Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 05. 01

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995.évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Vgtv. 4.§ (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (3) bekezdésében meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Dél-dunántúli Környezetvédelmi Természet-védelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

I. fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja

1. §


A rendelet célja: Kadarkút város területén - a közüzemi csatornahálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során - keletkező háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.



A rendelet hatálya

2. §


(1)A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint Kadarkút Város közüzemi csatornával el nem látott területén élő a szolgáltatást igénybe vevő, ill. a közüzemi csatornával ellátott, de közüzemi csatornára rá nem kötött - ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: ingatlantulajdonos).


(2)  A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlantulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására. 


(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra valamint  

      az ezzel összefüggő tevékenységekre. 


 (4) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével    összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről, a vízgazdálkodásról  szóló törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik. 



II. fejezet


A közszolgáltatás tartalma, területe

3. §


A közszolgáltatás kiterjed Kadarkút város közigazgatási területén, az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.

A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

4.§

 

(1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével kapcsolatos feladatokat a közszolgáltatás ellátására meghirdetett pályázatot elnyerő - a pályázat eredménytelensége, érvénytelensége esetén a határozott időre megbízott - e rendelet 1. mellékletében meghatározott - közszolgáltató (továbbiakban: szolgáltató) kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.

 

(2)    Az összegyűjtött folyékony hulladékot (szennyvizet) a szolgáltatónak a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft. (7400 Kaposvár, Cseri u.16.) (továbbiakban: üzemeltető) által üzemeltetett Csökölyi szennyvíztelepre - az erre a célra kialakított műtárgyba - kell ürítenie.


A közszolgáltatás ellátásának rendje és módja

5. §


    (1)Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező nem közművel  

    összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű gyűjtéséről.


(2)A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.


(3)Az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről e rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybevétele és e rendelet 4.§(1)bekezdésében megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.

 

A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

6. §


(1)A közszolgáltató az ürített folyékony hulladék mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.


(2)A közszolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.


(3)[1]A közszolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni.


(4)A közszolgáltató köteles a szolgáltatást igénybevevő részére számlát kiállítani, melynek megrendelőnél maradó példánya az önkormányzat által nyújtott lakossági támogatás igénybevételének bizonylatát képezi.


(5)A háztartási szennyvíz elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről - a jelen rendeletben szabályozott módon - az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

 

A közszolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások

7. §

 

(1) A háztartási szennyvíz gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást megakadályozó eszközzel végezhető.

 

(2) Amennyiben a szennyvíz gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.

 

(3) A szolgáltató köteles a közszolgáltatást ellátó járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.

 

Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei
8. §



(1)  [2]  Az ingatlanon keletkező szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban előírt módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy vízszennyezést.


(2)    Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást és elvégzéséhez szükséges feltételeket, különösen a szállítójármű számára a gyűjtőhely megközelíthetőségét biztosítani.


(3)    Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni. 


(4)    Az 1. § szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére - a Vgtv. 44/B. §-a alapján - e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.


(5)    A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet 2.melléklete szerinti díjat megfizetni.


(6)    Az ingatlanon keletkező szennyvíz gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül - az új építésű ingatlanok esetén az építési hatóság által engedélyezett - vízzáró közműpótló berendezésben (aknában) köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj- vagy talajvízszennyezést.


(7)    Tilos a szennyvíz nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő bevezetése, valamint nyílt területre (kert, szántó, erdő, legelő, közterület, stb.) való kiürítése.

  III. fejezet

A közszolgáltatási szerződés létrejötte
9.§


(1)    A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó írásos szerződés az önkormányzat és a közszolgáltató között a Vgtv. 44/G.§ -ban foglaltak alapján jön létre.


(2)    A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybevevőnek kell a közszolgáltatónál megrendelnie.


(3)    A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására vonatkozó egyéni szerződés – az ingatlantulajdonos (használó, bérlő) és a szolgáltató között - a szolgáltatás igénybevételével jön létre.


(4)    A szolgáltatást igénybe vevő a települési folyékony hulladék elszállítására vonatkozó igényét a szolgáltatónak személyesen / vagy telefonon, hétfőtől – péntekig (8 órától – 18 óráig) jelentheti be.

