Gyékényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2023. 06. 01

Gyékényes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

2023.06.01.

Gyékényes Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv feladatkörében eljáró Somogy Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya Gyékényes község illetékességi területén folytatott avar és kerti hulladék égetésére terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya nem terjed ki a szabadtéri főzésre.

(3) Jelen rendelet alkalmazásában avar és kerti hulladék az ingatlanokon és az azt határoló közterületen, azok tisztántartása, ápolása, gondozása vagy egyéb kertészeti tevékenység során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi eredetű hulladék (a továbbiakban: kerti hulladék).

2. § (1) A kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban helyszíni komposztálással kell gondoskodni.

(2) A kerti hulladék égetésére csak akkor kerülhet sor, ha az (1) bekezdés szerinti kezelése nem lehetséges.

3. § (1) A kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok mellett hétfői és pénteki napokon 8.00-17.00 óra között engedélyezett jelen rendeletben szabályozott módon.

(2) Tilos a kerti hulladék égetése:

a) szombaton és vasárnap, továbbá a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § (1) bekezdése szerinti munkaszüneti napokon,

b) település közterületein,

c) lábon álló növényzet, tarló esetében,

d) párás, ködös, esős vagy szeles időjárás esetén,

e) közművezetékek, távvezetékek alatt vagy azok öt méteres tűztávolságában,

f) köznevelési, egészségügyi, szociális intézmények 200 méteres körzetében,

g) amennyiben az arra illetékes szerv általános tűzgyújtási tilalmat rendel el.

4. § (1) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, cselekvőképes, nagykorú személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad.

(2) A kerti hulladékot nyílt téren megfelelően kialakított helyen, felügyelet mellett úgy szabad égetni, hogy a környezetre káros hatással ne járjon, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a vagyoni és személyi biztonságot ne veszélyeztesse. Amennyiben az égetéssel járó hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni.

(3) A füstképződés csökkentés érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem lehet szennyezett, vegyi anyaggal kezelt, nem tartalmazhat kommunális vagy ipari eredetű hulladékot (műanyag, gumi, vegyszer, festék és ezek maradékai).

(5) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, légszennyező vagy bűzös anyag nem alkalmazható.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A kerti hulladékok égetésének helyszínén olyan eszközöket és felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható.

(7) Az égetés befejezésével meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

5. § Hatóságilag elrendelt általános tűzgyűjtási tilalom, továbbá egyéb tűzvédelmi vagy biztonságtechnikai szabályok előírásai alól e rendelet nem ad felmentést.

6. § Az e rendeletben meghatározott avar és kerti hulladék égetésével kapcsolatos előírások megsértése esetén a területi környezetvédelmi hatóság vagy a járási környezetvédelmi hatóság a levegővédelmi követelményt megsértő természetes és jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet részére, a jogsértő tevékenység megszüntetésére, illetve a mulasztás pótlására való kötelezéssel egyidejűleg, levegőtisztaság-védelmi bírságot szab ki a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Kormányrendelet alapján.

7. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.