Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011. (VII. 18.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 2011. 07. 19- 2021. 06. 14

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2011. (VII. 18.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről[1]

Igal Város Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 18. § (2), 29. §. (1) - (2) és 131. §. (1) bekezdésében (továbbiakban: Gyvt.) foglalt felhatalmazás alapján a az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a Gyvt. által megállapított, a gyermekek védelmét szolgáló ellátási formák alkalmazásához a helyi sajátosságok figyelembevételével a feltételrendszert és az ellátásokat szabályozza.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Igal Város területén állandó lakóhellyel rendelkező

  • a) magyar állampolgárságú,
  • b) állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező bevándorolt,
  • c) a magyar hatóságok által menekültként, menedékesként, befogadottként elismert gyermekekre és fiatal felnőttekre, valamint szüleikre.

(2) E rendelet szerint kell eljárni az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül Igal Város területén jogszerűen tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelme érdekében, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével vagy elháríthatatlan kárral járna.

(3) Az önkormányzat - lakóhelytől függetlenül - rendkívüli gyermekvédelmi támogatást biztosit Igal Város közigazgatási területén tartózkodó, arra rászoruló gyermek részére, feltéve, ha ennek hiányában a késedelem a gyermek életét, testi épségét veszélyeztetné.

I. FEJEZET A gyermekek védelmének rendszere

3. § (1) A képviselő-testület e rendeletben foglaltak szerint biztosítja a pénzbeli és természetbeni, illetve személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, továbbá szervezi és közvetíti a máshol igénybe vehető ellátásokhoz való hozzájutást.

(2) A gyermekek védelmét a képviselő- testület a következő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások keretében biztosítja:

  • a) Pénzbeli és természetbeni ellátás: - rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
  • b) Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:
    • ba) családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatás,
    • bb) gyermekek napközbeni ellátása,
    • bc) gyermekek átmeneti gondozása.

II. FEJEZET Pénzbeli ellátás Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

4. § (1) Az önkormányzat rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti azt a gyermeket, akinek gondozó családja átmenetileg létfenntartási gondokkal küzd vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve akinek eltartásáról családja más módon gondoskodni nem tud.

(2) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás elsősorban természetbeni ellátásként nyújtható amely - a Gyvt-ben foglaltakon túl - különösen a gyermekek tankönyv és tanszerv ellátásának támogatására, a gyermekintézmények térítésének díjkedvezményére, a nyári-téli táboroztatás, illetve iskolai csoport kirándulás költségeire, egészségügyi szolgáltatásokért, gyógyszerért fizetendő térítési díjra illetve egyéb a gyermek szükségletéhez igazodó ellátások részben vagy egészben történő átvállalására fordítható.

(3) Amennyiben a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást a gyermek táboroztatására vagy iskolai csoport kirándulásra tekintettel kérelmezik a segély megállapítása előtt be kell szerezni a gyermek oktatási intézményének javaslatát, illetve szükség szerint környezettanulmányt kell készíteni.

(4) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 1.000,- Ft-nál és gyermekeként évente az öregségi nyugdíj mindenkori havi legkisebb összegének 150%-át nem haladhatja meg. Az Önkormányzat az éves költségvetési rendeletében meghatározott előirányzat erejéig dönthet a támogatásról gyermekenként.

(5) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás megállapítása iránti kérelmet Igal Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalához kell benyújtani.

(6) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a) a 149/1997.(IX.10.) Korm. r. (Gyer.) 2.sz. melléklete szerinti nyilatkozatot (csak A) személyi adatokat és B) jövedelmi adatokat kitöltve)
  • b) az igénylő és családja jövedelemviszonyairól szóló igazolásokat és
  • c) a gyermeket gondozó család létfenntartási gondjait igazoló, illetve létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre vonatkozó bizonyítékokat.

(7) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni ellátás tonnájában is nyújtható, különösen a Gyvt. 18. § (6) bekezdésében meghatározott célokra.

(8) A támogatás megállapításáról a Igal Város Szociális Bizottsága átruházott hatáskörben hozott határozatával dönt.