A közszolgáltatás díja

10.§

 

(1)   A közszolgáltatás díját a Képviselő-testület határozza meg. A folyékony hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért a tulajdonos e rendelet 2. mellékletében foglalt díjat köteles fizetni.

 

(2)   A megbízott szolgáltató az ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év október 31-ig jelezheti a Hivatal felé.

 

(3)   A képviselő-testület a szolgáltatási díjat évente egy alkalommal felülvizsgálhatja és módosíthatja.

 

Kedvezmények, mentességek
11.§


Az ingatlantulajdonost nem terheli az 8.§ (3) bekezdésben foglalt kötelezettség az olyan beépítetlen ingatlana, illetve lakásingatlana tekintetében, ahol nem tartózkodik senki, illetve nem keletkezik olyan nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, amelyet tárolnia kell.

 

A rendelkezések betartásának ellenőrzése

12.§

 

(1)   A nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális szennyvízbevezetések ellenőrzéséről, a helyi önkormányzat képviseletében a polgármester gondoskodik.

 

(2)   A szennyvíztelep üzemeltető a közszolgáltató által átadott és havonta összegyűjtött szennyvíz mennyiségéről készített kimutatást a Hivatalnak megküldi.

 

(3)   A közszolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a háztartási szennyvizet nem a 4. § (1) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárásról Kadarkút Város képviselő-testülete dönt. 

 

A közszolgáltatási szerződés egyes tartalmi elem

13.§

 

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a)      a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b)      a szerződés tárgyát,

c)      a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d)     a teljesítés helyét,

e)      a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f)       a felek jogait és kötelezettségeit,

g)      a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h)      a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.

A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

14.§

 

(1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az  ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni. 

 

(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közmű-pótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan agyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző, vagy más személyek élet- és testi épségét, egészségét valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát. 

 

(3)  Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megálla-pításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató – a jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett - megtagadhatja annak elszállítását. 

 

(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.

 

Személyes adatok kezelésének rendje

15.§

 

(1)     A szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezései alapján, a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

 

(2)  A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

 

(3)     A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.  Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

 

(4)  A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdo-nos  (az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralékok behajtására használhatja fel.

 

(5)    A szolgáltató nem jogosult az általa kezelt - közszolgáltatással összefüggő - személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

 

 

IV. fejezet

 

Záró rendelkezések

 

16.§

 

 

(1)     E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

 

(2)     Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

 

 

 

 

 

 

 

                   Karsai József                                        Dr. Horváth Zsolt

                         polgármester                                                  jegyző

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendelet kihirdetve:

Kadarkút, 2013. december 23.

 

 

 

                     Dr. Horváth Zsolt

                              jegyző

 

 

 

1. melléklet az

22./2013. (XII.23.)

önkormányzati rendelethez

 

 

 

 

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás ellátásával 2009. március 12-től - a települési folyékony hulladék gyűjtését és szállítását végző közszolgáltató kiválasztására kiírandó közbeszerzési eljárás eredményes befejezéséig és a közszolgáltatási szerződés aláírásáig, az alábbi szolgáltatót bízza meg:

 

 

v Táskai Kálmán vállalkozó    (7561. Nagybajom, Mező u. 85.)

 

 telefonszáma:  06/82-357-407

                         06/30-295-2503

 

 

 

 

2. melléklet

22/2013. (XII.23.)

önkormányzati rendelethez

 

 

 

 

A közszolgáltatás igénybevételének díja

 

 

 

-          Magánszemélyektől szállított lakossági szennyvíz esetében                    1.440 Ft/m3, *

azaz egyezernégyszáznegyven  Ft/m3.

 

-          Vállalkozások, gazdálkodó szervezetektől szállított szennyvíz esetében 1.480 Ft/m3, *

       azaz egyezernégyszáznyolcvan  Ft/m3.

 

-          Önkormányzatok intézményeitől szállított szennyvíz esetében                1.480 Ft/m3,*

azaz egyezernégyszáznyolcvan  Ft/m3.

 

 

 

*  a közszolgáltatás díja az Áfát tartalmazza.

[1]

Módosította a 8/2014.(IV.25.) Ökr. 1.§-a. Hatályos: 2014.05.01.-től

[2]

Módosította a 8/2014.(IV.25.) Ökr. 2.§-a. hatályos: 2014.05.01.-től