Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete

önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

Hatályos: 2019. 09. 03- 2022. 08. 30

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2019. (IV.30.) önkormányzati rendelete

önkormányzati rendelete a közterületek használatáról

2019.09.03.

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet szabályait az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 2. § 13. pontjában meghatározott közterületre kell alkalmazni.

2. § 1. A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

2. Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a nem rendeltetésszerű használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét korlátozza.

3. A közterület használatának engedélyezése, ellenőrzése, szabálytalanság vagy jogellenes közterület használat esetén eljárási cselekmények végzésére, intézkedések megtételére az Igali Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) erre feljogosított köztisztviselője jogosult.

4. A közterület használatára irányuló kérelmet a Hivatalhoz, a közterület tényleges használatát megelőzően kell benyújtani, egy héttel előbb.

3. § (1) Közterületet rendeltetésétől eltérő módon használni csak az 1. melléklet szerinti engedély alapján szabad (a továbbiakban: közterület használati engedély).

(2) Ha a tevékenység végzéséhez jogszabályokban meghatározott engedély szükséges, akkor a kérelmezőnek azzal is rendelkeznie kell.

(3) A közterület használati engedély iránti kérelmet természetes személy és jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is előterjeszthet.

(4) A közterület használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a közterület használati engedélyt kérő nevét, lakó-, szék-, vagy telephelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát,

c) a közterület használat helyének és mértékének pontos meghatározását,

d) helyszíni vázlatot, amelyen feltüntetik a használni kívánt közterület helyét és méreteit,

e) vendéglátó előkert esetén a nyitvatartási idő közlését,

f) nem a kérelmező tulajdonában lévő ingatlan előtti közterület használathoz, az érintett ingatlan tulajdonosának hozzájárulását.

(5) A közterület használati engedélyben meghatározható, hogy a közterületen milyen anyagú, színű és formájú tárgyat, eszközt helyezhet el a kérelmező és egyéb, egyedi feltételt is előírhat - így különösen a közterület használatának módját, helyét, városképi előírásokat - más jogszabályokra figyelemmel.

(6) Nem lehet közterület használati engedélyt kiadni:

a) tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, az engedélyezett tűzijáték rendezése kivételével,

b) nyilvános kulturális vagy más társadalmi rendezvényhez nem kötött, kizárólag szeszesital árusítás céljából,

c) olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett tevékenység a gyalogos közlekedést, akadályozná,

d) a közvetlen szállítási előkészületet kivéve göngyöleg vagy áru tárolására,

e) mezőgazdasági vontató és lassú jármű közterületen való tárolására,

f) annak, akinek közterület-használati díj tartozása van,

g) az adott terület vagy épített környezet működését az adott tevékenység gyakorlásával, esztétikai megjelenését az építmény vagy annak egyes részeinek kitakarásával zavarhatja,

h) már bejelentett állami vagy önkormányzati rendezvénnyel térben vagy időben ütközik,

i) az Igali Napok rendezvényeinek időtartamára, az annak helyszínéül szolgáló közterületekre, kivéve a rendezvény szervezőjének kérelmére.

(7) Ha a kérelmező kérelme olyan közterületre vonatkozik, amelyre már közterület használati engedély került kiadásra, vagy amelyre már kérelem a Hivatalhoz beérkezett, akkor a kérelmet el kell utasítani.

(8) Nem kell közterület használati engedély:

a) közút, járda, zöldterület, közmű építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatos munkához és tárgyhoz, valamint úttartozék és a közúti közlekedés irányítására szolgáló berendezés elhelyezéséhez,

b) 48 óra egybefüggő időtartamot meg nem haladó, háztartási mennyiségű tüzelőanyag, költözködés során bútor, felszerelés, konténer, háztartási építőanyag, építéshez szükséges eszköz, szerkezet rakodásához, elhelyezéséhez és tárolásához, ha az a közlekedést nem akadályozza,

c) honvédség, rendvédelmi szervek, mentőszolgálat, egészségügyi szervezetek továbbá a vízügyi szervek létesítményei elhelyezéséhez,

d) a közművek nyomvonalas létesítményei, valamint a köztisztasággal, városüzemeltetéssel kapcsolatos építmény és tárgy, szelektív hulladékgyűjtő sziget, valamint települési hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény elhelyezéséhez,

e) közösségi közlekedéssel kapcsolatos létesítmény elhelyezéséhez,

f) gyülekezési jog és választási törvény hatálya alá tartozó esetekben,

g) közvetlen életveszély elhárítása érdekében szükséges közterület-használathoz

h) az előre meghirdetett lomtalanítás időpontjában a hulladék közterületen történő elhelyezéséhez.

