Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2009.(IX.30.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről

Hatályos: 2009. 10. 01

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


1.§.


E rendelet célja, hogy meghatározza Kadarkút Város Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét.


2.§


Pályázati feltételek


(1) E rendelet hatálya kiterjed Kadarkút Város területén állandó lakóhellyel rendelkező természetes személyekre, akik felsőfokú oktatási intézményben történő tanulmányaik támogatásaként az e rendeletben meghatározott „A” illetve „B” típusú Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjban (továbbiakban: ösztöndíj) részesülhetnek.


(2) A pályázók köre: a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj aktuális évi fordulójának Általános Szerződési Feltételei (továbbiakban: szerződés) 6.§ d) pontjában meghatározott személyek.


(3) Az „A” típusú ösztöndíjban kizárólag olyan felsőoktatási hallgatók részesülhetnek, akik állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben a képzésre vonatkozó keretidőn belül, teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév.


(4) A „B” típusú ösztöndíjra kizárólag olyan, a pályázat kiírásakor utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizett fiatalok pályázhatnak, akik a pályázat kiírását követő tanévtől kezdődően állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó, teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú szakképzésben kívánnak részt venni.

 Az ösztöndíj időtartama 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.


3.§.


Kadarkút Város Önkormányzata évente képviselő-testületi határozattal csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez.



4.§.


(1) A pályázati kiírást Kadarkút Város Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: hivatal) a hivatal hirdetőtábláján, valamint az Önkormányzat honlapján teszi közzé.


(2) Az ösztöndíj megállapítása iránti pályázatot a hivatalhoz lehet benyújtani évente egy alkalommal, a pályázati kiírásban meghatározott határidőig. A határidő elmulasztása jogvesztő.


(3) A pályázatokat a www.bursa.hu  Internetes oldalon megjelentetett, pályázati kiíráshoz mellékelt „pályázati űrlapon” kell benyújtani, melyhez csatolni kell:

a)   a szerződés 6.§  h) pontjában meghatározott hallgatói jogviszony igazolást („A” típusú

      pályázat esetén),

b)  e rendelet 1.sz.melléklete szerinti igazolást ill. nyilatkozatot valamint a pályázó érettségi

      bizonyítványát („B” típusú pályázat esetén),

  1.  a 2. sz. melléklet szerinti jövedelem- és vagyonnyilatkozatot, valamint a pályázó és vele közös háztartásban élő családtagjai utolsó 3 havi átlagjövedelméről, rendszeresen nem mérhető jövedelem (vállalkozó, őstermelő, magán- és családi gazdálkodó) esetén az előző teljes évi jövedeleméről szóló igazolásokat,

d) a 3.sz.melléklet szerinti igazolásokat (amennyiben azzal a pályázó rendelkezik).



5.§


                                                               Elbírálás rendje


A pályázatokat Kadarkút Város Önkormányzatának Szociális és Egészségügyi Bizottsága (továbbiakban: Bizottság) zárt ülésen bírálja el. A Bizottság döntését a bizottság elnöke kiadmányozza.




6. §


(1) A Bizottság a pályázók szociális rászorultságának elbírálásánál az Általános Szerződési Feltételek  3. sz. melléklete szerinti  Bírálati Lapon feltüntetett szempontokat veszi  figye-lembe és a pályázókat e szerint rangsorolja.



(2) Nem jogosult Bursa Hungarica ösztöndíjra az a pályázó, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 %-át.




7. §


Az elbírálás során:

  1. a határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból ki kell zárni és a kizárást írásban meg kell indokolni,
  2. minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben el kell bírálni, és a döntést írásban meg kell indokolni.



8.§


Az ösztöndíj mértéke


(1) A Képviselő-testület az ösztöndíj összegét minden évben a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez való csatlakozást kimondó határozata meghozatalával egyidejűleg állapítja meg.


(2) A Bizottság a pályázók szociális helyzete alapján az ösztöndíj összegét differenciáltan is megállapíthatja.



9.§


Jogosultság felülvizsgálata


(1)  Az „A” és „B” típusú ösztöndíjasok szociális rászorultságát a Bizottság évente egyszer, minden év augusztus 31-ig felülvizsgálja. A jogosultság felülvizsgálatához a 4.§ (3) bekezdés c) - d) pontjában meghatározottakat kell becsatolni.


(2) A Bizottság visszavonja a támogatást, ha a támogatásban részesített állandó lakóhelye az önkormányzat illetékességi területén megszűnik, vagy a pályázó szociális rászorultsága már nem áll fenn, vagy az ösztöndíjas a kért igazolásokat nem bocsátja az önkormányzat rendelkezésére. A visszavonás csak a döntést követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.


