Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a szabadtéri égetés szabályairól

Hatályos: 2024. 03. 12

Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a szabadtéri égetés szabályairól

2024.03.12.

Igal Város Önkormányzat Képviselő-testületének Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bek. a.) pontja, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján – az országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban - az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja és hatálya

1. § (1) Jelen rendelet célja, hogy az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok kerüljenek megállapításra, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják, elősegítve ezzel a környezet és levegő tisztaságának, és a lakosság egészségének védelmét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Igal közigazgatási területére.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az erdőterületekre.

(4) Az avar vagy kerti hulladékot szabadban égető természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

2. Értelmező rendelkezés

2. § (1) Avar és kerti hulladék: az ingatlanokon (ide értve a közterületeket is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkező és további hasznosításra nem kerülő növényi maradvány (fű, falomb, kaszálék, nyesedék, gyökér, egyéb növényi maradványok)

(2) Hasznosítása: kerti hulladék komposztálása.

(3) Tároló edény: Hulladékgyűjtő tartály, konténer, egyéb tartály, papír, vagy műanyag zsák.

3. Kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok

3. § (1) Az egészséges kórokozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladék komposztálása, hasznosítása javasolt.

(2) Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlan tulajdonosának feladata.

(3) A háztartási hulladékszállításba be nem kapcsolt területeken a kerti hulladék kezeléséről a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

4. Az égetés szabályai

4. § (1) A kerti hulladék égetését elvégezni minden év szeptember 1. és május 31. közötti időszakban történhet:

a) családi lakóházas, illetve üdülő,- hétvégi házas övezetben: kizárólag hétfő, szerda és szombati napokon 7-19 óra között

b) Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 ha egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Az irányított égetés végzésére vonatkozó kérelem tartalmazza

ba) a kérelmező nevét és címét,

bb) az égetés pontos, földrajzi koordinátákkal vagy helyrajzi számmal megadott helyét,

bc) az égetés megkezdésének és tervezett befejezésének időpontját (év, hónap, nap, óra, perc),

bd) az irányított égetés indokát,

be) az égetéssel érintett terület nagyságát,

bf) az égetés folyamatának pontos leírását,

bg) az égetést végző személyek nevét, címét,

bh) az égetés felügyeletét biztosító személy nevét és címét, mobiltelefonszámát,

bi) a tűz továbbterjedésének megakadályozására tervezett intézkedéseket és

bj) a helyszínen biztosított, a tűz továbbterjedésének megakadályozására készenlétben tartott eszközök felsorolását.

(2) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos és állandó felügyelete mellett lehet, úgy, hogy a lakókörnyezetet a lehető legkisebb mértékben, vagy egyáltalán ne zavarja.

(3) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható és a tűz eloltható. (ilyen lehet: oltóvíz, homok, lapát stb.) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásától a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avar és a kerti hulladék előzetesen szikkasztással szárítani kell és annak elégetése csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(5) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(6) Egyszerre nagyobb mennyiségű – előre láthatólag 1 órát meghaladó égetési időt igénylő – avar és kerti hulladék elégetési szándék esetén a szomszédokat tájékoztatni kell az égetés várható időpontjáról és tartamáról. Az égetés egy alkalommal maximum 3 óráig tarthat.

(7) Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani és a parázslást meg kell szüntetni, illetve meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, gondoskodni kell annak belocsolásáról, illetve vékony földréteggel történő lefedéséről.

(8) Égetés kizárólag szélcsendes időben végezhető, ha feltámad a szél, annak erősségétől függően a tüzet azonnal el kell oltani.

(9) Az olyan füstfejlődéssel vagy lánghatással járó tevékenységet, amely összetéveszthető a valós tűzesettel, az illetékes hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervéhez a tevékenység megkezdése előtt írásban be kell jelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tevékenység végzésének időpontját, terjedelmét, földrajzi koordinátákkal, címmel vagy helyrajzi számmal megadott helyét, a kapcsolattartó telefonos elérhetőségét és lakcímét vagy tartózkodási helyét.

5. Tiltó rendelkezések

5. § (1) Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 4 § (1) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, erős szél esetén.

(2) Tilos az égetés továbbá vasárnapi és ünnepnapokon még akkor is, ha az ünnepnap az engedélyezett napokra esik. A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék maradvány stb.)

(3) Égetés csak úgy folytatható, hogy az a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(4) Az égetés céljára szolgáló tüzet őrizetlenül hagyni tilos, és veszély esetén, vagy ha a tűzre már szükség nincs, azt azonnal el kell oltani.

(5) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag alkalmazása tilos.

(6) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni és a parázslást, izzást meg kell szüntetni.

6. § (1) Közterületen avart és kerti hulladékot égetni tilos, kivéve ha arra indokolt esetben a jegyző engedélyt ad.

(2) Védett természeti területen avar, kerti hulladék égetése tilos, rendkívül indokolt esetben erre a jegyző engedélyt adhat. Rendkívül indokolt eset lehet, ha az emberi életet menthet, vagy jelentős vagyoni kárt előzhet meg.

(3) Lábon álló növényzet égetése tilos. tarlóégetése külön engedéllyel a földterület körbeárkolásával és az engedélyben meghatározott szabályok betartása mellett lehetséges, ha a kártévők pusztítása, vagy fertőzésveszély elkerülése szakvélemény szerint más módon nem kerülhető el.

7. § A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

6. Jogkövetkezmény

8. § Aki a kerti hulladék égetését az e rendelet 3-7. §-ában foglaltaktól eltérően végzi közösség együttélésének szabályait szegi meg, ezért a 2017. évi CXXV. törvény 9. §-a alapján közigazgatási bírságolási eljárás alá vonható.

7. Záró rendelkezés

7. § (1) Ez a rendelet 2024. március 12-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg a 2/2022. (II.15.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.