4. § (1) A közterület használata – a kérelemben előadottakat figyelembe véve - meghatározott időtartamra, legfeljebb egy évre, vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig engedélyezhető.

(2) A területet a használat után az igénybevevő köteles az eredeti állapotában helyreállítani, vagy ha ez nem lehetséges, az okozott kárt megtéríteni. A közterület használati engedélyben rendelkezni kell az igénybevevő közterület megóvási, illetve helyreállítási kötelezettségeiről is.

5. § (1) A közterületet közterület használati engedély nélküli használót a polgármester:

a) a közterület használati engedély kérelem 2 munkanapon belüli benyújtására szólítja fel, ha a használat nem ellentétes e rendeletben foglaltakkal,

b) a közterület használatának megszüntetésére kötelezi, ha arra közterület használati engedélyt – felszólítás átvételét követő 2 munkanapon belül – nem kértek, vagy a használat ellentétes az e rendeletben foglaltakkal.

(2) Amennyiben a használó az engedély nélküli közterület használatot az előírt határidőn belül nem szünteti meg, a polgármester az eredeti állapotot helyreállíttatja.

(3) Amennyiben a közterület használati engedélyes a közterületet használatának befejezése után az eredeti állapotnak megfelelően nem állítja helyre, a polgármester az eredeti állapotot helyreállíttatja.

(4) A (2) és (3) bekezdésekben foglalt esetekben felmerülő költségek megfizetésére a polgármester a közterület használót kötelezi.

6. § (1) A közterület használati engedély közérdekből - kártalanítás vagy elhelyezési kötelezettség nélkül - bármikor visszavonható, vagy korlátozható.

(2) Közérdeknek minősül különösen:

a) terület- és településrendezés,

b) kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási, egészségügyi, szociális, valamint kommunális hulladékkezelő létesítmény elhelyezése,

c) közlekedési infrastruktúra fejlesztése,

d) energiatermelés,

e) vízgazdálkodás,

f) élet-, testi épséget fenyegető helyzet elhárítása.

(3) Vissza kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes a közterületet a közterület használati engedélytől eltérően, nem az engedélyezett célra és módon használja, a közterületet rongálja, valamint, ha a közterület használat a környéken lakók jogos érdekeit aránytalanul, vagy tartósan sérti.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a közterület használati engedélyes részére - kérelmére - máshol lehet a közterület használat lehetőségét engedélyezni.

7. § (1) Közterület rendeltetésétől eltérő módon történő használata esetén díjat kell fizetni (a továbbiakban: közterület-használati díj).

(2) A közterület-használati díjat az 2. melléklet szerinti összegben kell megállapítani.

(3) A közterület-használati díj megállapítása szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) Az elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény közterületre eső vízszintes vetülete veendő számításba.

(5) A közterület-használati díjat a Igal Város Önkormányzat számlájára, postautalványon, a közterület használatának megkezdése előtt kell befizetni.

(6) A közterület-használati díj megfizetéséről az engedélyben úgy kell rendelkezni, hogy annak megfizetéséig az engedélyben meghatározott tevékenység nem kezdhető meg.

8. § (1) A közterületet használó közterület-használati díjat az alábbiak szerint köteles fizetni:

a) a közterület használati engedélyes az engedélyben megállapított összeget a tényleges használattól függetlenül,

b) a közterület használati engedéllyel nem rendelkező közterület használó a 2. melléklet szerint, a tényleges használat figyelembevételével megállapított közterület-használati díjat.

(2) Nem terheli közterület-használati díj-fizetési kötelezettség:

a) a közhasznú szervezetet alaptevékenysége ellátásának keretében,

b) közérdekű egészségügyi, szociális, kulturális feladatot végző szervezetet,

c) jótékonysági tevékenységet végző természetes és jogi személyeket,

d) az Igal Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) által alapított költségvetési szerveket, Igal városban tevékenységet végző intézményeket,

e) a fás szárú növények ültetésére irányuló közterület-használatot,

g) a közösségi közlekedéssel érintett helyközi autóbusz járatainak járművei tárolására engedélyezett közterület-használatot.

