Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 28- 2024. 04. 14

Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2023.08.28.

Igal Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

A támogatásra vonatkozó általános szabályok

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosított Igal Város Önkormányzata számára.

(2) E rendelet célja, hogy Igal településen élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, települési támogatás, egyszeri tűzifa juttatás ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed Igal város közigazgatási területén életvitelszerűen lakó és ott lakcímmel rendelkező állampolgárokra.

2. A támogatás feltételei

2. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésre álló keret mértékéig az egy helyrajzi szám alatt lakó rászoruló személyek egy fűtési idényben 1m3 szociális tűzifa támogatásban részesíthetők.

(2) A támogatás megállapításakor előnyben kell részesíteni azt, aki

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktívkorúak ellátására jogosult (foglalkoztatást helyettesítő támogatás, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás),

b) időskorúak járadékára jogosult,

c) Igal Város Önkormányzat képviselő-testületének a települési támogatás helyi szabályozásáról szóló (továbbiakban: helyi rendelet) szerinti rendszeres települési támogatásra jogosult,

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) A szociális célú tűzifa támogatás továbbá annak is adható, aki

a) ápolási díjra, vagy gyermekek otthongondozási díjára jogosult,

b) fogyatékossági támogatásra jogosult,

c) Igal településen életvitelszerűen élő személy/család, akinek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum négyszeres mértékét (114.000.-Ft)

d) az a család, amely három vagy annál több eltartott gyermeket nevel és a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum ötszörös mértékét (142.500 Ft). Eltartott gyermeknek minősül életkorra tekintet nélkül az iskolai tanulmányokat folytató gyermek, fiatal felnőtt.

e) akinél kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn továbbá különös méltánylást esetben.

(4) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(5) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

(6) Igal Város Önkormányzata vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.

3. § (1) Nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra – függetlenül a 2. § -ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család, aki

a) erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

b) tűzifával egyáltalán nem fűthető ingatlanban lakik életvitelszerűen.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki sem él, a támogatás nem kérhető.

3. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2024. január 31. napjáig lehet benyújtani, az Igali Közös Önkormányzati Hivatalban, a tűzifa 2024. február 15. napjáig kerül kiosztásra.

(3) A kérelmek elbírálása a szociális bizottság hatáskörébe tartozik, aki a támogatásról a következő rendes ülésén, legkésőbb a kérelem benyújtásától számított 10 napon belül dönt.

(4) A döntést követő 5 munkanapon belül a polgármester gondoskodik a tűzifa kiszállításáról, mely méterfa (100 cm) formájában kerül átadásra.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. § (1) A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára megállapított 2.613.660 Ft kiegészítő támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított 248.920 Ft saját forrás, mely összeg 98 m3 tűzifa vásárlását tette lehetővé.

(2) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek -, el kell utasítani.

II. Fejezet

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2023. augusztus 28-án lép hatályba, és 2024. április 15-én hatályát veszti.