III. FEJEZET Természetben nyújtott ellátás

5. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, vagy annak egy része természetbeni ellátás formájában nyújtható különösen akkor, ha az ügy összes körülményeire tekintettel feltételezhető, hogy a gyermeket gondozó a pénzbeli támogatást nem a gyermek ellátására fordítja.

(2) Természetbeni ellátásként lehet megállapítani a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, vagy annak egy részét a középiskola vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermek részére is tandíj, kollégiumi díj, albérleti díj, egészségügyi szolgáltatásért fizetendő térítési díj (vagy annak egy része) átvállalása céljára.

IV. FEJEZET Személyes gondoskodást nyújtó ellátások Általános szabályok

6. § (1) A személyes gondoskodás igénybe vétele önkéntes, az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője (továbbiakban: igénylő) kérelmére történik. Ha a gyermek védelme az ellátás önkéntes igénybevételével nem biztosított, a Gyvt. alapján az ellátás kötelező igénybevétele elrendelhető.

(2) Az igénylő a személyes gondoskodás körébe tartozó ellátás igénybe vételére irányuló kérelmet az intézmény vezetőjénél nyújthatja be. A felvételt és az ellátások igénybevételét az intézményvezető intézkedése alapozza meg. Az intézményvezető döntéséről írásban értesíti a kérelmezőt, illetve törvényes képviselőjét.

(3) Ha a kérelmező, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének döntését vitatja, az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ez az irányadó abban az esetben is, ha az intézményvezető az ellátás igénybevételéről nem intézkedik. Az ellátás igénybe vételének kérdéséről a képviselő- testület dönt.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás megkezdése előtt az ellátásra jogosult gyermeket és törvényes képviselőjét tájékoztatni kell:

  • a) az ellátás tartamáról és feltételiről,
  • b) az intézmény által vezetett, reá vonatkozó nyilvántartásokról,
  • c) az intézmény házirendjéről,
  • d) a fizetendő térítési, illetve gondozási díjról.

(4) Az ellátásra jogosult köteles:

  • a) a (7) bekezdésben foglalt tájékoztatás tudomásul vételéről nyilatkozni,
  • b) az intézményi nyilvántartásokhoz adatokat szolgáltatni,
  • c) a jogosultsági feltételekben, illetve nyilvántartott adataiban bekövetkezett változásokról nyilatkozni.

Gyermekjóléti alapellátások

7. § (1) A gyermekjóléti alapellátások célja a gyermek családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség kialakulásának, illetve a gyermek családjából való kiemelésének megelőzése, valamint a kialakult veszélyeztetettség megszüntetése. Az alapellátásnak hozzá kell járulnia a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez, életkörülményeinek javításához.

(2) Az önkormányzat az alábbi gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

  • a) Gyermekjóléti Szolgálat
  • b) Gyermekek napközbeni ellátása keretében:
    • ba) óvoda
    • bb) iskolai napközis foglalkozás
  • c) Gyermekek átmeneti gondozása

(3) A közigazgatási területen élő ellátásra jogosultak részére a gyermekjóléti alapellátásokat az Önkormányzat az alábbiak szerint biztosítja:

  • a) a gyermekjóléti szolgáltatási feladatokat Igal és Környéke Alapszolgáltatási Központja (továbbiakban: Alapszolgáltatási Központ) igénybevételével
  • b) Óvodai, iskolai napközi otthoni ellátást az Önkormányzat által fenntartott saját intézmények útján.

Gyermekjóléti szolgálat

8. § (1) A gyermekjóléti szolgálat szervezési, szolgáltatási és gondozási feladatokat lát el, az egészségügyi és nevelési-oktatási intézményekkel együttműködve.

