Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01- 2021. 12. 02

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2021.12.01.

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1.§.(2) bekezdésben, a 10.§.(1) bekezdésben, a 26.§-ában, a 32.§.(1) és (3) bekezdéseiben, a 45. §-ában, a 132. §.(4) bekezdésében, a 134/E. § -ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13.§.(1) bekezdés 8a. pontjában, az Szt. 86. §.(1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § (1) A települési támogatás tüzelősegélyként – az Önkormányzat rendelkezésére álló mértékig – természetbeni ellátásként, tűzifa formájában is biztosítható.

(2) Tüzelősegély juttatásban részesülhet az a kérelmező, aki az Önkormányzat szociális célú tűzifa támogatásról szóló rendeletében meghatározott jövedelmi feltételeinek megfelel, a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és a tűzifa beszerzéséről más módon gondoskodni nem tud.

(3) Tüzelősegély juttatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben a kérelem nem arra az ingatlanra érkezik, amelyben a kérelmezőnek a polgárok személyi adat és lakcímnyilvántartása szerinti állandó lakcíme van, a kérelem elutasításra kerül.

(4) Az egyszeri támogatás megállapításához kérelem benyújtása szükséges, amely az évi fűtési szezon kezdetének hónapjától, azaz október 1-től - január 31-ig nyújtható be, a támogatás maximális mennyisége 2 m3 tüzifa.

(5) Nem részesülhet tüzelősegélyben az a kérelmező, akinek szociális célú tűzifa támogatás került megállapításra, aki a megállapított szociális célú tűzifa támogatást nem rendeltetésszerűen használta fel, akinek az ingatlana tüzifával nem fűthető, továbbá az sem, aki erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben fakitermelést végzett vagy ilyen tevékenységből jövedelmet vagy tűzifát szerzett.

(6) A tűzifa kiszállításáról az Önkormányzat gondoskodik.”

3. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 19/B. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Pénzbeli ellátásként a településen állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő, egy háztartásban élő családoknak személyenként legfeljebb 6.000,- Ft/fő karácsonyi települési támogatást nyújtható. A települési támogatás megállapítására az jogosult, akinek a háztartásában egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenötszörös mértékét. A kérelemhez mellékelni kell a jövedelem igazolásokat.

A települési támogatás kifizetéséhez az Önkormányzat a következőket veszi figyelembe:
a) fennálló bejelentett lakóhely a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatainak felhasználásával,
b) érvényes lakcím esetén sem tekinthető az ingatlan lakottnak, ha az emberi tartózkodásra alkalmatlan különösen, ha romos, összedőlt, nem található rajta lakóház,
c) a karácsonyi települési támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, ez alól kivételt csak a társasházként bejegyzett ingatlanban lévők jelentenek.
A támogatások folyósítása december hónapban történik előre meghirdetett pénztári napokon.

(4) A támogatás célja, hogy a családoknak a karácsonyi ünnepek miatt jelentkező többletkiadásaikhoz részben hozzájáruljon az Önkormányzat.”

4. § Hatályát veszti A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet

a) 19/B. §-a,

b) 19/B. § (2) bekezdése,

5. § Ez a rendelet 2021. december 1-jén lép hatályba.