Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2016. (II.26.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybe vételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2016. 02. 26- 2017. 03. 30

Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének

7/2016. (II.26.) önkormányzati rendelete


a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybe vételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról


Igal város képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. 132. §. (4) bekezdés d) pontja kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk. (1) bekezdés  a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésének 8. pontjában  meghatározott feladatkörében eljárva Az Igal és Környéke Alapszolgáltatási Központot Fenntartó Társulásban részt vevő  önkormányzatok véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya a Társulásban részt vevő önkormányzatok közigazgatási területén a Társulás által fenntartott Igal és Környéke Alapszolgáltatási Központ   7275. Igal, Szent István u. 100. (a továbbiakban: Intézmény)  által biztosított szociális alapszolgáltatásokat (a továbbiakban: ellátások) igénybe vevőkre terjed ki.


A személyes gondoskodás formái


2.§


Az Intézmény által biztosított ellátások  formái az alábbiak:

a) házi segítségnyújtás,

b) családsegítés,

c)  étkeztetés,

d) nappali  ellátás,

e) gyermekjóléti szolgáltatás.


Az ellátások igénybevételének , megszüntetésének  módja


3.§


(1) Az ellátásokat írásban vagy szóban lehet kérelmezni az Intézmény vezetőjénél  vagy az Intézmény alkalmazásában álló  családgondozóknál ( a továbbiakban: családgondozó ) .                               


(2) Ha az ellátást igénylő cselekvőképtelen, a kérelmet a törvényes képviselője terjesztheti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmet a törvényes képviselőjének beleegyezésével terjesztheti elő.


(3)  Az ellátás iránti kérelemhez mellékelni  kell a  9/1999.(XI.24.) SzCsM rendelet 3.§ (2) bekezdésében  meghatározott iratokat, dokumentumokat, igazolásokat.  A kérelem formanyomtatványt az Intézmény biztosítja.                                                         

                                                             



(4)  Az intézményvezető az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt. A megállapodás tartalmazza az ellátás formáját, módját, körét, időtartamát, a térítési díj összegét és a fizetésére vonatkozó szabályokat.    


(5) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges kérdésekben , családi, jövedelmei, vagyoni viszonyaiban bekövetkező változást 15 napon belül az Intézmény vezetőjének bejelenteni.


(6) Az ellátást az intézményvezető megszünteti, ha


a) az ellátott vagy a törvényes képviselője kérelmezi a megszüntetést,

b) ha az ellátott lakóhelyet, tartózkodási helyet változtatott, vele szemben az illetékesség megszűnt,

c) az ellátást megalapozó feltételek már nem állnak fenn,

d) térítési díj fizetésére kötelezett 2 hónapon keresztül fizetési kötelezettségének nem tesz eleget,

e) az ellátott meghalt,

f) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben foglalt szabályokat,

g) az ellátás igénybevétele 3 hónapon túl szünetel, nem jelzett távol maradási ok esetén,

h) az ellátott másik intézetben történő elhelyezése indokolt

i)  az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

j) a határozott idejű ellátás esetén a megjelölt időtartam lejártával, kivéve ha az ellátás idő-

   tartama meghosszabbítható,

g) amennyiben más intézményi ellátási formát vesz igénybe.


(7) Az intézményvezető írásban értesíti a jogosultat az ellátás megszüntetéséről, megjelölve a megszüntetés ellen tehető panasz lehetőségét. Ha a jogosult nem ért egyet az ellátás megszüntetésével, a kézhezvételtől számított nyolc napon belül az Intézmény fenntartójához beadvánnyal élhet. A fenntartó társulási tanácsa következő ülésen dönt a beadványról.  A beadvány nem halasztó hatályú.


8) Az ellátás megszüntetésekor a felek elszámolnak az esedékes ,illetve hátralékos térítési díj befizetési kötelezettségről; továbbá az intézménnyel illetve a jogosulttal szembeni egyéb követelésről. 


Külön eljárás keretében biztosítható ellátás esetei.


4.§


(1) Az Intézmény által külön eljárás keretében biztosítható ellátások esetei az alábbiak:


a) ha az igénybevevő önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója , aki az ellátásáról gondoskodna,

b) háziorvos, kezelő orvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása szükséges,

c) szociális helyzetben , egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely a gyorsított ellátást igényli,

d) kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával , eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a kapcsolat hiány az igénylő életét, testi épségét veszélyezteti.





Az ellátások igénybevételének speciális szabályai


5.§


(1) Az étkezés biztosítása során szociális rászorultnak kell tekinteti :


a) életkora miatt rászoruló az a személy, aki 60. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásról részben vagy egészben nem tud gondoskodni és ezt a háziorvosa, kezelőorvosa igazolja,

c) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény lapján fogyatékossági támogatásban részesül,

d) pszichiátriai illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg gyógyintézeti ellátást nem igényel, önmaga ellátására részben képes, és ezt a háziorvos igazolja,

e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki lakóhellyel nem rendelkezik,

f) hátrányos munkaerő –piaci helyzete miatt aktív korúak ellátásában részesül.


(2) Nem veheti igénybe a nappali ellátás szolgáltatást az a személy , aki


a) mozgásában olyan mértékben korlátozott, hogy önállóan vagy segítséggel nem képes igénybe venni a nappali szolgáltatást,

b) fertőző beteg, vagy kórokozó hordozó,

c) közveszélyes vagy elmebeteg,

d) közösségi életvitelre, közösségi normák betartására képtelen.