(3) Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyamatos továbbfolyósítása érdekében a tanulmányi félév lezárását és a következő félévre történő beiratkozást legkésőbb minden év szeptember 30. illetve február 28. napjáig köteles igazolni a hivatalnál.


(4) „A” típusú pályázat esetén, ha a hallgató a Bursa ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a folyósítási feltételeknek nem felel meg, az önkormányzat a megítélt támogatást más jogcí-men nem folyósítja a jogosulatlanná vált hallgató részére.


(5) „B” típusú pályázat esetén, ha a pályázó nem nyer felvételt felsőoktatási intézménybe vagy egyéb ok miatt nem jogosult Bursa ösztöndíjra, az önkormányzat a megítélt támogatást más jogcímen nem folyósítja a jogosulatlan pályázó részére.


(6) A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.



10.§


Záró rendelkezések


(1)   E rendelet 2009. október 1. napján lép hatályba.


(2) A pályázat kiírására, a pályázatok elbírálására, és az ösztöndíj folyósítására, egyéb – e rendeletben nem szabályozott - eljárásra az 51/2007. (III.26.) Korm. rendelet Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló rendelkezései valamint a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójának Általános Szerződési Feltételei az irányadók.


(3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kadarkút Nagyközség Önkormányzatának a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről szóló 20/2003.(X. 3.) rendelete és az azt módosító 9/2004.(VII.12.) rendelet.








                            Verkman József                                     dr. Horváth Zsolt

                               polgármester                                                  jegyző










A rendelet kihirdetve:

Kadarkút, 2009. szeptember 30.


dr. Horváth Zsolt

jegyző


1.sz. melléklet

………………………………………………..

   közoktatási intézmény megnevezése, címe




Igazolás




Igazolom, hogy (név:)…………………………………………………………………………...

(születési hely, idő:)……………………………………………………………………………..

(anyja neve:) ………………………………………………….(állandó lakóhely:)……………. ....................……………………………………………….. sz. alatti lakos a 200../200..-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolai tanuló.


A fenti igazolást a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj „B” típusú pályázatához adtam ki.


Kelt:…………………………………………………


PH.


…………………………………………..










Nyilatkozat



Alulírott ………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………sz. alatti lakos kijelentem, hogy felsőfokú diplomával nem rendelkezek, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyertem.


Kelt:…………………………………………………..






………………………………………………….

Aláírás

2.sz. melléklet




Jövedelem- és vagyonnyilatkozat



Pályázó neve:……………………………………………………………………………………

Lakcíme:…………………………………………………………………………………………

Utolsó 3 havi átlagjövedelme:……………………………..Ft.


Pályázóval közös háztartásban élő családtagok:

               név:                     szül.idő:                     hozzátartozói          utolsó 3 havi / előző évi

                                                                              minőség:                nettó átlagjövedelem (Ft)


  1. ………………………………………………….……………………………………………
  2. ……………………………………………………………………………………………….
  3. ……………………………………………………………………………………………….
  4. ……………………………………………………………………………………………….
  5. ……………………………………………………………………………………………….
  6. ……………………………………………………………………………………………….


Kijelentem, hogy tulajdonomban és velem közös háztartásban élő, fent megnevezett családtagjaim (szülők, testvérek, házastárs, élettárs, gyermekek) tulajdonában az alábbi ingatlan és ingó vagyon van:


a.) Ingatlan megnevezése, címe, hrsz:                                                          forgalmi értéke: (Ft)



………………………………………………………………………  ….………………..…….

………………………………………………………………………  ..…………………..…….

………………………………………………………………………  ..…………………..…….

………………………………………………………………………  ..………………..……….


b.) Ingóságok megnevezése:                                                                     értéke: (Ft)

                                                                                                           

     - készpénz, értékpapír, betétben elhelyezett összeg:…………………………………………   

     - jármű:………db

       típusa: …………………………üzembe helyezés ideje:………  ………………………….

       típusa: ………………….…….. üzembe helyezés ideje:………  ………………………….

       típusa: ………………………… üzembe helyezés ideje:……..  …………………………..




c.) gépi meghajtású termelő- és munkaeszköz megnevezése és forgalmi értéke külön-külön:

     ………..………………………………………………………………………………………

     ………………………………………………………………………………………….…….

