Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (XII.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről

Hatályos: 2016. 12. 20- 2023. 06. 30

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2016. (XII.20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről1

2016.12.20.

Igal Város Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) – (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) – (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3), (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (3) bekezdésében, 58. § (2) – (3) bekezdésében, 62. § (3) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 80. § (1) – (2) bekezdésében, 84. § (1) – (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában lévő lakásokra (továbbiakban: önkormányzati lakások) és nem lakás célú helyiségekre.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások fajtáit és felsorolását e rendelet 1. melléklete, a nem lakás célú helyiségeket a 2. melléklete tartalmazza.

A BÉRBEADÓI JOGOKAT GYAKORLÓ ÉS A BÉRBEADÓI KÖTELEZETTSÉGEKET TELJESÍTŐ SZERVEK

2. § (1) Az önkormányzati lakások bérbeadói jogát a polgármester előterjesztése alapján a képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az üzemeltetési, felújítási feladatok ellátásának szervezésével a képviselő-testület a polgármestert bízza meg.

A LAKÁSBÉRLET LÉTREJÖTTE

3. § (1) Az önkormányzati lakásra megkötött bérleti szerződést írásba kell foglalni.

(2) A bérleti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) a lakásbérlet jogcímét,

b) a bérlet időtartamát,

c) a lakás adatait (cím, helyiségek alapterülete, komfortfokozat),

d) a lakás helyiségének felszereltségét,

e) a bérlő (társbérlő) adatait,

f) a bérlővel együtt költöző személyek adatait,

g) a lakbér összegét megfizetésének időpontját,

h) ha a lakás rendeltetésszerű használatához szükséges berendezések helyreállítását a bérlő vállalja, annak beszámításának módját

i) a birtokbaadás időpontját,

j) a lakásbérleti szerződés megszűnésére vonatkozó rendelkezéseket,

k) a felek- által szükségesnek tartott egyéb kikötéseket.

A BÉRBEADÁS IDŐTARTAMA

4. § (1) Határozott időre kell bérbe adni

a) a feltétel bekövetkezéséig a munkaviszonyhoz kötött, szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati lakásokat

b) ha a bérlő és a bérbeadó így állapodnak meg

(2) Az (1) bekezdés b) pontjában szabályozott esetben a határozott időre szóló bérbeadás időpontja legfeljebb l év lehet.

A FELEK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI

5. § (1) A bérbeadó a lakást komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt, a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint köteles a bérlőnek átadni.

(2) A komfortfokozatnak megfelelő lakásberendezések jegyzékét a 3. melléklet tartalmazza

(3) A bérlő és a bérbeadó megállapodhatnak abban, hogy a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá a lakást és látja el komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel, illetve elvégzi a lakástörvényben meghatározott bérbeadói feladatokat.

(4) Ha a (3) bekezdésben foglalt megállapodás létrejön, a bérbeadó a bérlőnek a munkálatok elvégzésével kapcsolatosan felmerült és számlával igazolt költségeit a bérleti díjba történő beszámítással téríti meg.

(5) Bérleti díj beszámítás esetén, ha időközben a bérlő bérleti jogviszonya megszűnik, a fennmaradó költségkülönbözetet, a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül a bérlőnek meg kell téríteni.

(6) Bérlő és a bérbeadó előzetesen, írásban megállapodhat,, hogy a bérlő a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti.

(7) A lakás átalakításával és korszerűsítésével, a kötelezettségek átvállalásával, teljesítésével és a költségek kiegyenlítésével kapcsolatos megállapodást a feleknek előzetesen, írásban kell rögzíteni.

(8) Ha a bérbeadó és a bérlő megállapodnak, hogy a bérlő a lakás komfortfokozatát növeli, illetve a fűtést korszerűsíti, vagy a visszaadáskor a lakást és a lakásberendezéseket a bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá, akkor az önkormányzatnak írásban rögzíteni kell:

- az elvégzendő munka műszaki tartalmát a szükséges mértékig,
- a kivitelezési határidőt,
- azt, hogy a kivitelezéshez szükséges anyagot maga a bérlő vagy a bérbeadó biztosítja,
- a bérlő feladata, hogy a kivitelezés ideje alatt megóvja a lakást a szándékos vagy gondatlan rongálástól,
- a munkálatok költségeit a bérlő viseli, melyet a bérbeadóval szemben bérbeszámítási joggal érvényesít,
- igazolt költségként elszámolható:
a) anyagoknál és vállalkozók által végeztetett munkálatoknál a számlával igazolt költség összege,
b) házilagos kivitelezés esetén a bérlő rezsi óradíj 100 %-a ismerhető el,
- a munkálatok befejezését követő 30 napon belül a költségelszámolást el kell végezni.
(9) A bérlő és a bérlővel együttlakó személyek a bérlet időtartama alatt kötelesek a bérelt lakást rendeltetésszerűen használni, a nem rendeltetésszerű használatból eredő, a lakásban, a lakás berendezéseiben, illetve az épületben, vagy annak központi berendezéseiben keletkezett kárt a bérbeadó számára megtéríteni, vagy a bérleménynek az átvételkori állapotát visszaállítani.
(10) A bérbe adó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egyszer ellenőrzi. A bérlő az arra alkalmas időre a lakásba történő bejutást biztosítani és az ellenőrzést tűrni köteles.

