Homokszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020. (II.26.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 26

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata 2020. évi költségvetéséről szóló 2/2020. (II.26.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény 34. § (1)-(4) bekezdése alapján a központi előirányzat módosítások, a képviselő-testület által hozott döntések és az átruházott, valamint a saját hatáskörben elrendelt módosítások indokolják a 2020. évi költségvetést megállapító rendelet átdolgozását, a változások keresztül vezetését.

Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelet 1. §-ában az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdése értelmében, veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

A veszélyhelyzet fennállása alatti időszakban a képviselő-testület ülésének összehívására nincs lehetőség

Az Államháztartási törvény 34. § (4) bekezdése aszerint a képviselő-testület az előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata és a Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalra vonatkozóan a Magyar Államkincstár szabályszerűségi pénzügyi ellenőrzéséről készült javaslata szerint:

A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások előirányzatának módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról meghatározott kivételekkel – a képviselő-testület határozatban döntsön. Ennek részeként a jogszabályban meghatározott határidőig módosítani szükséges a költségvetési rendeletet is. Az előirányzatok könyvelése csak testületi döntés alapján történjen. (Áht. 5. §, 34. §.)

A Közös Hivatalra vonatkozóan a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások előirányzatának módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról meghatározott kivételekkel – a képviselő-testület határozatban döntsön. Ennek részeként a jogszabályban meghatározott határidőig módosítani szükséges a költségvetési rendeletet is. Az előirányzatok könyvelése csak testületi döntés alapján történjen. (Áht. 5. §, 34. §.)

A fentiek alapján a rendeletet módosítani kell.