Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014.(X.21.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzati képviselők, valamint a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és a tiszteletdíjak mérséklésének szabályairól

Hatályos: 2014. 10. 21

Kadarkút Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 35. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők, valamint a bizottságok tagjainak tiszteletdíjáról és a tiszteletdíjak mérséklésének szabályairól az alábbiakat rendeli el:


1. §


(1)A rendelet hatálya Kadarkút Város Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselő)  és bizottságainak nem képviselő tagjaira terjed ki.


(2)Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterekre, akiknek járandóságairól jogszabály, illetve a képviselő-testület határozatban dönt.


(3)A képviselő-testület az önkormányzati képviselők, és a képviselő-testület által létrehozott bizottságok tagjai részére megválasztásuk időpontjától megbízatásuk megszűnéséig tiszteletdíjat állapít meg.


(4)A képviselő-testület a képviselők és a bizottsági tagok részére természetbeni juttatást nem állapít meg.


2. §


Az önkormányzati képviselő tiszteletdíja



(1)Az önkormányzati képviselő havi tiszteletdíja 45.000 Ft.


(2)A bizottságok elnökeit az (1) bekezdésben foglaltakon felül további 35.000 Ft tiszteletdíj illeti meg havonta.


(3)A képviselő bizottsági tagok bizottsági munkájukért az (1) bekezdésben foglaltakon felül havonta 15.000 Ft tiszteletdíjra jogosultak.


(4)A bizottságok nem képviselő tagjának havi tiszteletdíja 15.000 Ft.


(5)A képviselő-testület tagjaiból választott bizottsági tagok, amennyiben több bizottságban is tagsággal rendelkeznek a képviselői tiszteletdíjukon felül a magasabb összegű bizottsági tiszteletdíjra, illetve kettős tagság esetén csak egy bizottsági tagság jogcímén jogosultak.


3. §


(1)A képviselő tiszteletdíjáról, vagy annak egy részéről írásban lemondhat.


(2)A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot az alakuló ülésen, illetve évente a polgármesterhez kell benyújtani, legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.


(3)A képviselő amennyiben az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról, vagy annak egy részéről lemond, annak tartalmaznia kell, hogy mely időszakra járó tiszteletdíjáról kíván lemondani.



4. §


Az önkormányzati képviselő tiszteletdíjának mérséklése


(1) A képviselő, vagy a nem képviselő bizottsági tag a képviselő-testület ülésén vagy a bizottság ülésén való részvétele akadályoztatását, késést, vagy idő előtti távozást köteles a polgármesternél, vagy a bizottság elnökénél a bizottsági-, illetve a testületi ülést megelőzően jelezni.


(2) Igazolt távollétnek minősül, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.


(3) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő-testületi ülés közben indoklás, vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen eltávozik az ülésről.


(4) Amennyiben a képviselő vagy a nem képviselő bizottsági tag a képviselő-testületi vagy a bizottsági ülésen való távollétére vonatkozó bejelentési kötelezettségének egy alkalommal nem tesz eleget, úgy esetenként az őt megillető tiszteletdíjat egy havi időtartamra, 20 %-kal csökkenteni kell.


(5) Amennyiben a képviselő vagy a nem képviselő bizottsági tag egymás után két alkalommal bejelentés nélkül marad távol az (1) bekezdés szerinti ülésekről, úgy esetenként az őt megillető tiszteletdíjat két hónapra, havi 25 %-kal csökkenteni kell.


(6) Amennyiben a képviselő vagy a nem képviselő bizottsági tag hat hónapon belül három alkalommal bejelentés nélkül marad távol az (1) bekezdés szerinti ülésekről, úgy az őt megillető tiszteletdíjat négy hónapra, havi 25 %-kal csökkenteni kell.

5. §


(1) A távolmaradásokról, és az azokra vonatkozó bejelentésekről a Hivatal nyilvántartást vezet.


(2) A távolmaradások ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek és az ülésekről készült 

      jegyzőkönyvek alapján történik.


(3) A képviselő, vagy a nem képviselő bizottsági tag rendkívüli képviselő-testületi vagy  

     bizottsági ülésen való bejelentés nélküli távolmaradása esetén a 4.§ (4)-(6) bekezdésben  

     foglalt tiszteletdíj mérséklésére vonatkozó szabályokat figyelmen kívül kell hagyni.


6.§


(1)   A tiszteletdíjat havonta utólag, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig kell folyósítani.


(2)   A folyósításról a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.


(3)   A tiszteletdíj mérséklését a tiszteletdíj arányos mértékű összegének visszatartásával kell végrehajtani.


(4)  A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről a polgármester javaslatára - a Jogi és

       Ügyrendi Bizottság véleményét figyelembe véve – a képviselő-testület egyedi 

       határozattal dönt.


(5) A csökkentés ténye és mértéke a határozatban kerül meghatározásra és azt meg kell 

      indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén 

      eltekinthet a 4.§ (4)-(6) bekezdésben foglalt szankciók alkalmazásától.


7. §

Záró rendelkezések


(1)   Ez a rendelet 2014. október 21. napján 17 óra 05 perckor lép hatályba.


(2)   A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi önkormányzati képviselők és bizottságok nem képviselőtagjainak tiszteletdíjáról és azok mérséklésének szabályairól szóló 6/2009. (III.27.) önkormányzati rendelet.






Karsai József

polgármester

Dr. Horváth Zsolt

  jegyző





A rendelet kihirdetve:


Kadarkút, 2014. október  21. 17 óra 05 perc.



               Dr. Horváth Zsolt

                         jegyző