A LAKBÉR MÉRTÉKÉRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK

6. § (1) A bérlő a bérbeadónak a lakás használatáért egyösszegű bérleti díjat köteles fizetni, minden hónap 05. napjáig.

(2) Az önkormányzat az önkormányzati lakások bérbeadása során a lakbér vonatkozásában a költségelvet alkalmazza.

(3) Az önkormányzati bérlakások havi bérleti díjait e rendelet 4. melléklete alapján úgy kell megállapítani, hogy a szolgálati jelleggel bérbe adott lakások után a bérleti díjra 20 %-os kedvezményt kell biztosítani.

(4) A bérbeadó évente módosíthatja a lakbért.

(5) A lakásban lévő, vagy a lakásbérleményhez tartozó nem lakás céljára szolgáló helyiségek (pl. üzlet helységek, iroda, műhely, garázs) bérleti díját a nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó szabályok alapján kell megállapítani.

LAKBÉRBŐL BEFOLYT ÖSSZEGEK FELHASZNÁLÁSA

7. § Az önkormányzat a lakbérből befolyt összeget felhalmozásra, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítására szolgáló keret képzésére fordítja.

AZ ALBÉRLET

9. § A bérlő a lakást, vagy a lakás egy részét albérletbe nem adhatja.

A LAKÁSIGÉNYLÉS RENDJE

10. § (1) Önkormányzati lakás megüresedése esetén az önkormányzat a hirdetőtábláján felhívást tesz közzé, amelynek tartalmaznia kell

- a megüresedett lakás címét
- nagyságát,
- komfortfokozatát.
- berendezését
- a várható bérleti díj mértékét.
- az igénybejelentés benyújtásának határidejét.
(2) A lakások bérbeadására, lakásbérleti jogviszony folytatására irányuló kérelmet (igénylést) Igal Város Önkormányzat Képviselőtestületéhez lehet benyújtani.
(3) Lakást csak nagykorú magyar állampolgár, illetve jogszerűen Magyarországon tartózkodó más állampolgár is igényelhet.

11. § Az igénybejelentéshez mellékelni kell az igénylő, valamint a bérbeadás esetén a bérlővel együttköltöző családtagok nevét és rokoni fokát.

12. § (1) A lakásigények kielégítésénél a kielégítési sorrend:

a) első helyen: az önkormányzattal, vagy önkormányzat intézményével közszolgálati jogviszonnyal rendelkező személy,

b) második helyen: az a) pontba nem tartozó, az önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező személy,

c) harmadik helyen: az a)-b) pontokba nem tartozó személy.

(2) Ha az (1) bekezdés a)-b)-c) pontja szerinti helyek valamelyikén több igénylő is áll az igények kielégítési sorrendjét az igénylők rászorultságának figyelembe vételével határozza meg a képviselő-testület.

13. § 1. A lakásigényléseket az elbírálást követően az önkormányzat nem tarja nyilván.

2. Lakásüresedés esetén újra felhívást kell közzétenni.

LAKÁSBÉRLET MEGSZŰNÉSE, LAKÁSCSERE

14. § (1) A határozott időre szóló, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig tartó lakásbérleti jogviszony a szerződésben meghatározott idő elteltével, illetve feltétel bekövetkezésével szűnik meg.

(2) A bérbeadó és a bérlő a lakásbérleti szerződést a határozott időtartam, illetve feltétel bekövetkezése előtt közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik.

(3) A határozott idő leteltével a bérleti jogviszonyt a Képviselő-testület, kérelemre meghosszabbíthatja.

(4) Önkormányzati lakás bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti- vagy tulajdonjogára cserélhető.

(5) Lakáscsere nem engedélyezhető, ha a kérelmező lakbérhátralékkal rendelkezik. (6) A polgármesteri hivatal a lakáscseréhez való hozzájárulást nem tagadhatja meg, ha bármelyik cserélő fél :

a) egészségügyi ok,

b) munkahely megváltozása,

c) lényeges személyi körülményeinek, így különösen a bérlővel állandó jelleggel jogszerűen együttlakó személyek számának megváltozása miatt cseréli el a lakást.

(7) Lakáscseréhez a hozzájárulás nem tagadható meg akkor sem, ha a (6) bekezdés a) pontjában megjelölt indok a bérlővel állandó jelleggel jogszerűen együttlakó személyek esetében áll fenn.

(8) Önkormányzati bérlakásra kötött csereszerződés csak akkor hagyható jóvá, ha a jóváhagyásra benyújtott csereszerződésben az önkormányzati bérlakás leendő bérlője vállalja a jelenlegi bérlővel kötött bérleti szerződésben foglaltak teljesítését. A csere jóváhagyása után az új bérlővel a régi bérleti szerződésben foglaltak szerinti szerződés köthető.

(9) A lakáscseréhez kért hozzájárulást meg kell tagadni, ha a felek szándéka ténylegesen nem a lakáscserére, hanem a lakásbérleti jog jogellenes átruházására irányul.

