.  A kérelmeket 2 ütemben van lehetőség benyújtani, I. ütemben 2018. június 8-ig,  a II. ütemben 2018. június 22-ig, amelyről a polgármester mindkét ütemben benyújtott kérelmek esetében a határidő lejártát követő 8 munkanapon belül dönt. A II. ütemre megállapított benyújtási végső határidő jogvesztő. A kérelmeket az 1.sz. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani.


(6) A települési támogatás kifizetése egyedi határozat alapján készpénzben vagy a kérelmező által megjelölt bankszámlára való utalással történik. Bankszámlára történő utalás kérése esetén a bankszámla számának igazolására alkalmas iratot másolatban csatolni szükséges. A kérelmek benyújtási üteméhez és elbírálásához kapcsolódó pénzbeli kifizetések időpontjáról a lakosságot a helyben szokásos módon, az önkormányzat hirdetőtábláján és a honlapon is tájékoztatja az Önkormányzat.


(7) A tüzelőanyag-támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától, ez alól kivételt csak a társasházként bejegyzett ingatlanban lévők jelentenek. Amennyiben a  kérelem nem arra az ingatlanra érkezik, amelyben a kérelmezőnek a polgárok személyi adat és lakcímnyilvántartása szerinti állandó lakcíme, tartózkodási helye van, a kérelem elutasításra kerül. A kérelem elutasítását vonja maga után továbbá, ha a kérelmező a környezettanulmány elkészítésében nem működik közre.




Záró rendelkezések

4.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2018. november 30-án hatályát veszti.

Homokszentgyörgy, 2018. május 22.


Czinke János                                                                         dr. Sponga Margit

Polgármester                                                                                      jegyző

Mellékletek