Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2011.(IX.30.) önkormányzati rendelete

A vásárokról és a piacokról

Hatályos: 2011. 11. 01

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. § (2) bekezdésében és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) és 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.



1. §

A rendelet hatálya



(1) A rendelet hatálya kiterjed a Kadarkút Város közigazgatási területén, a Kadarkút 352 helyrajzi számú önkormányzati tulajdonú ingatlanon található:

(a) helyi piac,

(b) alkalmi (ünnepi) vásár

fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre (vásárlókra) terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az alkalmi árusításra akkor sem, ha az eladó azt vásár elnevezéssel szervezi, továbbá az egyedi engedély alapján a közterületen folytatott árusításra.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó vásári és piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.


2. §

Vásár és piac fenntartása



(1) Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testülete a lakosság 5. § szakaszban meghatározott termékekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően vásárt, piacot tart fenn és rendez.

(2) Kadarkút Város Önkormányzata (a továbbiakban: üzemeltető) ellátja a piac üzemeltetését, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését.

(3) Az üzemeltető a piaccal és a vásárral kapcsolatos egyes üzemeltetési feladatokat természetes, vagy jogi személy(ek)nek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaság(ok)nak vállalkozásba adhatja.




3. §

A vásárok és piacok jellege, helye és ideje



(1) A vásár, piac helye:

Kadarkút belterület 352 helyrajzi számú terület.

Nyitvatartási ideje:

április 1-től szeptember 30-ig 0600 - 1400. óráig

péntek és szombati napokon

október 1-től március 31-ig 0700 - 1400 Óráig

péntek és szombati napokon



(2) Alkalmi (ünnepi) vásár esetenként a lakosság igényének megfelelően az ünnephez, rendezvényhez kapcsolódó jellegzetes árucikkek értékesítésére rendezhető az erre a célra kijelölt helyen a fentebb írt nyitvatartási idő szerint.

(3) Az állandó piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében lehetőség van iparcikk és ruházati termékek árusítására is.

(4) Az (1) – (2) bekezdésben meghatározott időpontokon túl a piacok és vásárok területén kereskedelmi és szolgáltatási tevékenység nem folytatható.



4. §

Az árusítás körülményeire vonatkozó közös szabályok



(1) Vásáron és piacon csak az árusíthat, aki az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában rendelkezik lakóhellyel vagy székhellyel. Vásáron és piacon mezőgazdasági termelő, kereskedő, népművész, népi iparművész, iparművész, képzőművész és fotóművész árusíthat.

A vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.

(2) E rendelet nem érinti azoknak a jogszabályoknak a rendelkezéseit, amelyek az egyes termékek értékesítéséhez külön feltételeket állapítanak meg.

(3) A népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.

(4) Vásáron és piacon nem hozható forgalomba:

a) nemesfém és az abból készült ékszer, drágakő;

b) gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag és készítmény, valamint állatgyógyászati készítmény;

c) kábítószernek és pszichotrop anyagnak minősülő termék;

d) mérgező és veszélyes anyag;

e) látást javító szemüveg, kontaktlencse;

f) fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, külön jogszabály alapján I. II., III., IV. vagy V. osztályba tartozó pirotechnikai termék, gázspray;

g) A és B tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag;

h) kulturális javak;

i) védett vagy fokozottan védett, valamint nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó növény-, illetve állatfaj egyede, egyedének része, illetve származéka, preparátuma;

j) olyan termékek vagy hulladékok, amelyek forgalomba hozatala előzetes vagy egyéb engedélyhez kötött, vagy amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

k) növényvédő szer;

l) barlangi képződmény, illetve szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi társulás, ősmaradvány;

m) gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és áramvezető részek);



5. §

A piacon, vásáron forgalomba hozható egyes árukra vonatkozó korlátozások és feltételek



(1) Szeszesital vásáron, piacon a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 110. §-ának (11) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítése mellett árusítható.

(2) A nem jövedéki engedélyes kereskedő alkohol terméket, bort, sört, pezsgőt és köztes alkohol terméket alkalmi rendezvényen, üzlethelyiségen kívül az értékesítés helye szerint illetékes vámhatósághoz történt előzetes – 3 munkanappal korábbi – bejelentés alapján is árusíthat, ha ehhez az egyéb jogszabályokban meghatározott engedélyekkel is rendelkezik.



6. §

Helyhasználat, helypénz



(1) Az árusok a piacnak, illetve a vásártérnek az árusított cikkek szerint kijelölt részén foglalhatják el árusító helyüket. A piac területén az árusítók és szolgáltatók helyét – közegészségügyi szempontok figyelembevételével – az üzemeltető jelöli ki. A kijelölt hely önkényesen nem változtatható meg, nem cserélhető el.

(2) A piac üzemeltetője az elárusító helyeket bérbeadás útján is hasznosíthatja. A tartósan lekötött árusító helyre bérleti szerződést kell kötni. Az árusítóhelyek napi, illetve havi időtartamra vehetők igénybe.