(2) A szolgálat feladatai különösen:

  • a) a településen élő gyermekek szociális helyzetének, veszélyeztetettségének folyamatos figyelemmel kísérése,
  • b) a gyermekek jogairól, a részükre biztosított támogatásokról való tájékoztatás, az ezekhez való hozzájutás segítése,
  • c) a védelembe vett gyermekek gondozási-nevelési tervének elkészítése,
  • d) a helyettes szülői hálózat szervezése,
  • e) a veszélyeztetettséget észlelő és jelző rendszer szervezése, működtetése,
  • f) a nevelési-oktatási intézmények gyermekvédelmi feladatai ellátásának segítése,
  • g) az önkormányzat gyermekvédelmi rendelete hatályosulásának folyamatos figyelemmel kísérése, új ellátások bevezetésének kezdeményezése,
  • h) felkérésre környezettanulmány készítése, illetve az örökbe fogadni szándékozók körülményeinek vizsgálata.

(3) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.

A gyermekek napközbeni ellátása

9. § (1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a családban élö gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését (foglalkoztatását) és étkeztetését szervezi meg azok számára, akiknek napközbeni ellátásáról a szüleik, gondozóik munkavégzésük, egészségi állapotuk, vagy egyéb ok miatt nem tudnak gondoskodni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátását első sorban az olyan gyermekek számára kell biztosítani,

  • a) akinek testi, szellemi fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,
  • b) akit egyedülálló, vagy időskorú személy nevel,
  • c) akivel együtt a családban három, vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási segélyben, gyermekgondozási díjban, vagy ápolási díjban részesül,
  • d) akiről a szülője, gondozója szociális helyzete miatt nem tud gondoskodni.

(3) A gyermekek napközbeni ellátásának intézményi formái: óvoda, általános iskolai napközi.

Gyermekek átmeneti gondozása

10. § (1) Az Alapszolgáltatási Központ intézményvezetője helyettes szülőt bíz meg a gyermek gondozásával, felügyeletével ha a szülő ezt kéri vagy beleegyezik a szülő egészségi állapota, életvezetési problémája, indokolt távolléte vagy más akadályoztatása miatt a gyermek felügyelete a családban nem oldható meg.

(2) A gyermek átmeneti gondozását meg kell szüntetni, ha azt a szülő kéri, vagy ha annak okai már nem állnak fenn.

V. FEJEZET Térítési díjak

11. § (1) A gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért, átmeneti gondozásáért térítési díjat kell fizetni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül csak az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni.

(3) A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés kivételével a személyes gondoskodást nyújtó alapellátási szolgáltatások személyi térítési díjának megállapításánál a kötelezett rendszeres havi jövedelme vehető figyelembe.

(4) Az intézményi térítési díjakat a képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.

(5) Az intézményi térítési díj alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege.

(6) A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg az intézményi térítési díj egy napra jutó, általános forgalmi adóval növelt összege, az igénybe vett étkezések száma figyelembe vételével.

(7) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.

(8) Ingyenes ellátásban kell részesíteni a jogosultat, ha a térítési díj fizetésére kötelezett jövedelemmel nem rendelkezik.

(9) Az intézmény vezetője az ellátás megkezdésekor, de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül értesíti a kötelezettet a személyi térítési díjról.

(10) Ha a kötelezett a személyi térítési díj összegével nem ért egyet, vagy annak a normatív kedvezményeken, illetve egyéni kedvezményeken túli további csökkenését (elengedését) kéri, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Szociális Bizottsághoz fordulhat. Ebben az esetben a Szociális Bizottság a kérelem tárgyában határozattal dönt.

(11) A személyi térítési díjat havonta előre, a hónap 10. napjáig kell megfizetni. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztja, az intézményvezető 15 napos határidővel felszólítja az elmaradt térítési díj befizetésére. A határidő eredménytelen eltelte esetén az intézményvezető a hátralékot nyilvántartásba veszi, s erről negyedévenként tájékoztatja a jegyzőt. A térítési díjhátralék behajtásáról a jegyző intézkedik.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet kihirdetése lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Igal Nagyközség Önkormányzat Képviselőtestületének a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 9/2008.(IX.2.) rendelete.


[1] Az önkormányzati rendeletet az Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelete 12. §-a hatályon kívül helyezte 2021. június 15. napjával.