(10) A lakáscsere végrehajtásakor a bérlővel együttlakó valamennyi személy köteles a lakást a bérlővel együtt elhagyni.

15. § Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg a lakbért, akkor a bérbeadó az Ltv. 25. § (1) bekezdése szerint köteles eljárni.

A szolgálati lakáshoz juttatás rendje

16. § (1) Szolgálati lakás az önkormányzat vagy társulása költségvetési szerveinél szolgálati viszonyban álló személyek, illetve az egészségügyi közszolgáltatás biztosításában vállalkozóként közreműködő személyek részére juttatható.

(2) A szolgálati lakás iránti kérelmet az igénylőnek – munkahelyi vezetőjének véleményével – a Képviselő-testülethez kell benyújtania. A szolgálati lakás iránti igény elévülése egy év. Az igény benyújtásától számított egy év alatt ki nem elégített igény a Képviselő-testülethez írt kérelemmel meghosszabbítható.

(3) Szolgálati lakáshoz juttatásról a Képviselő-testület dönt.

(4) A bérbeadásánál figyelembe kell venni az igénylő:

a) lakáskörülményeit,

b) lakásigényének mértékét,

c) munkavégzését,

d) jövedelmi és vagyoni helyzetét,

e) szociális körülményeit,

f) családi viszonyait.

(5) A bérbeadásnál előnyben kell részesíteni azt az igénylőt, aki:

a) kettő vagy ennél több gyermeket nevel,

b) gyermekét (gyermekeit) egyedül neveli,

c) alacsony jövedelmű.

(6) Az elhelyezés csak határozott időre szólhat. A határozott idő mértéke legfeljebb 3 év.

(7) A Képviselő-testület, a határozott idő lejárta előtt beérkezett kérelemre, az elhelyezést újabb, határozott időre meghosszabbíthatja. A határozott idő lejártát követően a bérlő köteles elhelyezési igény nélkül a lakást elhagyni.

(8) A szolgálati lakás rendeltetésszerű használatát a javaslattevő intézményvezető ellenőrzi, a Képviselő-testület csak bejelentés esetén, illetve szúrópróbaszerűen végeztet ellenőrzést.

(9) A szolgálati lakás kijelölt bérlője munkaviszonya megszűnését, vagy munkáltatója önkormányzati fenntartásból kikerülését követő 30 napon belül köteles a szolgálati lakást beköltözhető, kiürített, tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadó rendelkezésére bocsátani, kivéve, ha különös méltánylást érdemlő esetben a Képviselő-testület a szolgálati viszony megszűnését követően legfeljebb egy évig a lakás használatát engedélyezte. Különös méltánylást érdemlő esetnek minősül különösen az álláshely megszüntetése vagy a dolgozó egészségügyi okból történő felmentése.

(10) A szolgálati lakás kijelölt bérlője abban az esetben, ha elhelyezését a kijelölés tartama alatt saját erejéből meg tudja oldani, ennek tényéről haladéktalanul köteles írásban tájékoztatni a Képviselő-testületet, a lakást pedig a kiköltözéstől számított 8 napon belül köteles beköltözhető, kiürített, tiszta, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban Igal Város Önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

A katasztrófahelyzetbe került személyek elhelyezésére szolgáló bérlakás bérbeadásának feltételei

17. § Ha a lakás elemi csapás, vagy más ok következtében megsemmisül, illetőleg az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el, és a bérlő elhelyezéséről maga vagy a lakással rendelkező szerv nem tud gondoskodni, úgy az ideiglenes elhelyezést a polgármester névjegyzékre vétel mellőzésével biztosítja.

A NEM LAKÁS CÉLJÁRA SZOLGÁLÓ HELYISÉGEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

18. § (1) Az Önkormányzat tulajdonát képező nem lakás céljára szolgáló helyiségek hasznosíthatásáról, valamint a bérleti díj mértékéről, mint bérbe adó, a Képviselő-testület dönt.

(2) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek legfeljebb 5 éves határozott idejű bérleti szerződés formájában hasznosíthatóak.

SZEMÉLYES ADATOK VÉDELME

19. § (1) Igal Város Önkormányzat a lakások bérletével és elidegenítésével kapcsolatban - az érintett polgárokról - a személyi adat- és népesség-nyilvántartásban kezelt adatokat használhatja fel.

(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett nem hívható fel olyan adat igazolására, amely a Önkormányzat saját nyilvántartásában szerepel.

(3) A nyilvántartásban vezetett adatokról más személynek, szervnek adatot szolgáltatni nem szabad, az kizárólag a rendeletben szabályozott - a bérbeadáskor szükséges – körülmények vizsgálatához használható fel.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

20. § (1) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ptk. és az Ltv, szabályai az irányadók.

(2) E rendelet 2017. január 1-én lép hatályba, és hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Igal Nagyközség Önkormányzat képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló 3/2006. (IV.1.) önkormányzati rendelete.

1

Az önkormányzati rendeletet az Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 26.) önkormányzati rendelete 43. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 1. napjával.