Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013.(III.29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről

Hatályos: 2015. 07. 01

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésé-ben és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdésének c) pontjában és 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet célja és hatálya


  1. A rendelet célja az avar és kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása a levegő- tisztaságvédelmi követelmények érvényre juttatása érdekében.


  1. A rendelet hatálya Kadarkút város közigazgatási belterületére terjed ki.


  1. A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.


2. §

Értelmező rendelkezések



A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok.




3. §

Kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok



  1. Az avar és kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.
  2. Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.
  3. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló) illetve komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.
  4. Közforgalmú utak közelében végzett égetéseknél – a balesetek megelőzése érdekében – a füst és szikraképződés minimalizálására kell törekedni.
  5. Közterületen kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető. Háztartási hulladék égetése tilos.


4. §

Az égetés szabályai



  1. Tüzet gyújtani és égetni csak vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szeptember 15-től – november 30-ig és február 1-től – április 30-ig  – vasárnap és ünnepnapok kivételével naponta 8-18 óra között lehet.
  2. Az égetés maximum 60 percig tarthat, tartós füstölés nem megengedett.
  3. Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl: oltóvíz, homok stb.)
  4. A füstképződés csökkentése érdekében csak kellően száraz állapotú avar és kerti hulladék égethető.
  5. Az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.
  6. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

5. §



  1. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 4.§ (1) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös időben, illetőleg erős szél esetén.
  2. Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.
  3. A város külterületén lévő lábon álló növényzet, tarló égetése esetén az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014.(XII.5.) BM rendelet 226.-228.§-ában meghatározottak szerint kell eljárni.
  4. A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető. (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, ezek maradványai stb.)
  5. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.


6. §



  1. Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az, az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa.
  2. A tűzrakó helyet az épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.
  3. A szabadban tűzet gyújtani, tüzelő berendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűz és robbanás veszélyt ne jelentsen.
  4. A szabadban a tűzet és a tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.
  5. A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
  6. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC-t, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait, stb.)



7. §


A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.




8. §


Az avar és kerti hulladék égetés szabályszerű betartásának ellenőrzéséről a polgármester és az alpolgármester gondoskodik.




9. §

Záró rendelkezések


E rendelet 2013. április 1. napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről szóló 26/2006.(XII.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.







                                 Karsai József                                   dr. Horváth Zsolt

                                polgármester                                               jegyző










A rendelet kihirdetve:

Kadarkút, 2013. március. 29.



                  dr. Horváth Zsolt

                            jegyző