Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014.(VI.30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és a sporttevékenység támogatásáról

Hatályos: 2014. 07. 01


Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Sportról szóló 2004. évi I. törvény 55.§ (1) bekezdésében foglaltak figyelembevételével – a kötelező és az önként vállalt önkormányzati sportfeladatok ellátása érdekében, a helyi sporttevékenységgel kapcsolatos feladatairól és a sporttevékenység támogatásáról az alábbi rendeletet alkotja.


                                                                                    I. RÉSZ


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ALAPELVEK


1. §

(1)Az önkormányzat célja, hogy közigazgatási területén élő állampolgárok részére biztosítsa a rendszeres testedzéshez való jogot.

(2)Előmozdítsa a mozgásgazdag életmód terjedését, a rendszeres testmozgás hagyománnyá válását.

2. §

Az önkormányzat által fenntartott sportlétesítmények, intézmények nem lehetnek elkötelezettek egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

3. §

E rendelet hatálya kiterjed:


a)a helyi testnevelési és sporttevékenység megvalósulásában részvevő, az önkormányzat közigazgatási területén lakó állampolgárokra,

b)az önkormányzat által fenntartott és működtetett sportlétesítményekre, sportszervezetekre,

c)a rendeletben szabályozott módon vagy az önkormányzattal együttműködő testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre,

d)az önkormányzat által támogatott testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre,

e)a képviselő-testületre és bizottságaira, valamint az önkormányzat hivatalára.


II. RÉSZ


AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORTTAL KAPCSOLATOS

FELADATAI

4. §


(1)Az önkormányzat kötelező feladata a helyi sporttevékenység támogatása.

(2)Ennek formái:

a)a sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés,

b)az önkormányzat tulajdonában álló sportlétesítmények fenntartása, működtetése,

c)az óvodai sport feltételeinek biztosítása,

d)a szabadidősport feltételeinek fejlesztése,

  • a gyermek- és ifjúsági sport, az utánpótlás-nevelés, a nők és a családok sportjának, a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és a fogyatékosok sportjának, illetve a tömeges részvétellel zajló sportrendezvények lebonyolításának segítésével,
  • az iskolán kívüli, az önszerveződő, verseny- és amatőr sporttevékenység elősegítésével.


                         Az önkormányzat sportintézményei és létesítményei

                                                                   5. §


(1)Az önkormányzat a sporttevékenységgel kapcsolatos feladatai ellátása érdekében

-sportegyesületeket támogat,

-társadalmi szervezeteket von be.


(2)Az önkormányzat az alábbi sportlétesítményeket tartja fenn, illetve működteti:

-sportpálya (labdarúgó) öltözővel,

-iskolai tornaterem, kispálya, edzőterem.

A sporttal foglalkozó helyi szervezetekkel való együttműködés

6. §


  1. Az önkormányzat – testnevelési és sportfejlesztési célkitűzéseivel összhangban – mindenkori lehetőségeinek megfelelően támogatja a sporttal foglalkozó helyi szervezeteket.


  1. Biztosítja az általa fenntartott sportlétesítmények használatát a vagyonrendelet speciális szabályai szerint. A sportegyesületekkel, a sporttevékenységet is folytató civil szervezetekkel a létesítmények tartós és rendszeres használatának feltételeit illetően megállapodásokat köt.


  1. A közterületek és a közterületeken lévő önkormányzati tulajdonú kiszolgáló létesítmények, műszaki berendezések sport célú használatát a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelet alapján biztosítja.

III. RÉSZ


A SPORTTEVÉKENYSÉG IRÁNYÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE


7. §


  1. Az 5.§ (2) bekezdésében felsorolt létesítményekkel kapcsolatos feladatokat a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatal, valamint az intézmények alapító okiratai és szervezeti működési szabályzatai tartalmazzák.

(2)A jogszabályok és jelen rendelet által meghatározott sportfeladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a képviselő-testület, , illetve átruházott hatáskörben a Humánügyi Bizottság, a polgármester gyakorolja.

(3)A Humánügyi Bizottság sporttevékenységgel kapcsolatos feladatkörét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4)A polgármester sporttevékenységgel kapcsolatos feladatkörét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.


8. §


(1)Az önkormányzat által üzemeltetett sportlétesítmények törvényességi ellenőrzését, gazdálkodási felügyeletét, valamint a sport igazgatását a jegyző látja el.


(2)A szakmai ellenőrzést a Humánügyi Bizottság látja el.


IV. RÉSZ


A SPORTTEVÉKENYSÉG FINANSZIROZÁSA

9. §


(1)Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények működéséhez, állagmegóvásához és  indokolt fejlesztéséhez szükséges fedezetet éves költségvetésében biztosítja.


(2)    Az önkormányzat évente a sportfeladatok finanszírozására a tárgyévi költségvetésében meghatározott összeget biztosít.

