Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybe vételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2022. 04. 28- 2022. 06. 30

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017. (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybe vételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2022.04.28.

Igal város képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. tv. (a továbbiakban: Szt.) 58/B §. (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdésének b) pontjában , a 92. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk.(1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Az Igal és Környéke Alapszolgáltatási Központot Fenntartó Társulásban (a továbbiakban: Társulás) részt vevő önkormányzatok (Baté, Büssü, Csoma, Fonó, Gadács, Gölle, Igal, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kazsok, Kisgyalán, Kercseliget, Mosdós, Nagyberki, Ráksi, Somogyszil, Szabadi, Taszár és Zimány) hozzájárulásával a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Társulásban részt vevő önkormányzatok közigazgatási területén a Társulás által fenntartott Igal és Környéke Alapszolgáltatási Központ 7275. Igal, Szent István u. 100. ( a továbbiakban: Intézmény ) által biztosított szociális alapszolgáltatásokat ( a továbbiakban: ellátások ) igénybe vevőkre terjed ki.

A személyes gondoskodás formái

2. § Az Intézmény által biztosított ellátások formái az alábbiak:

a) házi segítségnyújtás,

b) családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás.

c) étkeztetés,

d) nappali ellátás,

e) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Az ellátások igénybevételének, megszüntetésének módja

3. § (1) Az ellátásokat írásban vagy szóban lehet kérelmezni az Intézmény vezetőjénél vagy az Intézmény alkalmazásában álló családgondozóknál (a továbbiakban: családgondozó).

(2) Ha az ellátást igénylő cselekvőképtelen, a kérelmet a törvényes képviselője terjesztheti elő. A korlátozottan cselekvőképes személy a kérelmet a törvényes képviselőjének beleegyezésével terjesztheti elő.

(3) Az ellátás iránti kérelemhez mellékelni kell a 9/1999.(XI.24.) SzCsM rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott iratokat, dokumentumokat, igazolásokat. A kérelem formanyomtatványt az Intézmény biztosítja.

(4) Az intézményvezető az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt. A megállapodás tartalmazza az ellátás formáját, módját, körét, időtartamát, a térítési díj összegét és a fizetésére vonatkozó szabályokat.

(5) Az ellátásban részesülő köteles a jogosultság feltételeit érintő lényeges kérdésekben, családi, jövedelmei, vagyoni viszonyaiban bekövetkező változást 15 napon belül az Intézmény vezetőjének bejelenteni.

(6) Az ellátást az intézményvezető megszünteti, ha

a) az ellátott vagy a törvényes képviselője kérelmezi a megszüntetést,

b) ha az ellátott lakóhelyet, tartózkodási helyet változtatott, vele szemben az illetékesség megszűnt,

c) az ellátást megalapozó feltételek már nem állnak fenn,

d) térítési díj fizetésére kötelezett 2 hónapon keresztül fizetési kötelezettségének nem tesz eleget,

e) az ellátott meghalt,

f) az ellátott súlyosan megszegi a házirendben foglalt szabályokat,

g) az ellátás igénybevétele 3 hónapon túl szünetel,

h) az ellátott másik intézetben történő elhelyezése indokolt.

(7) Az intézményvezető írásban értesíti a jogosultat az ellátás megszüntetéséről, megjelölve a megszüntetés ellen tehető panasz elehetőségét. Ha a jogosult nem ért egyet az ellátás megszüntetésével, a kézhezvételtől számított nyolc napon belül az Intézmény fenntartójához. A fenntartó társulási tanácsa következő ülésen dönt a beadványról. A beadvány nem halasztó hatályú.

(8) Az ellátás megszüntetésekor a felek elszámolnak az esedékes, illetve hátralékos térítési díj befizetési kötelezettségről; továbbá az intézménnyel illetve a jogosulttal szembeni egyéb követelésről.

Külön eljárás keretében biztosítható ellátás esetei.

4. § (1) Az Intézmény által külön eljárás keretében biztosítható ellátások esetei az alábbiak:

a) ha az igénybevevő önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója , aki az ellátásáról gondoskodna,

b) háziorvos, kezelő orvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása szükséges,

c) szociális helyzetben , egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely a gyorsított ellátást igényli,

d) kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával , eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a kapcsolat hiány az igénylő életét, testi épségét veszélyezteti.