Az ellátások megszüntetésének speciális szabályai


6.§


(1)  Az intézményvezető azonnali hatállyal megtagadhatja az étkeztetést , ismételt esetben az ellátást megszüntetheti, ha az ellátott:


a) a közegészségügyi , járványügyi szabályokat nem tartja be, az éthordóját nem tartja tisztán,

b) ha az étkezési igényének lemondását elmulasztja.


(2) A házi segítségnyújtást a gondozó az intézményvezető engedélyével megtagadhatja, ismételt esetben az ellátást megszüntetheti, ha a jogosult a szociális gondozót munkájában szándékosan akadályozza, testi épségét, biztonságát veszélyezteti. Az esetről jegyzőkönyvet kell készíteni, amit az intézményvezetőnek kell eljuttatni.


(3) Meg kell szüntetni a nappali ellátását annak a személynek, aki:

a) fertőző beteggé vagy kórokozó hordozóvá válik,

b)  közveszélyes, agresszív közösséget zavaró magatartást tanúsít,

c) az ellátotti közösség sérelmére szabálysértést, vagy bűncselekményt követ el.



A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértéke, a fizetésre kötelezettek köre, a térítési díj elengedésének esetei és módja


7.§


(1) A térítési díj meghatározásánál, fizetésével, a térítési díj számításnak  szakmai szempontjaival, a térítésmentességgel, a személyi térítési díjak megállapításával és felülvizsgálatával, a fizetésre kötelezettek körével kapcsolatban az Szoctv. és a 29/1993.(II.17.) kormányrendelet  valamint az e § rendelkezéseit  kell alkalmazni.


(2) A szociális alapszolgáltatások intézményi térítési díját az Szoctv. 115.§ (1) bekezdése szerinti számítás eredményeként kell megállapítani, annak mértéke jövedelmi-vagyoni helyzet alapján nem differenciálható.


(3) Büssü, Felsőmocsolád, Gölle, Igal város, Kazsok, Kisgyalán, Magyaregres, Orci, Ráksi és Zimány településeken lakóhellyel rendelkezők és házi segítségnyújtásban részesülő személyek az ellátásért személyi térítési díjat nem fizetnek.


(4) Gölle, Büssü és Igal város településeken lakóhellyel rendelkezők és nappali ellátásban

 részesülő személyek az ellátásért személyi térítési díjat nem fizetnek.


(5) Az étel kiszállítása minden településen ingyenes.


(6) Az intézményi térítési díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(7 )A fizetendő személyi térítési díj összegét az  Szoctv. 115.§ ,116.§ és 117.§-ában foglaltak szerint  az intézményvezető állapítja meg konkrét összegben, figyelembe véve a szolgáltatást igénylő rendszeres jövedelmét.


(8) A térítési díjat főszabályként az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell befizetni az Intézmény elszámolási számlájára. Az ellátottal kötött megállapodás a helyi viszonyoknak megfelelően a térítési díj eltérő fizetési módját is meghatározhatja.   


(9)  A személyi térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontja a felülvizsgálatot követő hónap első napja.                            


(10)  A fenntartó  az intézményvető javaslatára a személyi térítési díj meg nem fizetéséből eredő díjhátralék összegét határozattal csökkentheti, elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt adhat, ha a kötelezett havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum  összegét  és az Szoctv. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.


8.§


(1) Szociálpolitikai kerekasztal működik a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások és szakellátások fejlesztése, színvonalának és hatékonyságának javítása,

és a  szociális szolgáltatásszervezési koncepcióban foglalt feladatok  megvalósulásának figyelemmel kísérése érdekében.



(2) A szociálpolitikai kerekasztal részvevői az Intézmény vezetője, az által kijelölt családgondozó, és a fenntartó két delegáltja.


(3) A szociálpolitikai kerekasztal véleményét, javaslatát megküldi a fenntartónak.




9.§


(1) Ez a rendelet 2016. március 1. napján  lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az 1/2016. (I.13.) önkormányzati rendelet.




                            Fülöp László                                               Obbás Gyula

                                jegyző                                                      polgármester

                            



A rendelet kihirdetve:


I g a l, 2016. február 26.



                                                       Fülöp László

                                                            jegyző    






























  1. melléklet a 7/2016. (II.26.) önkormányzati rendelethez



Intézményi térítési díjak településenként és szakfeladatonként :




Település

Szociális étkezés

Házi segítségnyújtás

Nappali ellátás

Igal

610 Ft/adag

285 Ft/óra

680 Ft/nap

Taszár

500 Ft/adag

0 Ft/óra

0 Ft/nap

Baté

500 Ft/adag

0 Ft/óra

0 Ft/nap

Kaposhomok

500 Ft/adag

0 Ft/óra

0 Ft/nap





Szociális étkezés Igal:




Személyes gondoskodást biztosító intézményi ellátást igénybe vevők személyi térítési díjához biztosított kedvezmény után fizetendő személyi térítési díj



Jövedelemhatár

Ft/adag

0-22.800

250

22.801-28.500

340

28.501-42.750

380

42.751-57.000

420

57.001-71.250

440

71.251-85.500

470

85.501-.............

500