(3) A bérelt helyeket a bérlők 8.00 óráig foglalhatják el. Az úgynevezett szabad területeken az érkezési sorrend érvényesül. A nyitást követő egy órával el nem foglalt helyet az üzemeltető szabadon értékesítheti.

(4) A napi használati engedélyt - a helyjegyet - a helypénz megfizetése ellenében az üzemeltető adja ki. A helypénzt készpénzben kell fizetni, melynek díja 100.- Ft/alkalom/stand m2, mely összeg az Általános Forgalmi Adót nem tartalmazza.

(5) A helyjegyet az árus a helyhasználat megszűnéséig köteles megőrizni és az ellenőrzést végző személynek felhívásra bemutatni. A helyjegy másra nem ruházható át. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy megváltásával pótolható.

(6) Az egy alkalomra alkalmas helyjegy esetében az árusítóhely – ha azon a helyhasználó az árusítást befejezte és elhagyta – többször is kiadható.

(7) Üzemeltető a piac befogadóképességéig biztosíthat helyet az árusításhoz.

(8) A helyhasználat során minden árus köteles az elfoglalt helyet tisztán tartani. A helyhasználat megszűnésekor a helyet üresen, tisztán, sértetlenül (az esetleg átvett berendezésekkel és eszközökkel együtt) kell átadni.

(9) A piac január 1, március 15, húsvét vasárnap-hétfő, május 1, pünkösd vasárnap-hétfő, augusztus 20, október 23, december 25-26. napján, valamint a 352 helyrajzi számú ingatlanon megtartásra kerülő önkormányzati rendezvények időtartama alatt zárva tart. November 1-én kegyeleti cikkek árusítása a piac területén engedélyezett.



7. §

Rendészeti szabályok



(1) A piac- és vásártéren lévő építményeket, árusító asztalokat, berendezési tárgyakat, fákat megrongálni, bepiszkítani, a helyéről eltávolítani tilos.

(2) Az élelmiszerpiac területére kutyát és más állatot bevinni tilos.

(3) Az árusító sátrakat, asztalokat és az árut úgy kell elhelyezni, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák, a helyhasználó a bérelt területen kívül máshol nem árusíthat, árut, göngyöleget nem rakhat le.

(4) A piac és a vásár területéről az áruszállításra szolgáló járműveket a rakodást követően haladéktalanul a piacon kívül az erre a célja kijelölt területen kell elhelyezni. Ezen rendelkezés nem vonatkozik azon esetre, amikor az értékesítés a piacon az erre kijelölt helyen járműről vagy mozgóboltból történik.

(5) Az árusító köteles az áru származására, minősége és mennyisége, valamint az árak tekintetében a helypénzszedőnek, piacfelügyelőnek, illetve a vonatkozó jogszabály szerint (pl. jegyző, ÁNTSZ, NAV, állategészségügy, fogyasztóvédelem, rendőrség) ellenőrzésre jogosultaknak, továbbá a statisztikai adatgyűjtőknek felvilágosítást adni és kérésükre bizonyító iratot felmutatni (vállalkozói igazolvány, helyfoglalást igazoló számla).

(6) Az árusítóhelyeken kizárólag érvényes hitelesítésű mérleget, mérőeszközt szabad használni.

(7) A sátrakat és az árusok eszközeit, tárgyait, az el nem adott árut az árusítás befejeztével a piac területéről el kell szállítani.

(8) A vásár és piac területén a nyílt térben tüzet rakni tilos, a tűzrendészeti előírások megtartása mindenkire nézve kötelező.

(9) A vásártéren és a piac területén lármázni, botrányt okozni tilos.

(10)A vásárok és a piacok rendjét a jogszabályban erre felruházott szervezeten túl az üzemeltető ellenőrzi.

(11) Az árusító az általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik.



8. §

Szabálysértési rendelkezések



(1) Aki a rendelet 3 - 6. §-aiban foglalt rendelkezéseket megsérti az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 79. § szerinti „Vásári és piaci szabályok megszegése” szabálysértés miatt tartozik felelősséggel.

(2) Aki a rendelet 7. §. szakaszban foglalt rendészeti szabályokat megsérti, ugyancsak szabálysértést követ el és 50.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


9. §

Záró rendelkezések



(1) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendelet, illetve a várási, piaci és vásárcsarnoki árusítás közegészségügyi szabályairól szóló 59/1999. (XI.26.) EüM rendelet rendelkezései az irányadók.

(2) Jelen rendelet 2011. november 01. napján lép hatályba, kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

(3) Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.



Kadarkút, 2011. szeptember 30.





                            Karsai József                                              dr. Horváth Zsolt

                            polgármester                                                        jegyző








Záradék:


A rendelet kihirdetésének napja: 2011. szeptember 30. napja.



dr. Horváth Zsolt

          jegyző