Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 02

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.09.01.

Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. III. törvény (továbbiakban: Szt.) 1. §.(2) bekezdésben, a 10. §.(1) bekezdésben, a 26. §-ában, a 32. §.(1) és (3) bekezdéseiben, a 45. §-ában, a 132. §.(4) bekezdésében, a 134/E. § -ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. §.(1) bekezdés 8a. pontjában, az Szt. 86. §.(1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Települési lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.”

(2) A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A települési lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege 7.000,- Ft.”

2. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 16–18. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„16. § (1) Kamatmentes szociális kölcsönben részesíthető évente maximum 2 alkalommal legfeljebb összesen 200.000,- Ft összeg erejéig az a rászoruló személy,

a) akinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400%-át nem haladja meg,

b) rendelkezik olyan jövedelemforrással (az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét meghaladó nyugdíj, munkaviszonyból származó jövedelem), amely garanciát jelent a kölcsön visszafizetésére.

(2) Szociális kölcsön a kérelmezőnek az alábbi célokra állapítható meg különösen temetés költségeinek, víz-, illetve áramdíj végszámláinak kifizetésére. A magasabb mértékű támogatás elsősorban a temetés költségeire tekintettel kért szociális kölcsön esetében állapítható meg.

(3) A víz-, illetve áramdíj végszámlájának kifizetésére igényelt kamatmentes szociális kölcsön kérelemhez a végszámla másolatát csatolni kell.

17. § Nem részesíthető kölcsönben az a feltételeknek egyébként megfelelő személy, aki a korábban igénybe vett kölcsönét nem, vagy késedelmesen fizette vissza.

18. § (1) A kölcsönt maximum 12 hónap alatt kell visszafizetni, az előre meghatározott részletekben, havonta. A törlesztő-részlet havi összege nem haladhatja meg az egy főre jutó jövedelem 30%-át.

(2) Az első részletet a kölcsön felvételét követő hónap 15. napjáig kell visszafizetni.

(3) A kölcsön folyósításáról szóló határozatban rögzíteni kell a kölcsön folyósítás célját, összegét, a visszafizetés feltételeit és a kölcsön késedelmes megfizetése esetén a behajtás módját.

(4) Víz-, illetve áramdíj végszámlájának kifizetésére megállapított kamatmentes szociális kölcsönt a szolgáltató részére át kell utalni.”

3. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 19. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„19. § (1) Az Önkormányzat a gyermek születését követően egyszeri támogatásban részesíti a gyermeknevelést vállaló családokat, anyákat, ha a családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át.

(1) A kérelmet a születést követő 60 napon belül lehet előterjeszteni a Hivatalnál.

(2) A támogatás igényléséhez csatolni kell:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

b) nyilatkozatot arról, hogy az újszülött vonatkozásában a kérelmező a Magyar Államkincstártól megigényelte a családtámogatási ellátásokat, és

c) a Védőnői Szolgálattól igazolást arról, hogy a kérelmező a gyermeket ténylegesen a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén neveli.

(3) A támogatás mértéke 20.000,- Ft.”

4. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 19/A. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A településen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő gyermek szülője, vagy törvényes képviselője részére óvodáztatási támogatást nyújtható, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át nem haladja meg. A támogatás célja, hogy a gyermeket gondozó családnak a gyermek óvodai beíratásával, rendszeres óvodába járásával kapcsolatban jelentkező többletkiadásokhoz részben hozzájáruljon az Önkormányzat.

(3) Az óvodáztatási támogatáshoz a köznevelési intézmény igazolást állít ki, a támogatás megállapítható összege legfeljebb 30.000,- Ft/fő.

(4) A településen lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő, tanköteles korú tanulók részére beiskolázási támogatást nyújtható a gyermek szülője, vagy törvényes képviselője kérelmére, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900%-át nem haladja meg. A támogatás célja, hogy a gyermeket gondozó családnak a gyermek iskolai tanulmányaival kapcsolatban jelentkező többletkiadásaihoz részben hozzájáruljon a következők szerint:

a) az általános iskola 1-8 osztályába beiratkozott tanulója részére legfeljebb 30.000,- Ft/fő települési támogatást nyújt,

b) középfokú oktatási intézményben nappali tagozaton tanulmányokat folytató gyermek és fiatal felnőtt részére legfeljebb 30.000,- Ft/fő települési támogatást nyújt.”

5. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 19/B. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Pénzbeli ellátásként a településen állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen ott élő, egy háztartásban élő családoknak személyenként legfeljebb 10.000,- Ft/fő karácsonyi települési támogatást nyújtható. A települési támogatás megállapítására az jogosult, akinek a háztartásában egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tizenötszörös mértékét. A kérelemhez mellékelni kell a jövedelem igazolásokat. A települési támogatás kifizetéséhez az Önkormányzat a következőket veszi figyelembe:

a) fennálló bejelentett lakóhely a személyi adat és lakcímnyilvántartás adatainak felhasználásával,

b) érvényes lakcím esetén sem tekinthető az ingatlan lakottnak, ha az emberi tartózkodásra alkalmatlan különösen, ha romos, összedőlt, nem található rajta lakóház,

c) a karácsonyi települési támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, ez alól kivételt csak a társasházként bejegyzett ingatlanban lévők jelentenek. A támogatások folyósítása december hónapban történik előre meghirdetett pénztári napokon.”

6. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról, valamint a szociális szolgáltatásokról szóló 4/2015.(II.23.) önkormányzati rendelet 20. és 21. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„20. § (1) Kérelemre rendkívüli települési támogatás állapítható meg az állandó bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személynek, aki emiatt önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni vagy alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadásai miatt anyagi segítségre szorul.

(2) A létfenntartást veszélyeztető, vagy a rendkívüli élethelyzet különösen:

a) családot ért elemi kár, vagy sérelmére elkövetett bűncselekményből anyagi kára keletkezett,

b) ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 30 napon belül büntetés-végrehajtási intézetből szabadult,

c) ha a család egyik tagja 5 napot meghaladóan kórházi kezelésben részesült, erre tekintettel évente max. 2 alkalommal nyújtható be kérelem,

d) az egészségbiztosítás által nem, vagy csak részben támogatott az egészség megőrzése, helyreállítása érdekében szükséges szolgáltatás igénybevétele, ha annak díja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 30%-át meghaladja,

e) a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása,

f) a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásnak, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, maximum évi 4 alkalommal,

g) a gyermek hátrányos helyzete miatt a család anyagi segítségre szorul,

h) gyermek és fiatal felnőtt iskoláztatásával, a gyermek óvodai nevelésével, bölcsődei elhelyezésével kapcsolatos egyszeri kiadások, vagy a védőnői szolgálat, illetve egészségügyi intézmény által javasolt szolgáltatások, ellátások igénybevétele,

i) az állami foglalkoztatási szervvel történő kapcsolattartás, a járási hivatal szerveinél történő ügyintézéshez szükséges közlekedés támogatása, illeték megfizetése a szükséges mértékben, amely nélkül a kérelmező a részére járó ellátástól vagy annak egy részétől esne el, évente max. 2 alkalommal.

j) gyógyszertámogatás (háziorvos vagy szakorvos igazolása alapján) maximum évi 2 alkalommal.

21. § (1) Rendkívüli támogatás annak a személynek állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 460%-át és az Szt. 4. § (1) bekezdés b) pontja szerint vagyonnal nem rendelkezik, valamint a létfenntartása veszélyeztetett.

(2) A rendkívüli támogatás családonként egy személy részére állapítható meg, maximális összege megegyezik az öregségi nyugdíj kétszeresének összegével.

(3) A rendkívüli támogatás természetben (pl: recept kiváltása, élelmiszer vásárlása, tüzifa, stb.) is megállapítható, illetve a családsegítővel és a védőnővel való együttműködéshez köthető.

(4) Elemi kár, vis maior bekövetkezése esetén a 20. §.(2) bekezdésben meghatározott támogatás akkor nyújtható, ha a kérelmező hitelt érdemlően igazolja, hogy a kár megtérítésére harmadik személy nem kötelezhető, vagy kötelezhető ugyan, de a kártérítés várható mértéke jóval alacsonyabb a bekövetkezett kár összegénél, és a kár viselése a kérelmező, illetve családja életét, vagy létfenntartását veszélyezteti.”

7. § Ez a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.

8. § A módosítással hatályba lépő új rendelkezéseket a folyamatban lévő eljárásokban és a már megállapított ellátások tekintetében akkor kell alkalmazni, ha az a kérelmező részére kedvezőbb támogatást állapít meg.