Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994. (IX.1.) önkormányzati rendelete

a zajszint védelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 1994. 09. 01

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1994. (IX.1.) önkormányzati rendelete

a zajszint védelem helyi szabályozásáról

1994.09.01.

Az 1990. évi LXV. önkormányzati törvény 16. . (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Igal Nagyközségi önkormányzat Képviselőtestülete a zajvédelemről szóló 12/1983.(V.12.) MT. számú rendelet. 27.-ának helyi végrehajtására önkormányzati rendeletet alkot.

A rendelet célja:
A község lakosságának és üdülő vendégeinek érdekeit szemelőtt tartva az együttélés és pihenés emberi körülményeit biztosítsa.
1.
A rendelet hatálya
(1) A rendelet hatálya Igal Község igazgatási területén a kulturális, szórakoztatóipari, üdülési, sport és hasonló létesítményekben, továbbá a helyi hírközlési, vagy hirdetési célokra alkalmazott hangosító berendezések üzemben tartása során a környezetbe történő zajkibocsátásra, valamint egyéb üzemek (ipar, szolgáltató, stb.) forgalmának közvetett, közterületi zajkeltésére terjed ki.
(2) A rendelet szabályait kell alkalmazni különösen az alábbi létesítményekben és környezetükben.
- cirkusz, térzene, mutatványos tevékenység,
- művelődési létesítmény,
- zenés, táncos szórakozóhely,
- üzlet, elárusítóhely, kölcsönző,
- kemping, sportpálya,
- ipari, szolgáltató (egyéb) üzem,
- sárkányrepülők és szórakoztató repülést végző helikopterek alkalmi vagy rendszeres működésére, ha ezeknek szabadba elhelyezett hangosító berendezése van, illetve forgalmuk a közterületen a lakosság életkörülményeit, pihenését károsan befolyásoló hatásokat vált ki (nappal vagy éjszaka), ha zárt tereikből a hangosító berendezés működése során zaj hallatszik ki, továbbá
- hirdetésre , figyelemfelkeltésre, illetve tájékoztatásra használt, szabad vagy zárt térben elhelyezett bármilyen hangosító berendezés működésére.
(3) E rendelet alkalmazása szempontjából hangosító berendezés bármely hangszóró, vagy más műsorforrás, ideértve zenekarra kísérő emberi énekhangot is.
(4) A rendelet hatálya nem terjed ki arra a zajra, amely az (1) illetve (2) bekezdésben meghatározott létesítmények zárt terein belül az egyik helyiségből a másikba, vagy a szomszédos, egybeépített - szintén az (1) illetve (2) bekezdésben meghatározott létesítmények körébe tartozó létesítményekbe az épületszerkezeteken keresztül szűrődik át.
A hangosító berendezések működtetésének szabályai
2.
(1) A rendelet hatálya alá tartozó létesítményekben külön engedély beszerzése vagy bejelentése megtétele nélkül, de a (2) bekezdésben foglaltak betartása mellett szabad hangosító berendezést üzemeltetni.
(2) A hangosító berendezéseket csak olyan hangerővel szabad üzemeltetni, hogy a szabadba kihallatszó zaj a környezetből származó zaj egyenértékű "A" hangnyomásszintjét ne emelje a 3. -ban előírt mérték fölé.
(3) A rendelet hatálya alá tartozó létesítmények üzemeltetői (továbbiakban: üzemeltetők) kötelesek a Körjegyzőség zajszintvédelmi intézkedéseinek maradéktalanul eleget tenni.
A zajszintterhelési határérték
3.
(1) Igal község területén az e rendelet hatálya alá tartozó hangosító berendezésből származó zaj egyenértékű "A" hangnyomás szintje a környezetben lévő egyéb zajforrásokkal együttesen nem haladhatja meg az 1. sz. mellékletben meghatározott határértéket.
(2) Az 1. sz. melléklet tartalmazza az eqyes zajszintvédelmi övezetek részletes leírását is.
(3) A Körjegyzőség jogosult - a közegészségügyi és környezetvédelmi hatóságok szakvéleményének figyelembe vételével az 1. sz. melléklet előírásait felülvizsgálni és indokolt esetben módosítást kezdeményezni.
4.
A lakó-, intézmény és üdülőövezet környezetvédelme érdekében sárkányrepülők és szórakoztató repülést végző helikopterek berepülése az 1. sz. melléklet szerinti övezetek 400 m-ig terjedő légterében tilos.
Ilyen célra engedély nem adható ki.
A megengedett zajterhelés betartásának ellenőrzése
5.
(1) A Körjegyzőség Igal község igazgatási területén köteles rendszeresen, a jegyző külön utasítására, valamint a lakossági panaszok kivizsgálására, - az erre vonatkozó szabványok előírásainak betartásával - ellenőrizni a kibocsátott zaj mértékét. Zajméréseket arra jogosítvánnyal rendelkező szervezetek végezhetnek.
(2) A Körjegyzőség köteles az előírt zajterhelési határértékek meghaladása esetén az üzemeltetőket figyelmeztetni, a hangerő csökkentésére felszólítani, a határértékek jelentős mértékű vagy ismétlődő meghaladása esetén pedig a 12/1983. (V.12.) MT. sz. rendelet szerint jár el.
(3) Az üzemeltetők kötelesek a berendezés működtetésének időtartamára, jellemző tulajdonságaira vonatkozó adatokat az ellenőrzést végzők számára megadni.
A zajszintvédelmi szabályok megszegésének
következményei
6.
(1) Aki kisipari tevékenységének gyakorlása során az e rendeletben foglalt zajterhelési határértékek betartására vonatkozó előírásokat megszegi a többször módosított 17/1968.(IV.14.) Korm. sz. rendelet 23. (2) bekezdése szerint csendháborítás szabálysértést követ el.
(2) Aki a lakó-, intézmény és üdülőövezeti környezet zajvédelme érdekében e rendeletben előírtak .......................megszegi szabálysértést követ el és 5.000 forintig terjedő bírsággal súlytható.
(3) Az (1)-(2) bekezdésben leírt szabálysértés elkövetőit a ................................. feljogosított ügyintézője helyszíni bírsággal súlythatja, vagy ellenük szabálysértési feljelentést tehet.
(4) Ha ez a rendeletbe foglalt zajterhelési határértékek betartására vonatkozó előírásokat a létesítmény üzemeltetője ismételten megszegi és ezért őt szabálysértési hatóság 2 éven belül két alkalommal pénzbírsággal súlytja, a Körjegyzőség a hangosító berendezés üzemeltetését időben korlátozhatja, vagy megtilthatja.
Ebben az esetben - az üzemeltető személyében bekövetkezett változás esetét is - a hangosító berendezés újbóli üzemeltetését, illetve a korlátozás feloldását a határolt jogerőre emelkedésétől számított 2 éven belül nem lehet engedélyezni.
7.
Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.