Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2000. (IV.25.) önkormányzati rendelete

közművelődési feladatairól

Hatályos: 2000. 04. 25- 2021. 11. 24

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2000. (IV.25.) önkormányzati rendelete

közművelődési feladatairól1

2000.04.25.

A közművelődési szintér biztosítása az önkormányzat feladata, a település polgárainak művelődése, a község kulturális életének gazdagítása közcél. Ennek megvalósítása érdekében Igal Nagyközségi Önkormányzata a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Torvény 77. És 86. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A RENDELET CÉLJA

1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi igényeket, lehetőségeket és sajátosságokat szem előtt tartva meghatározza Iga1 Nagyközség Önkormányzatának közművelődési feladatait.

(2) A feladat ellátás során Igal Nagyközség Önkormányzata gondoskodik a saját fenntartású közművelődési intézmények működtetéséről és szolgáltatásaik folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően a község kulturális életének gazdagítása érdekében Igal Nagyközség Önkormányzata épít a civil szervezetekre, egyéni és közösségi kezdeményezésekre.

A RENDELET HATÁLYA

2. § E rendelet hatálya kiterjed Igal Nagyközség területén működő azon intézményekre, szervezetekre és magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.

KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK

3. § (1) Igal Nagyközség Önkormányzata kötelezően ellátandó, szolgáltató feladatkörében:

a) színteret biztosít a településen folyó közművelődési tevékenység végzéséhez és gondoskodik a közművelődési szintér fenntartásiról, fejlesztéséről,

b) koordinálja a saját intézményeinek közművelődési tevékenységét,

c) kölcsönös kapcsolatokat és együttműködést alakít ki azokkal a társadalmi szervezetekkel, gazdasági vállalkozásokkal, amelyek részt kívánnak venni a település kulturális életének alakításában,

d) különböző lakossági fórumokon biztosítja a közművelődéssel kapcsolatos érdekek egyeztetését,

e) igény szerint szakmai segítséget biztosít a településen közművelődési tevékenységet folytató intézmények társadalmi szervezetek, gazdasági vállalkozások, és természetes személyek számára,

f) együttműködik a megyei és országos szakmai érdekképviseleti szervezetekkel,

g) hosszabbtávú közművelődési koncepciót, évenként az egész éves tevékenységet felölelő közművelődési programot készít a helyi közművelődés valamennyi szereplőjének az előkészítő munkába történő bevonásával.

h) biztosítja a nyilvános, rendszeres könyvtári szolgáltatást

i) a település kulturális életének gazdagítása, hagyományainak megőrzése, a település turisztikai vonzerejének növelése, a helyi közművelődési igények szervezett és szakszerű kiegészítése céljából kulturális programokat, rendezvényeket szervez, rendszeres tevékenységi formákat működtet.

(2) Igal Nagyközség Önkormányzata a közművelődési szintér szakszerű működtetésére, szolgáltató feladatkörének ellátására szakfeladatként művelődési ház néven részben önálló közművelődési, költségvetési intézményt hoz létre, amelyet folyamatosan működtet és gondoskodik az intézmény szolgáltatási feladatainak ellátásához szükséges infrastruktúráról, a szakszerűséget biztosító személyi feltételek megteremtéséről.

KÖZVELŐDÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA

4. § Igal Nagyközség Önkormányzata e rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevételei, a központi költségvetésből származó normatív hozzájárulás, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, pályázati úton elnyerhető támogatás.

ZÁRÓ RENDELKEZÉS

5. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet az Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete 14. §-a hatályon kívül helyezte 2021. november 25. napjával.