Az ellátások igénybevételének speciális szabályai

5. § (1) Az étkezés biztosítása során szociális rászorultnak kell tekinteti:

a) életkora miatt rászoruló az a személy, aki 60. életévét betöltötte,

b) egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki mozgásában korlátozott, krónikus vagy akut megbetegedése, fogyatékossága miatt önmaga ellátásról részben vagy egészben nem tud gondoskodni és ezt a háziorvosa, kezelőorvosa igazolja,

c) fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény lapján fogyatékossági támogatásban részesül,

d) pszichiátriai illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg gyógyintézeti ellátást nem igényel, önmaga ellátására részben képes, és ezt a háziorvos igazolja,

e) hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki lakóhellyel nem rendelkezik,

f) hátrányos munkaerő –piaci helyzete miatt aktív korúak ellátásában részesül.

(2) Nem veheti igénybe a nappali ellátás szolgáltatást az a személy, aki

a) mozgásában olyan mértékben korlátozott, hogy önállóan vagy segítséggel nem képes igénybe venni a nappali szolgáltatást,

b) fertőző beteg, vagy kórokozó hordozó,

c) közveszélyes vagy elmebeteg,

d) közösségi életvitelre, közösségi normák betartására képtelen.

Az ellátások megszüntetésének speciális szabályai

6. § (1) Az intézményvezető azonnali hatállyal megtagadhatja az étkeztetést, ismételt esetben az ellátást megszüntetheti, ha az ellátott:

a) a közegészségügyi , járványügyi szabályokat nem tartja be, az éthordóját nem tartja tisztán,

b) ha az étkezési igényének lemondását elmulasztja.

(2) A házi segítségnyújtást a gondozó az intézményvezető engedélyével megtagadhatja, ismételt esetben az ellátást megszüntetheti, ha a jogosult a szociális gondozót munkájában szándékosan akadályozza, testi épségét, biztonságát veszélyezteti. Az esetről jegyzőkönyvet kell készíteni, amit az intézményvezetőnek kell eljuttatni.

(3) Meg kell szüntetni a nappali ellátását annak a személynek, aki:

a) fertőző beteggé vagy kórokozó hordozóvá válik,

b) közveszélyes, agresszív közösséget zavaró magatartást tanúsít,

c) az ellátotti közösség sérelmére szabálysértést, vagy bűncselekményt követ el.

A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértéke, a fizetésre kötelezettek köre, a térítési díj elengedésének esetei és módja

7. § (1) A térítési díj meghatározásánál, fizetésével, a térítési díj számításnak szakmai szempontjaival, a térítésmentességgel, a személyi térítési díjak megállapításával és felülvizsgálatával , a fizetésre kötelezettek körével kapcsolatban az Szt. és a 29/1993.(II.17.) kormányrendelet valamint az e § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A szociális alapszolgáltatások intézményi térítési díját az Szt. 115. § (1) bekezdése szerinti számítás eredményeként kell megállapítani, annak mértéke jövedelmi-vagyoni helyzet alapján nem differenciálható.

(3) [1] Az intézményi térítési díjakat a rendelet melléklete tartalmazza. A társulásban részt vevő önkormányzatok az általuk megállapított intézményi térítési díj és az önköltség közötti különbözet megfizetését vállalják.

(4) A fizetendő személyi térítési díj összegét az Szt. 115. § ,116. § és 117. §-ában foglaltak szerint az intézményvezető állapítja meg konkrét összegben, figyelembe véve a szolgáltatást igénylő rendszeres jövedelmét.

(5) A térítési díjat főszabályként az igénybevétel napjától havonként a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell befizetni az Intézmény elszámolási számlájára. Az ellátottal kötött megállapodás a helyi viszonyoknak megfelelően a térítési díj eltérő fizetési módját is meghatározhatja.

(6) A személyi térítési díj felülvizsgálata során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontja a felülvizsgálatot követő hónap első napja.

(7) A fenntartó az intézményvető javaslatára a személyi térítési díj meg nem fizetéséből eredő díjhátralék összegét határozattal csökkentheti, elengedheti, vagy részletfizetési kedvezményt adhat, ha a kötelezett havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegét és az Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.

8. § (1) Szociálpolitikai kerekasztal működik a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások és szakellátások fejlesztése, színvonalának és hatékonyságának javítása és a szociális szolgáltatásszervezési koncepcióban foglalt feladatok megvalósulásának figyelemmel kísérése érdekében.

(2) A szociálpolitikai kerekasztal részvevői az Intézmény vezetője , az által kijelölt családgondozó, és a fenntartó két delegáltja.

(3) A szociálpolitikai kerekasztal véleményét, javaslatát megküldi a fenntartónak.

9. § (1) Ez a rendelet 2017. április 1-jén ép hatályba.

(2) Hatályát veszti a 7/2016.(II.26. ) önkormányzati rendelet.

1

Az 1. melléklet az Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. mellékletet az Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.