(3)    Az önkormányzati sport célú támogatásban részesülők kötelesek a sporttörvény előírásai, valamint az Áht. és az Ámr. rendelkezései alapján az önkormányzattal megkötött megállapodások szerint tevékenykedni. A törvényi előírások vagy a vállalt kötelezettségeik megszegése a támogatások megvonásával illetve az önkormányzattal kötött szerződések felmondásával járhat. A megállapodások megkötésére az éves költségvetés elfogadását követő két hónapon belül kerül sor, amennyiben a támogatott az előző évi támogatás felhasználásáról a képviselő-testület előtt beszámolt.  

Az óvodai és a szabadidős sporttevékenység 
feltételeinek megteremtése

10. §

(1)    Az önkormányzat gondoskodik a szabadidős sporttevékenység végzéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításáról. 
(2)    Az önkormányzat a költségvetési keretein belül biztosítja az óvodai testedzést, valamint az szabadidős sportversenyek szervezéséhez szükséges pénzeszközöket.
(3)    Az oktatási intézmények testnevelési alapfeladataik ellátásán túl részt vesznek a település sportegyesületeinek utánpótlás nevelésében, figyelembe véve a gyermek és ifjúság különböző korcsoportjainak életkori sajátosságait. 
(4)    Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy az oktatási-nevelési intézmények és a település önkormányzati támogatásban részesülő sportszervezetei együttműködjenek a tanórán kívüli sporttevékenységek szervezésekor.

11. §

Az önkormányzat a sportszervezetek, egyesületek támogatását  -  lehetőségeihez mérten  -pályázatok  útján biztosítja.  A támogatás mértéke a vállalt sportfeladatok arányában történik.


V. RÉSZ

VEGYES RENDELKEZÉSEK

12.§

(1)    Az önkormányzat a település sportéletének fejlesztését elősegítő magán- és jogi személyeket, a sikeres sportolókat és sportszervezeteket a „Kadarkút Díszpolgára”, „Kadarkút Városért” és „Kadarkút Polgáraiért” kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 8/2007.(VII.20.)önkormányzati rendelete szerinti kitűntetésben részesítheti.

(2)    A településhez kötődő országos és nemzetközi sikereket elért sportolóknak az intézmények valamint a közterületek elnevezésekor méltó emléket állíthat.


13. §

(1)    A település közigazgatási területén a sporttörvény vonatkozó előírásai szerint lehet sportrendezvényt szervezni, a sportrendezvényért a szervező felel.


(2)    Az önkormányzati tulajdonban lévő sportlétesítményekben, a közterületeken és az önkormányzati intézményekben szervezett sporteseményeket illetően a szervezőnek az önkormányzat felé előzetes tájékoztatási kötelezettsége van. A szervező a jogszabályokban foglalt engedélyek birtokában és az igénybe vett terület kezelőjének hozzájárulásával tarthatja meg a sportrendezvényt.

(3)    Közterületen rendezvény a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletnek megfelelően szervezhető, megtartásához az önkormányzat előzetes tulajdonosi hozzájárulása és közterület használati engedély szükséges.

(4)    Az önkormányzat tulajdonában, illetve kezelésében lévő sportlétesítmények, eszközök üzemeltetője köteles a sportlétesítményeket és eszközöket rendeltetésszerű állapotban tartani. 

VI. RÉSZ

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK 

14. §

(1)    E rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Kadarkút Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2002.(VI.30.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.
(2)    A rendeletben használt fogalmak értelmezése során alkalmazni kell a sporttörvény, a közoktatási törvény és az önkormányzati törvény rendelkezéseit.

(3)    E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.



                                 Karsai József                                           dr. Horváth Zsolt
                                 polgármester                                                   jegyző



A rendelet kihirdetve:
Kadarkút, 2014. június 30.


                               dr. Horváth Zsolt
                                   jegyző




1.  melléklet




12/2014. (VI.30.) számú rendelethez





A Humánügyi Bizottságra átruházott feladat- és hatáskörök:


-az önkormányzat sporttevékenységgel kapcsolatos koncepciójának és rendeleteinek véleményezése,

-sport pályázatok kiírása és azok elbírálása,

-javaslattétel a sporttevékenység költségvetésére,

-javaslatot tesz a sporttal kapcsolatos vagyon hasznosítására,

-a sporttal kapcsolatos költségvetés véleményezése,

-a sporthoz kapcsolódó intézmények tevékenységének figyelemmel kísérése,

-az önkormányzat által üzemeltetett sportlétesítmények szakmai ellenőrzése.


2.  melléklet


12/2014. (VI.30.) számú rendelethez




A polgármesterre átruházott feladat- és hatáskörök:



-sporttal összefüggő megállapodások, együttműködési szerződések megkötése,

-sportkitüntetések felterjesztése,

-nemzetközi sportkapcsolatok kialakítása,

-az önkormányzat kapcsolatrendszerének fejlesztése a sport területén,

-sport pályázatokban való közreműködés.