Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2004. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről

Hatályos: 2004. 12. 01

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2004. (XII.1.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről

2004.12.01.

Igal Nagyközség Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Igal Nagyközség Képviselő-testülete által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj ellátás pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed Igal nagyközség területén állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyekre, akik felsőfokú oktatási intézményben történő tanulásuk támogatásaként az évente a Felsőoktatási Pályázatok Irodája által kiadásra kerülő „Általános Szerződési Feltételekében megfogalmazottak alapján "A" illetve "B" típusú Bursa Hungarica Önkormányzati Ösztöndíjban részesülhetnek.

3. § Igal Nagyközség Önkormányzata évente képviselő-testületi határozattal csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj rendszerhez (továbbiakban: ösztöndíj rendszer). A csatlakozási határozatában az adott évben erre fordítható forrás mértékét is meghatározza. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a csatlakozásról szóló nyilatkozatot évente aláírja.

4. § (1) A pályázatokat a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján és a helyi televízióban teszi közzé.

(2) A felsőoktatási ösztöndíj megállapítása iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatal szociális ügyeket ellátó ügyintézőhöz lehet benyújtani évente egy alkalommal, a pályázati kiírásban meghatározott benyújtási határidőig.

(3) A pályázatokat az 1. számú melléklet szerinti adatlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell a BURSA Hungarica Felsőoktatási pályázatok Irodája által kiadott igazolást.

5. § (1) A pályázatokat Igal Nagyközség Önkormányzata Szociális Bizottsága a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok megtartásával, valamint az Ötv. 12. § (4) bekezdés a.) pontja szerint bírálja el.

(2) A Bursa Hungarica Ösztöndíj Bizottság a pályázatok elbírálásánál elsősorban a pályázó jövedelmi viszonyait vizsgálja. Előnyben részesülnek azok, akik családjában az egy főre jutó nettó átlagjövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 400 %-át nem haladja meg.

Az elbíráláskor a pályázó szociális helyzetét az alábbi szempontok szerint vizsgálja:
a) mekkora a családban élő eltartottak száma, különösen ha az 3 vagy annál több,
b) a pályázó vagy vele együtt élő testvérei árvák-e vagy van-e félárva,
c) van-e a családban élő krónikus betegségben szenvedő vagy folyamatos ellátást igénylő beteg,
d) van-e a családban munkanélküli vagy nyugdíjas,
e) van-e a pályázónak gyermeke,
f) a pályázó kollégiumi ellátásra jogosult-e, kollégiumi ellátásban részesül-e vagy helyhiány miatt elhelyezéséről maga gondoskodik-e.
(3) A bizottság a települési önkormányzati ösztöndíj összegét úgy állapítja meg, hogy az a megyei önkormányzat által adományozandó ösztöndíj várható összegével együtt ne haladja meg az intézményi ösztöndíjrész oktatási miniszter által évente megállapított havi egy főre jutó legnagyobb összegét.
(4) A bizottság a pályázók szociális helyzete alapján az ösztöndíj összegét differenciáltan is megállapíthatja, de valamennyi támogatásban részesített pályázó számára azonos összegű ösztöndíj odaítéléséről is dönthet.
(5) A "B" típusú ösztöndíjasok szociális rászorultságát a Bursa Hungarica Ösztöndíj Bizottság évente egyszer, az új pályázók támogatásának elbírálásával egyidőben felülvizsgálja. A jövedelemigazolást a hallgató nyújtja be. A döntésre előkészítés a Polgármesteri Hivatal szociálpolitikai ügyintéző feladata.
(6) A képviselő-testület - a Bursa Hungarica Ösztöndíj Bizottság javaslata alapján - határozatban visszavonja a támogatást abban az esetben, ha a támogatásban részesített állandó lakcímét megszüntette az önkormányzat illetékességi területén, illetve "B" típusú pályázó esetén, ha a szociális rászorultság már nem áll fenn. A határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől lép hatályba.
(7) Az elbírálás során:
a) a határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból ki kell zárni és a kizárást írásban meg kell indokolni,
b) minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben el kell bírálni, és a döntést írásban meg kell indokolni,
c) az elbírálás során fajra, nemre, bőrszínre, felekezeti vagy világnézeti hovatartozásra, tanulmányi eredményre tekintet nélkül kizárólag a pályázó szociális rászorultságának objektív vizsgálatával lehet csak eljárni.
(8) Az ösztöndíjak éves felülvizsgálata során az ösztöndíj akkor folyósítható tovább, ha az ösztöndíjas továbbra is megfelel a R 5. § (2) bekezdésében írt feltételeknek.

6. §

Záró- és hatályba léptető rendelkezések

(1) E rendelet 2004. december 1. napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.