Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati gyermekétkeztetés és gondozási intézményi térítési díjáról és a szünidei gyermekétkeztetésről

Hatályos: 2023. 04. 01

Igal Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
az önkormányzati gyermekétkeztetés és gondozási intézményi térítési díjáról és a szünidei gyermekétkeztetésről
Végső előterjesztői indokolás
Mint sajnos mindannyian találkoztunk vele, az árszínvonal emelkedés elérte országunkat is. Ez az emelkedés sújtja a rezsiárakat, a nyersanyagárakat és a különböző szolgáltatások árát is.
Emiatt a gyermekek ellátásával és étkeztetésével kapcsolatos szolgáltatásonkénti intézményi térítési díjait indokolttá vált felülvizsgálni. Melyet tárgyév április 1-ig van lehetőség megtenni, a 1997. évi XXXI. a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (a továbbiakban: Gyvt.) rendelkezései alapján.
Igal Város Önkormányzatának az intézményi és étkezési térítési díjakról szóló 3/2020. (II.17.) önkormányzati rendelet felülvizsgálata indokolt a Gyvt. alapján.
A felülvizsgálat megtörtént és ennek következtében a rendeletben több hiányosság is fellelhető, ami miatt indokolt azt hatályon kívül helyezni.
Ennek folyományaként a gyermekek intézményi étkeztetését, és ellátást, valamint a szünidei gyermekétkeztetést két külön rendeletben szükséges szabályozni. Miszerint szükséges az óvodai étkezés térítési díját külön jogszabállyal lefedni. Ennek oka, hogy az óvoda fenntartója az Igal és Környéke Köznevelési Társulás, mely tagönkormányzatainak szükséges a hozzájárulását adni az óvodai étkezés intézményi térítési díjának rendeletben történő megállapításához. A második rendelet pedig az Igal Város Önkormányzata által fenntartott Igali Tündérkert Bölcsőde étkezési és ellátási térítési díjait, valamint a Batthyány Károly Körzeti Általános Iskola étkezési térítési díjait és a szünidei gyermekétkeztetés térítési díjat hivatott a Tisztelt Képviselő-testület szabályozni.
Az Igal és Környéke Köznevelési Intézményfenntartó Társulás tagönkormányzatai az első rendelet tartalmához előzetesen képviselő-testületi határozat formájában megadták hozzájárulásukat.