Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 28

Homokszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.28.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (3) bekezdése, és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 27. §-a értelmében a jegyző által előkészített költségvetési rendeletet Homokszentgyörgy Község Önkormányzatára (továbbiakban: Önkormányzat) vonatkozóan a polgármester nyújtja be a képviselő-testületnek. Ennek értelmében a mellékelt költségvetési rendeletet terjesztem az Önkormányzat képviselő-testülete elé.
Általános rendelkezések
A rendelet hatálya az önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szervére terjed ki.
Indoklás a költségvetési rendelethez
Az Önkormányzat költségvetési rendeletének tartalmára vonatkozó előírásokat az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (2) bekezdése rögzíti, amely szerint az Önkormányzat, valamint az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv (Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal) költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait elkülönítetten kell bemutatni működési és felhalmozási megbontásban.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. § (4) bekezdése előírásának megfelelően a költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető. Az Önkormányzat költségvetési rendelete működési hiánnyal 2023. évben sem számol.
Az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak ellátására – a rendeletben szereplő mértékig – a tervezett bevételek fedezetet nyújtanak. Önként vállalt feladatellátás csak saját bevételből valósítható meg. A gazdálkodásban likviditási problémát okozhat a tervezett közhatalmi bevételek elmaradása!
A költségvetési rendelet alapját képezi Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény.
Az önkormányzat működésének általános támogatása az előző évi szinten maradt.
A szociális feladatok ellátásának támogatása 1.000.000 Ft összeggel csökkent.
A fizetési számlához kapcsolódóan az egy foglalkoztatottnak havonta adható bankszámla hozzájárulás mértéke 2023. évben is legfeljebb nettó 1.000 Ft/hó.
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011.évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2023.évben 38 650 Ft, azonban a 2023. évi központi költségvetésről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (6) bekezdése alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben megállapíthatja magasabb összegben is az illetményalapot. Az Önkormányzati Hivatal esetében az illetményalap 2023. évben is 60.000 forint.
A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény összege 2023. évben is változatlan összegű, amely gyermekenként 6.000 Ft (alapösszegű támogatás), illetve 6.500 Ft (emelt összegű támogatás)
A költségvetési rendelet fő célja az Önkormányzat és költségvetési szerve pénzügyi egyensúlyának fenntartása, az előírt kötelező feladatellátás biztosítása, valamint a tervezett felhalmozási kiadások megvalósítása.
Az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének összevont:
tervezett kiadási fő összege
240 283 156
Ft
tervezett bevételi fő összege
240 283 156
Ft.
1. A bevételek elemzése
A tervezett bevételek részletezését a rendelet mellékletei tartalmazzák.
B1.-B7. Költségvetési bevételek
A bevételek az alábbi főbb jogcímek szerint kerültek tervezésre:
B11. Önkormányzatok működési támogatásai:
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása: a rovat tartalmazza az önkormányzati hivatal működésének támogatását, a település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatását (zöldterület kezelés, közvilágítás, köztemető fenntartás, közutak fenntartása), az egyéb önkormányzati feladatok támogatását, a lakott külterület támogatását, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása támogatási összeget, és a polgármester bére és költségtérítése ellentételezés támogatási összeget.
Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása: a rovaton az önkormányzat szociális feladatainak egyéb támogatása, a tanyagondnoki szolgáltatás támogatása és a szociális összevont pótlék összegének támogatása, és a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása került tervezésre.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása: a rovaton a települési önkormányzat könyvtári és közművelődési feladatainak finanszírozása, valamint a kulturális pótlék összegének támogatása került tervezésre.
B1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről:
Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről: a rovaton szerepel a helyi önkormányzatoktól (Lad, Patosfa, Hencse, Kőkút) származó bevétel a szennyvíztelep működéséhez, Szulok és Kálmáncsa településektől a GDPR-DPO szolgáltatás összege, az Önkormányzati Hivatal működéséhez Szulok és Kálmáncsa települések önkormányzati hozzájárulásának összege, és az elkülönített állami pénzalaptól a közfoglalkoztatási program megvalósítására tervezett összeg.
B3. Közhatalmi bevételek:
Értékesítési és forgalmi adók: a soron az iparűzési adó várható bevételi összege szerepel.
Egyéb közhatalmi bevételek: az adópótlék, adóbírság várható bevételi összege szerepel.
B4. Működési bevételek:
Szolgáltatások ellenértéke: e rovaton került tervezésre a tárgyi eszközök bérbe adásából származó bevételek.
Egyéb működési bevételek: a rovaton került tervezésre a Hevik Kft. által várhatóan fizetendő szennyíz lerakási díj összege, a Tanyagondnoki szolgálat személyszállítási szolgáltatási tevékenységéből származó várható bevétel (a kálmáncsai gyerekek iskolába történő utaztatása), valamint a Művelődési Ház egyéb működési jellegű bevételei.
B5. Felhalmozási bevételek:
Ingatlanok értékesítése: a rovaton a Dózsa utcai ingatlan törlesztő részlete került tervezésre.
