Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018.(VII.31.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről; a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 05. 01- 2023. 08. 31

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2018.(VII.31.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelem helyi rendszeréről; a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásokról, a személyes gondoskodást nyújtó ellátások formáiról, igénybevételéről, a fizetendő térítési díjakról

2023.05.01.

Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 29. § (1), (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a Gyvt. 147. § (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – a következőket rendeli el:

I.

Bevezető rész

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja, hogy a Kadarkút Város Önkormányzat közigazgatási területén – a Gyvt-ben, a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló 149/1997.(IX.10.) Korm. rendeletben, továbbá a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011.(XII.29.) Korm. rendeletben foglaltakkal összhangban – megállapítsa azokat az alapvető eljárási szabályokat, ellátásokat, amelyek hozzájárulnak a gyermek testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének, a családban történő nevelésének elősegítéséhez, a veszélyeztetettség megelőzéséhez és a kialakult veszélyeztetettség megszüntetéséhez, valamint a gyermek családjából történő kiemelésének a megelőzéséhez.

2. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet
a.) területi hatálya Kadarkút város közigazgatási területére terjed ki;
b.) személyi hatálya kiterjed a Kadarkút város közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező gyermekekre és szüleikre.

II.

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás)

3. §

A személyes gondoskodás formái

(1) Kadarkút Város Önkormányzata az alábbi személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:
a) gyermekjóléti szolgáltatás keretében család- és gyermekjóléti szolgálat;
b) gyermekek napközbeni ellátása keretében mini bölcsődei ellátás;
c) Biztos Kezdet Gyerekház.

4. § (1) Kadarkút Város Önkormányzata

a) a család- és gyermekjóléti szolgálatot a Kadarkúti Szociális Alapszolgáltatási Központon keresztül;

b) a mini bölcsődei ellátást a Kadarkúti Gyermekkert Óvoda és Mini Bölcsődén keresztül;

c) a Biztos Kezdet Gyerekház ellátást a Csupaszív Biztos Kezdet Gyerekházon (továbbiakban: gyerekház) keresztül

biztosítja.

III.

A személyes gondoskodás igénybevétele, megszűnésének esetei

5. §

A gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele

(1) A gyermekjóléti szolgáltatás igénybevétele történhet
a) önkéntesen, az ellátást igénylő kérelmére;
b) a gyermekvédelmi jelzőrendszer jelzése következtében.
(2) Az (1) bekezdés a) pontja szerinti esetben a kérelem elbírálásáról a Kadarkúti Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője dönt.
(3) A gyermekjóléti szolgáltatás megszűnik a Gyvt. szerinti esetekben.

6. §

Gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott mini bölcsődei ellátás igénybevétele

(1) A mini bölcsődei ellátás iránti kérelmet írásban kell benyújtani a Kadarkúti Gyermekkert Óvoda és Mini Bölcsőde intézményvezetőjénél (továbbiakban: intézményvezető). A kérelem elbírálásáról az intézményvezető dönt.
(2) Az ellátás igénybevételének megkezdésekor az intézményvezető a kérelmezővel megállapodást köt.
(3) A mini bölcsődei ellátás megszüntetésének módjai:
a) megszűnik a mini bölcsődei ellátás:
- határozott idejű elhelyezés esetén a megjelölt időtartam leteltével;
- a jogosultsági feltételek megszűnésével;
- ha a gyermek a 3. életévét betöltötte, és a bölcsődei gondozási-nevelési év végéhez ért;
- ha a gyermek harmadik életévét betöltötte, de testi vagy értelmi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, a gyermek negyedik életévének betöltését követő augusztus 31-én;
- ha orvosi szakvélemény szerint a gyermek egészségi állapota miatt bölcsődében nem gondozható.
b) az intézményvezető megszünteti a mini bölcsődei ellátást:
- ha a szülő (törvényes képviselő) a házirendet ismételten súlyosan megsérti;
- ha az ellátás feltételei, okai már nem állnak fenn;
- a térítési díj meg nem fizetése esetén;
- a szülő (törvényes képviselő) kérelme alapján.
c) Az intézményvezető a mini bölcsődei ellátás megszüntetéséről, valamint az ellene tehető panaszról írásban értesíti a szülőt (törvényes képviselőt). Egyet nem értés esetén a szülő (törvényes képviselő) az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül a fenntartóhoz fordulhat.

7. §

Biztos Kezdet Gyerekház ellátás igénybevétele

(1) A gyerekház célja a szociokulturális hátrányokkal küzdő, elsősorban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását támogató, fejlődési lemaradását kompenzáló, a szülői kompetenciákat erősítő, a szülő és az óvodába még nem járó gyermek számára együttesen nyújtott társadalmi felzárkózást segítő prevenciós szolgáltatás biztosítása.
(2) A gyerekház az (1) bekezdésben meghatározottak megvalósításának érdekében együttműködik különösen a család- és gyermekjóléti szolgálattal, a védőnői szolgálattal, az óvodával.
(3) A gyerekház igénybevétele önkéntesen, a szolgáltatást igénylő kérelmére történik.

