Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013.(III.29.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről

Hatályos: 2013. 04. 01- 2015. 06. 30

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésé-ben és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46.§ (1) bekezdésének c) pontjában és 48. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:


1. §

A rendelet célja és hatálya


  1. A rendelet célja az avar és kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása a levegő- tisztaságvédelmi követelmények érvényre juttatása érdekében.


  1. A rendelet hatálya Kadarkút város közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet hatálya minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed.


2. §

Értelmező rendelkezések



A rendelet alkalmazása szempontjából avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok.




3. §

Kerti hulladék kezelésére vonatkozó szabályok



  1. Az avar és kerti hulladék kezeléséről, ártalmatlanításáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.
  2. Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.
  3. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló) illetve komposztálásra alkalmatlan avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.
  4. Közforgalmú utak közelében végzett égetéseknél – a balesetek megelőzése érdekében – a füst és szikraképződés minimalizálására kell törekedni.
  5. Közterületen kizárólag az ott képződött avar és kerti hulladék égethető. Háztartási hulladék égetése tilos.


4. §

Az égetés szabályai



  1. Tüzet gyújtani és égetni csak vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete, és a lakókörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szeptember 15-től – november 30-ig és február 1-től – április 30-ig  – vasárnap és ünnepnapok kivételével naponta 8-18 óra között lehet.
  2. Az égetés maximum 60 percig tarthat, tartós füstölés nem megengedett.
  3. Az ingatlan tulajdonosa az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl: oltóvíz, homok stb.)
  4. A füstképződés csökkentése érdekében csak kellően száraz állapotú avar és kerti hulladék égethető.
  5. Az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.
  6. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

5. §



  1. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a 4.§ (1) bekezdésében engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös időben, illetőleg erős szél esetén.
  2. Avar és kerti hulladék nem égethető tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.
  3. Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.
  4. A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető. (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, ezek maradványai stb.)
  5. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék nem alkalmazható.


6. §



  1. Avart és kerti hulladékot csak kialakított tűzrakó helyen és telken belül szabad égetni úgy, hogy az, az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa.
  2. A tűzrakó helyet az épülettől és egyéb éghető anyagtól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy arra veszélyt ne jelentsen.
  3. A szabadban tűzet gyújtani, tüzelő berendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetre tűz és robbanás veszélyt ne jelentsen.
  4. A szabadban a tűzet és a tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, s veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.
  5. A tüzelés és a tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
  6. Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot (PVC-t, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait, stb.)



7. §


A hatóságilag elrendelt tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.




8. §


Az avar és kerti hulladék égetés szabályszerű betartásának ellenőrzéséről a polgármester és az alpolgármester gondoskodik.




9. §

Záró rendelkezések


E rendelet 2013. április 1. napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetéséről szóló 26/2006.(XII.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.







                                 Karsai József                                   dr. Horváth Zsolt

                                polgármester                                               jegyző










A rendelet kihirdetve:

Kadarkút, 2013. március. 29.



                  dr. Horváth Zsolt

                            jegyző