     ………………………………………………………………………………………………..


d.) az alábbi vagyoni értékű jogokkal rendelkezem:

     - haszonélvezet: ……………………………………………………………………………...

     - használat, bérlet: …………………………………………………………………………...

     - ……………………………………………………………………………………………...



Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a nyilatkozatban közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy az adatok valódiságát az önkormányzat az APEH és a lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok bekérése, a földhivatal és az illetékhivatal útján ellenőrizheti.




Kelt:…………………………………………









…………………………………………           ……………………………………………

                     pályázó aláírása                                                kiskorú pályázó esetén

                                                                                       törvényes képviselőjének aláírása















KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ



Személyi adatok

Közeli hozzátartozónak számít:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a 18. életévet be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbefogadó

szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

c) az a vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, aki

-   húszévesnél fiatalabb, és önálló keresettel nem rendelkezik;

-   huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és nappali oktatás

    munkarendje szerint tanulmányokat folytat,

-   huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, és felsőoktatási intézmény

    nappali tagozatán tanulmányokat folytat,

-   valamint korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi,

    érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbefogadott, illetve nevelt  

    gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is   

    fennállt.


Jövedelmi adatok


Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett – vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figye-lembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.  Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben el- ismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkent-hető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.


Nem minősül jövedelemnek, így a jövedelembe sem kell beszámítani a temetési segélyt, az alkalmanként adott átmeneti segélyt, a lakásfenntartási támogatást, az adósságcsökkentési támogatást, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi ked- vezmény keretében nyújtott pénzbeli támogatást, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás melletti pótlékot, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díjat és külön ellátmányt, az anyasági támogatást, a tizenharmadik havi nyugdíjat és a szépkorúak jubileumi juttatását, a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményeit, a vakok személyi járadékát és a fogyatékossági támogatást, a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatást, a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíjat, az energia- felhasználáshoz nyújtott támogatást. Nem minősül jövedelemnek az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén szerzett bevétel, ha havi ellenértéke a minimálbér 50%-át nem haladja meg.

A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.


Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni továbbá a jogdíjat, a bérbeadó, a választott könyv-vizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély

tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Alkalmi munkavégzésből származó jövedelem: alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás révén szerzett bevétel.

4. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

5. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás és baleseti hozzátartozói nyugellátások; rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészség- károsodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék.

6. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, rendelkezésre állási támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

7. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jöve- delem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.



                                                                                                                              3.sz. melléklet




A 6. §-ban foglaltak igazolására benyújtandó dokumentumok





1. nettó jövedelem igazolása:


  • munkabér, GYED és táppénz:    -  munkáltatói igazolással,
  • családi pótlék, GYES, GYET: - utolsó postai utalvánnyal vagy az ellátást folyósító szerv igazolásával,
  • nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás: - nyugdíjas igazolvánnyal és az utolsó havi nyugdíjszelvénnyel vagy a folyósító szerv igazolásával,
  • vállalkozásból, gazdálkodásból származó jövedelem: - APEH igazolásával,
  • őstermelői tevékenységből származó jövedelem: - az őstermelői igazolvánnyal,
  • alkalmi munkavállalásból származó jövedelem esetén: - alkalmi munkavállalói könyvvel,
  • minden egyéb jövedelem esetén:  -   az abban részesülő által tett nyilatkozattal.


2.  egészségügyi állapot igazolása:  a háziorvos szakvéleményével (1993. évi III. tv. 43.§.  

     szerint)


3.  eltartott gyermek:  a gyermek születési anyakönyvi kivonatával,


4.  árvaság, félárvaság igazolása:  a szülő halotti anyakönyvi kivonatával,


5.  munkanélküliséget:   a Munkaügyi Központ illetékes kirendeltsége által 

            kiadott  igazolással,  - kivéve, ha a helyi önkormányzattól rendszeres szociális  

            segélyben részesül a hozzátartozó ,  


6.  tartási kötelezettséget:

     - nem tanköteles, nagykorú testvér esetén;  a tanulói, hallgatói jogviszonyról szóló

            igazolással és a nagykorú testvér nyilatkozatával arról, hogy nem rendelkezik  

            rendszeres  jövedelemmel;

     - más eltartott esetén;  az azt megállapító bírósági végzéssel,


7.  kollégiumi ellátást: a felsőfokú intézménynél működő illetékes Diákjóléti Bizottság /  

             Hallgatói Önkormányzat igazolásával kell igazolni.


8.  vagyoni helyzet igazolása: a pályázó büntetőjogi felelőssége terhe mellett tett            

            nyilatkozatával történik.