Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2010.(IX.17.) önkormányzati rendelete

a plakátok elhelyezésének szabályairól

Hatályos: 2010. 10. 01

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A.§ (1) bekezdés a) pontja valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdésében;  a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 1.§ (1) bekezdésében, a 16.§ (2) bekezdésében, a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:



A rendelet célja

1.§


A rendelet célja a város arculatának megőrzése a városképi, közlekedési, vagyonbiztonsági szempontok figyelembe vétele a hirdető berendezések, reklámhordozók és hirdetmények elhelyezésének, közzétételének és engedélyezésük rendjének szabályozása a közterületeken és a közterületekről látszó területeken, épületeken, építményeken, illetve összhang teremtése az ezzel kapcsolatos reklámozási tevékenység és a környezetvédelmi szempontok, valamint a lakosság kulturált életfeltételekre irányuló igénye között.



A rendelet hatálya

2.§


E jogszabály hatálya Kadarkút Város közigazgatási területén, plakátoknak a közterületen lévő – állagának, illetőleg rendeltetésszerű használatának, hasznosításának sérelme nélkül - elmozdíthatatlan tárgy(ak)ra való elhelyezésére terjed ki.



Értelmező rendelkezések

3.§


E rendelet alkalmazásában:


a)         Plakát: minden olyan reklámanyag vagy szimbólum, különösen falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, zászló, embléma, melyet közterületen lévő tárgy felületére helyeznek.

b)         Választási plakát: olyan választási falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, vetített kép, zászló, embléma, mely a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv-ben meghatározott választási kampány céljainak előmozdításra szolgál, azaz: választási programot ismertet, jelöltet, (jelölt-, párt-, stb.)listát, jelölő szervezetet népszerűsít, választási gyűlés szervezéséhez járul hozzá.

c)         Kérelmező: akinek a nevében vagy érdekében elhelyezik a plakátot.

d)        Plakátok elhelyezése: plakátoknak közterületen lévő tárgy felületére - reklámozási (vagy: szimbolikus) céllal - való ideiglenes és időleges „rögzítése”.

e)         Közterületen lévő tárgy: állagának illetőleg rendeltetésszerű használatának,          hasznosításának sérelme nélkül elmozdíthatatlan, élettelen ingó és ingatlan dolog.


f)         Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan, az önkormányzat közigazgatási területén lévő földterület, amelyet rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, valamint egyéb, az előzőekben körülírt földterületen lévő ingatlanoknak a közhasználatra átadott területrészei.



4.§


(1) A 2.§-ban körülírt hírdetőberendezés illetve plakát elhelyezéséhez - e rendeletben és más jogszabályokban kikötött kivételektől eltekintve - minden esetben közterület használati engedélyt kell kérni. A közterület használati engedélyezéssel kapcsolatos eljárásra Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatáról és rendjéről szóló 32/2009. (XII.18.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: Ör.) foglalt szabályok - e jogszabályban foglalt eltérésekkel - irányadók.


(2) A közterület használati engedélyben meg kell határozni a plakát elhelyezésének módját, az érintett, közterületen lévő tárgyat és az elhelyezés maximális időbeli terjedelmét.


(3) Plakát elhelyezésére, határozatlan időtartamra szóló közterülethasználati engedély nem adható.



Plakátok, hírdetések elhelyezése

5.§


(1)   Amennyiben a közterületen lévő tárgy nem az Önkormányzat tulajdonát képezi, úgy a közterület használatra irányuló engedély iránti kérelem benyújtásához csatolni kell a tulajdonosnak a plakát, hírdetés elhelyezését elfogadó, hitelt érdemlően igazolt hozzájárulását.

(2)   Nem szükséges engedélyt kérni maximum A/4-es hírdetmény, plakát kijelölt hírdetőtáblára való ideiglenes és időleges ( max: 1 hét) „rögzítéséhez”.

(3)   Nincs szükség engedélyre a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 12.§ (3) bekezdésében megjelölt közigazgatási hatóságok hivatalos hirdetményeinek - jogszabály által körülírt módon történő  - elhelyezéséhez.

(4) Az élő (szerves) környezet bármely elemére, így különösen fák törzsére plakátot elhelyezni tilos; plakát elhelyezésére vonatkozó, ilyen tárgyú közterület használati engedély nem adható.

(5) A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az, károkozás nélkül eltávolítható legyen.