B8. Finanszírozási bevételek
B8131. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele: a rovaton került megtervezésre 104 484 576 Ft összegben a költségvetési maradvány az alábbi bontásban:
Működési maradvány: 29 814 137 Ft
3 643 429 Ft a 2023. évi nettó finanszírozás államháztartási megelőlegezés összege,
320 000 Ft a Jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz önkormányzati hozzájárulás összege,
1 716 337 Ft Szennyvíztelep működéséhez önkormányzati hozzájárulás összege,
2 510 256 Ft a háziorvosi vidéki ügyelethez önkormányzati hozzájárulás összege,
5 808 170 Ft a Művelődési Ház működéséhez szükséges önkormányzati hozzájárulás összege,
12 079 063 Ft az önkormányzatok jogalkotó és általános igazgatási tevékenységéhez hozzájárulás,
171 570 Ft visszafizetendő kamatmentes szociális kölcsön összege,
20 000 Ft forgótőke összege,
1 976 640 Ft közfoglalkoztatás 2023.01. és 02. havi bér és járulék összege,
1 568 672 Ft az Önkormányzati Hivatal maradványa.
Felhalmozási maradvány: 74 670 439 Ft
3 848 569 Ft Vízmű számlán elkülönítetten kezelt koncessziós díj összege,
69 334 410 Ft VP útpályázat (Csokonyavisonta felé),
1 487 460 Ft Kossuth u. 143. szám alatti ingatlan értékesítési vételára.
2. A kiadások elemzése
A tervezett kiadások részletezését a rendelet mellékletei tartalmazzák.
K1-K8. Költségvetési kiadások
A kiadások az alábbi főbb jogcímek szerint kerültek tervezésre:
K1. Személyi juttatások:
Foglalkoztatottak személyi juttatásai: a rovat tartalmazza a 3 fő közalkalmazott munkabérét, amelyből 3 fő érintett a garantált bérminimum emelésben, az 1 fő munkaviszonyban lévő munkabérét, a közfoglalkoztatásban részt vevők munkabérét, a tanyagondnok cafetéria juttatását, és a foglalkoztatottak bankszámla hozzájárulását.
Külső személyi juttatások: a rovat tartalmazza a polgármester illetményét, költségtérítését, cafetéria és bankszámla hozzájárulása összegét, valamint az alpolgármester és a képviselők juttatását, és a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett díj összegét. (temető gondnok).
K2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó:
A rovat tartalmazza a személyi juttatások után fizetendő adót. 2023. évben a szociális hozzájárulási adó mértéke 13 %.
K3. Dologi kiadások:
A rovaton tervezett kiadások a 2022. évi tényleges felhasználás mértékének megfelelően, valamint a tervezhető kiadásoknak megfelelően kerültek kialakításra.
A dologi kiadásokat a kötelező feladatellátáshoz szükséges kiadások alkotják. Itt kerültek kimutatásra a községgazdálkodás, település üzemeltetési, vagyongazdálkodási, szociális, egészségügyi, kulturális, sport, önkormányzati jogalkotás dologi kiadási előirányzatai.
K4. Ellátottak pénzbeli juttatásai:
Egyéb nem intézményi ellátások: a rovaton került tervezésre a települési lakásfenntartási támogatás, a települési támogatás (egyszeri segély, születési segély, temetési segély), köztemetés, és az egyéb, önkormányzati rendeletben megállapított juttatások (őszi óvoda és iskolakezdési támogatás, karácsonyi települési támogatás).
K5. Egyéb működési célú kiadások:
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre: a rovat tartalmazza a társulási formában ellátott feladatok önkormányzati hozzájárulás összegét, az önkormányzati hivatal működéséhez szükséges önkormányzati hozzájárulás összegét, a Bursa Hungarica ösztöndíjhoz történő hozzájárulás összegét, valamint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz való önkormányzati hozzájárulás összegét.
Egyéb működési célú támogatások államháztartáson kívülre: a rovaton került tervezésre a Mecsek-Dráva Önkormányzati társuláshoz fizetendő hozzájárulás összege, Dr. Ján Szilárd részére fizetendő hozzájárulás, a Szigetvári Kórház részére fizetendő háziorvosi vidéki ügyelet díja, a Sportegylet támogatási összege, a Gyermekeink Jövőjéért Alapítvány támogatási összege, valamint az Őrláng Egyesület részére vállalt támogatási összeg.
Tartalékok: ezen a rovaton kell elszámolni az Áht. 23. § (3) bekezdése szerinti tartalékokat.
K7. Felújítások:
Ingatlanok felújítása: a rovaton a VP útpályázat maradvány összege, valamint ingatlan felújításra tervezett összege szerepel.
Felújítási célú előzetesen felszámított általános forgalmi adó: a rovaton a felújítások áfa tartalma került tervezésre.
K8. Egyéb felhalmozási célú kiadások:
Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson kívülre: a rovaton a DRV elkülönített számlán maradt, évek alatt halmozódott koncessziós díj került tervezésre, valamint a VP útpályázat befejezését követően visszafizetendő biztosítékadás díja szerepel.
K9. Finanszírozási kiadások:
Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése: ezen rovaton került tervezésre a 2022. december hónapban megelőlegezett és utalt állami támogatás, amely 2023. évi előleg, és amelyet pénzforgalom nélküli tételként kell a könyvelésben rendezni finanszírozási kiadásként.
Költségvetési engedélyezett létszámkeret:
Homokszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal 7 fő.
Homokszentgyörgy Község Önkormányzata 11 fő.
Közfoglalkoztatottak 10 fő.
A létszámkeret a közfoglalkoztatásban részt vevők számától függően változhat.
A költségvetési rendelet 2023. évre vonatkozó legfontosabb elvei a biztonságos, takarékos, és átlátható gazdálkodás.
3. Költségvetéshez kapcsolódó döntések
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 29/A. §-a alapján a helyi önkormányzat határozatban állapítja meg Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. Törvény szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeit, és saját bevételeit tárgyévi és a tárgyévet követő 3 évi bontásban.