(3) A közterület használati engedéllyel nem rendelkező közterület használó a megállapított közterület-használati díjon felül, annak négyszeresének megfelelő összegű bírságot is köteles fizetni.

9. § (1) Tilos szeszes ital fogyasztása közterületeken.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem vonatkozik:

a) nyitvatartási idő alatt a vendéglátás céljára használatba adott közterületekre,

b) az önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, valamint intézmények által, vagy megbízásukból szervezett rendezvények területére, továbbá

c) az év első és utolsó napjára, valamint május 1-jére.

10. § (1) Közterületen fás szárú növények csak közterület használati engedéllyel telepíthetők.

(2) Az (1) bekezdés szerinti engedély iránti kérelemben a 3. § (4) bekezdésben foglaltakon túl meg kell jelölni a telepítendő növények fajtáját, számát, és mellékelni kell olyan helyszínrajzot, melyen feltüntették a telepítés helyét, több egyed telepítése esetén az egymástól való ültetési távolságot is.

11. § (1) Hatósági jelzéssel nem rendelkező, baleset folytán megsérült, vagy műszaki állapota alapján kétséget kizáróan megállapíthatóan üzemképtelen járművet a közterületen 10 napon túl - legfeljebb további 30 nap időtartamig - csak akkor szabad tárolni, ha erre a jármű tulajdonosa, üzembentartója, vagy egyébként azzal rendelkezni jogosult közterület használati engedéllyel rendelkezik.

(2) A közterület használati engedély hiányában, vagy az abban foglalt határidő lejártát követően az (1) bekezdés hatálya alá tartozó jármű elszállításáról a Hivatal gondoskodik.

12. § (1) A Hivatal a jármű elszállítására irányuló intézkedése előtt köteles írásban felszólítani a jármű tulajdonosát, üzembentartóját, vagy egyébként azzal rendelkezni jogosultat megfelelő, de legalább 8 napos határidő biztosítása mellett arra, hogy a közterület szabálytalan igénybevételét szüntesse meg.

(2) A Hivatal a szabálytalan igénybevétel megszüntetésére kitűzött határidő eredménytelen elteltét követően, vagy ha a járművön hatósági jelzés nem található, és a tulajdonos, üzembentartó vagy egyébként a járművel rendelkezni jogosult személyét nem lehet megállapítani gondoskodik a jármű elszállításáról.

(3) A járművet a Hivatal a kötelezett költségére az elszállítással megbízott szolgáltató szervezettel biztonságosan őrzött telephelyre szállíttatja. Amennyiben a jármű tulajdonosa, üzembentartója vagy egyébként a járművel rendelkezni jogosult személye nem állapítható meg, a költségeket az Önkormányzat előlegezi meg. Amennyiben a későbbiekben a kötelezett személye ismertté válik, köteles megtéríteni az elszállítással és a tárolással kapcsolatban felmerült költségeket.

(4) A jármű csak a helyszínen készített fényképfelvétel-sorozat vagy videofelvétel, és írásbeli jegyzőkönyv felvétele után szállítható el a helyszínről.

13. § (1) Az elszállított járművet 3 hónapig őrizni kell. Ezen idő alatt az elszállítást elrendelő köteles a jármű tulajdonosát, üzembentartóját vagy egyébként a járművel rendelkezni jogosultat felkutatni, vagy a felkutatást megkísérelni.

(2) Az elszállított járműveket az e célra kijelölt, vagy szerződés szerinti szolgáltató telephelyén a tulajdonos, üzembentartó vagy egyébként a járművel rendelkezni jogosult költségére és veszélyére kell tárolni.

(3) Ha a kötelezett kiléte megállapítható, a Hivatal köteles 15 napon belül felszólítani a tárolt vagyontárgy elszállítására, és ezzel egyidőben pedig a felmerült költségek megfizetésére.

(4) Amennyiben az elszállított jármű tulajdonosa, üzembentartója vagy egyébként a járművel rendelkezni jogosultja nem állapítható meg a járművet az önkormányzat a tulajdonába kerülést követően értékesíti.

14. § (1) A rendelet 2019. június 1-én lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult és a folyamatban levő ügyekben kell alkalmazni.

(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a közterületek használatáról szóló 12/2005. (XI.01.) önkormányzati rendelet.