Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 25

Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.25.

Igal Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az Önkormányzat által alapszolgáltatásként biztosított közművelődési feladatok

1. § (1) Igal Város Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) a közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott intézmény segítségével látja el, amelyek nem mutatnak elkötelezettséget semmilyen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

(2) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat igényli és lehetőségeihez mérten segíti a civil közösségek, szervezetek, természetes személyek, illetve kulturális tevékenységet is végző vállalkozások közreműködését.

(3) A város minden lakosa jogosult igénybe venni az Önkormányzat közművelődési intézményének szolgáltatásait és az Önkormányzat által kötött közművelődési megállapodásokban meghatározott szolgáltatásokat.

(4) Az Önkormányzat és intézménye a közművelődési lehetőségekről elsősorban az alábbi módokon ad tájékoztatást a lakosság részére:

a) a helyi sajtóban,

b) plakátok, szórólapok, műsorfüzetek útján,

c) a városi honlapon és

d) az intézményi honlapokon.

2. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása terén az alábbi alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és a társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatásokon túl feladatának tekinti:

a) a város kulturális értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, ápolását, kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő kulturális tevékenységét,

b) a város vonzerejének, lakosságmegtartó képességének növelését, a civil társadalom önszerveződő tevékenységének erősítését, a városi lakosok életminőségének, életesélyeinek javítását,

c) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális elesettségének mérséklését,

d) az iskolai, az iskolarendszeren kívüli képzések, felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

e) a gyermekek és fiatalok művészeti, közművelődési és közösségi életét,

f) a város környezeti, szellemi, művészeti hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

g) az egyetemes, nemzeti és nemzetiségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását,

h) a környezeti kultúra javítását, városesztétikai kultúra fejlesztését,

i) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének fejlesztését, közösségi életének érdekérvényesítését,

j) a szabadidő kulturált és művelődési célú eltöltését,

k) közhasznú kulturális információs szolgáltatásokat, helyi művelődési, szociológiai kutatásokat,

l) egyéb, az Önkormányzat által támogatandónak minősített művelődési formákat, kulturális tevékenységet, amely az Intézmény alapító okiratában szerepel.

m) az európai kultúrák közötti kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében közreműködik Igal testvérvárosainak hasonló feladatokat ellátó intézményeivel, művészeti együtteseivel, civil közösségeivel

2. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

3. § Az Önkormányzat a 2. §-ban felsorolt feladatokat saját fenntartású intézményében, valamint közművelődési megállapodás keretében láthatja el.

4. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében együttműködik:

a) a városban működő köznevelési és szociális intézményekkel,

b) a nemzetiségi Önkormányzattal,

c) a városban tevékenységet folytató közművelődési célú társadalmi szerveződésekkel és civil szervezetekkel,

d) az egyházakkal,

e) a közművelődési feladatokat ellátó országos, megyei és fővárosi szervekkel, szervezetekkel, intézményekkel,

f) a városban kulturális tevékenységet végző, illetve a városban működő gazdasági társaságokkal, magánszemélyekkel.

5. § Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmény az Arany János Művelődési Ház és Könyvtár

6. § Az 5. §-ban felsorolt intézmény az éves munkatervét, valamint beszámolóját a közművelődésről szóló törvény előírásainak megfelelően köteles elkészíteni, majd a Képviselő-testület részére benyújtani.

3. A közművelődési megállapodások megkötésének feltételei

7. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásába – közművelődési megállapodás megkötésével – a közművelődésről szóló törvényben foglalt követelményeknek megfelelő alábbi intézményeket, szervezeteket vonhatja be:

a) a közművelődési célú civil szervezeteket,

b) a közművelődési célú gazdálkodó szervezeteket,

c) a nemzetiségi Önkormányzattal,

d) a városban működő egyházakat.

8. § (1) Civil szervezet esetén azzal a szervezettel lehet megállapodást kötni, amely:

a) rendszeres közművelődési tevékenységet folytat,

b) a bíróság jogerős bejegyző határozattal nyilvántartásba vette és

c) köztartozása nincsen.

(2) Egyéni vállalkozóval csak akkor lehet közművelődési megállapodás kötni, ha:

a) közművelődési végzettséggel rendelkezik és

b) köztartozása nincsen.

(3) Gazdasági társasággal csak akkor lehet közművelődési megállapodást kötni, ha:

a) társasági szerződésében szerepel a közművelődési tevékenység és

b) vezető tisztségviselője vagy legalább egy alkalmazottja közművelődési végzettséggel rendelkezik.

4. A finanszírozás alapelvei

9. § Az Önkormányzat a fenntartásában működő közművelődési intézmény folyamatos és rendeltetésszerű működéséhez a közművelődésről szóló törvény rendelkezései szerint köteles biztosítani a szükséges feltételeket.

10. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásához biztosítja az általa fenntartott intézmény működéséhez szükséges – az alapító okiratban megjelölt, az Önkormányzat tulajdonát képező – ingatlanokat.

11. § (1) Az Önkormányzat az Arany János Művelődési Ház és Könyvtár finanszírozását évente a költségvetési rendeletében határozza meg. Ennek keretében biztosítani kell:

a) az intézményben dolgozó szakalkalmazottak és a technikai hátteret szolgáltató dolgozók bérét, járulékait és egyéb kötelező bérjellegű juttatásait,

b) a feladatellátást biztosító épületek fenntartási, működtetési és felújítási költségeit,

c) a programok és rendezvények szervezésének költségeit, amelyeket az intézmény kiegészíthet önálló szakmai pályázatokon nyert pénzeszközökkel, alapítványi, egyesületi pénzeszközökkel és bérleti díjakkal,

d) az intézmény által elért egyéb bevételek elsődlegesen a szakmai munka színvonalának emelését, a kötelező feladatok közé sorolt rendezvények számának növelését szolgálják.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési intézményben biztosítja a megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező szakemberek foglalkoztatását.

(3) A polgármester az intézményvezető véleménye alapján térítésmenetes tiszteletjegyet adhat a művelődési ház által szervezett programjaira.

12. § Az Önkormányzat a közművelődési megállapodás keretében történő feladatellátás szakmai költségeihez támogatást biztosít, melynek mértékét az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni.

5. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

13. § (1) A közművelődésről szóló törvény és az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) Az Önkormányzat a szervezeti és működési szabályzatában határozza meg a közművelődési feladatokkal kapcsolatban eljárni jogosult állandó bizottságot, valamint annak feladatait és hatáskörét.

(3) Az 5. §-ban felsorolt intézmény szakmailag önállóan látja el a tevékenységüket, az alapító okiratukban foglaltak szerint.

(4) A közművelődési megállapodásban részt vevők a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről a Képviselő-testület munkatervében meghatározottak szerint kötelesek beszámolni.

6. Záró rendelkezések

14. § Hatályát veszti a közművelődési feladatairól szóló 7/2000. (IV.25.) önkormányzati rendelet.

15. § Ez a rendelet 2021. november 25-én lép hatályba.