6.§


(2)   Az engedélyben előirányzott határidő lejárta után a kérelmezőnek a plakátot károkozás nélkül el kell távolítania; egyidejűleg az érintett közterületen lévő tárgyon - a tisztántartás követelményeire különös tekintettel - az eredeti állapotot helyre kell állítania.



Műemlékingatlanokra és választási plakátokra vonatkozó különös szabályok


7.§


(1)   Műemléképület külső felületén, plakát elhelyezésére közterület használati engedély nem adható.

(2)   A választási plakátok elhelyezésére a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Az 5.§  (2) bekezdés szerinti hirdetőberendezéseket, tárgyakat (helyszíneket) a Képviselő-testület jelöli ki, e rendelet 1.sz. mellékletében meghatározottak szerint.

(4)  Kadarkút Város Önkormányzata mindenkori feladata, hogy a választási hirdető táblák száma önkormányzati választókörzetenként minimum 1 db legyen.



Eljárási szabályok


8.§


(1) A plakát, hírdetmény elhelyezésére irányuló kérelemben pontosan meg kell jelölni, hogy

a) kinek az érdekében, illetve nevében (név, lakcím, illetve székhely),

b) mikor és milyen időtartamban,

c) hol (mely közterületen lévő tárgyon) és

d) milyen plakátot, hírdetményt kíván a kérelmező elhelyezni.


(2) Amennyiben a kérelem előterjesztője, és akinek az érdekében, illetve nevében a kérelem benyújtása történik, nem azonos személy (szerv/ezet/), ez utóbbi („kérelmező”) hozzájárulását is csatolni kell. Szükség szerint, az 5.§ (1) bekezdésében körülírt tulajdonosi hozzájárulást is mellékelni kell. A kérelem előterjesztésével egyidejűleg a kihelyezendő plakát egy(-egy) mintapéldányának a benyújtása is szükséges.



Szabálysértési  és egyéb jogkövetkezmények


9.§


  1.  Szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a rendelet 4.§ ; 5.§ (4)-(5), és a 6.§(2) bekezdéseiben foglaltakat megszegi.


  1. Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) számú Korm. rendelet 8.§ (1) bekezdés pontjában foglaltakat megvalósítja, szabálysértést követ el, és az ott meghatározott összegig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(3) Akinek a nevében vagy érdekében plakátot – e rendeletben foglaltakat megsértve, illetve engedély (hozzájárulás) nélkül, vagy az engedélytől (hozzájárulástól) eltérő módon (időtartamban) – helyeztek el, továbbá az eltávolításra vonatkozó rendelkezéseket megsértették, az köteles az Önkormányzat, illetőleg a közterületen lévő tárgy tulajdonosa vagy megbízottja felhívására a jogellenes közterület használatot megszüntetni. E kötelezettség elmulasztása esetén az Önkormányzat, illetve a tulajdonos az eredeti állapot helyreállítását a kötelezett (el)mulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tett eleget.




Vegyes és hatályba léptető rendelkezések

10.§


  1.  Óriásplakátnak nem minősülő plakát elhelyezése díjmentes. Az óriásplakát elhelyezése  vonatkozásában az Ör. 2. számú mellékletének c) pontja szerinti díjtétel irányadó.


  1.  Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Ör. és a Ket. szabályait kell alkalmazni.


  1.  E rendelet 2010. október 1. napján lép hatályba. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kadarkút Nagyközségi Önkormányzat a választási plakátok elhelyezéséről és a választások utáni eltávolításáról szóló 3/2002.(III.1.) rendelete.








           Verkman József                                                     Dr. Horváth Zsolt

               polgármester                                                                   jegyző                         







Záradék


A rendelet kihirdetésre került:

Kadarkút, 2010. szeptember 17.




                        Dr. Horváth Zsolt

                                  jegyző


1.sz. melléklet




Választási  Hirdetőtáblák




  • Árpád utca és Vasút utca sarok
  • Nagy utca és Körmendi utca sarok
  • Árpád utca      ABC bolt előtt
  • Petőfi utca 23. Posta előtt











2.sz.melléklet




DÍJTÉTELEK





Hirdetési díj:


1.) Hivatalos hirdetőtáblán elhelyezéssel egy hétre 


a.)  A/4-es lapméretig                                                                           díjmentes


b.)  A/4-es lapméret                                                                              100 Ft/db


c.)  A/3-as lapméretű plakát elhelyezése                                              300 Ft/db


d.) 1 m2-nél nagyobb méretű plakát elhelyezése                                 500 Ft/db