8. §

A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértéke

(1) A gyermekjóléti szolgálat és a Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatásai térítésmentesen vehetők igénybe.
(2) A gyermekek napközbeni ellátása keretében nyújtott mini bölcsőde esetében a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra (a továbbiakban együtt: gondozására), valamint a gyermekétkeztetésre vonatkozó intézményi térítési díjakat e rendelet melléklete tartalmazza.
(3) A gyermekétkeztetés ellátás igénybevételéért fizetendő térítési díj összegét (továbbiakban: személyi térítési díj) a Gyvt.-ben foglaltak alapján az intézményvezető állapítja meg. A személyi térítési díjat az igénybevétel napjától, havonta előre, tárgyhónap 10. napjáig kell megfizetni.

Térítési díjkedvezmények

9. § 1. A képviselő-testület a Gyvt. 21/B. § (1) bekezdés a) és c) pontjában foglalt – az ingyenes intézményi gyermekétkeztetéssel kapcsolatos – rendelkezéseket változtatás nélkül alkalmazza.

2. A képviselő-testület azon – az önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, a Kadarkúti Gyermekkert Óvoda és Mini Bölcsőde bölcsődei csoportjába járó – gyermekek részére, akik a Gyvt. 21/B. § (2) bekezdés c) pontja alapján 50 %-os térítési díjkedvezményre jogosultak, további 50 %-os térítési díjkedvezményt biztosít.

3. A képviselő-testület azon gyermekek részére, akik az (1), (2) bekezdés szerinti kedvezményekre nem jogosultak, 100 %-os térítési díjkedvezményt biztosít, abban az esetben, ha a szülő, törvényes képviselő a Kadarkúti Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetőjének bemutatja a kedvezmény megállapítására irányuló eljárásban hozott végleges elutasító határozatot.

4. Abban az esetben, ha a gyermek az (1) és (2) bekezdés szerinti kedvezményekre nem jogosult, és a szülő, törvényes képviselő a (3) bekezdés szerinti dokumentum bemutatását elmulasztja, a térítési díj 100 %-ának megfizetésére kötelezett.

9/A. §1 (1) A képviselő-testület a Kadarkút város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, és Kadarkút város közigazgatási területén működő, gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben jogviszonnyal rendelkező, igazoltan diétás étrendet igénylő gyermek részére pénzbeli támogatást állapít meg.

(2) A támogatás napi összege megegyezik e rendelet 1. mellékletében meghatározott intézményi térítési díj általános forgalmi adóval növelt összegének 50 %-ával.

(3) A támogatás csak azokra az ellátási napokra vonatkozik, amelyeken a gyermek részt vett. Az ellátási napokon való részvétel az intézmények által kiállított dokumentummal igazolható.

(4) A támogatás a szülő/törvényes képviselő Kadarkút Város Önkormányzatához benyújtott írásbeli kérelme alapján kerül megállapításra. A kérelemhez csatolni kell a szakorvos igazolását arról, hogy a gyermek egészségi állapota miatt diétás étrendre szorul.

(5) A támogatást a polgármester állapítja meg az adott bölcsődei gondozási-nevelési évre. A támogatás utólag, adott hónap 10. napjáig kerül kifizetésre a szülő részére. A támogatás folyósításához minden hónap 5. napjáig a szülő köteles bemutatni az intézmény által kiállított igazolást a bölcsődei ellátási napokon való részvételről.

10. §

A térítési díj megfizetésének elmaradása esetén alkalmazandó eljárás

Az ellátás megszüntetése

(1) A térítési díj megfizetésének elmaradása esetén az intézményvezető a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011.(XII.29.) Korm. rendelet (továbbiakban: Gytr.) 16. § (2)-(3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően köteles eljárni.
(2) Amennyiben az elmaradt személyi térítési díj megfizetésére kötelezett a Gytr. 16. § (2) bekezdése szerinti felhívás kézhezvételét követő 15 napon belül az elmaradt térítési díj hátralékát nem fizeti meg, az intézményvezető a fizetési határidő leteltét követő naptól az ellátást megszünteti.
(3) Az intézményvezető nyilvántartása, tájékoztatása alapján a Kadarkút és Térsége Óvodafenntartó Társulás, mint fenntartó - munkaszervezete útján - intézkedik a térítési díj hátralék behajtásáról (fizetési meghagyás, illetve a követelés bírósági úton történő érvényesítése).
(4) Behajthatatlan tartozás esetén a térítési díj tartozás a fenntartó döntésével elengedhető, törölhető.

IV.

Pénzbeli támogatás

11. § Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Gyvt. 18. § (2) bekezdése szerinti pénzbeli támogatás megállapításáról nem rendelkezik.

V.

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet 2018. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 16/2009.(VI.26.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 12/2018. (VII. 31.) önkormányzati rendelethez

A mini bölcsődei ellátás intézményi térítési díjai

Az ellátás fajtája

Térítési díj

Gondozás

0,-Ft/ellátási nap

Gyermekétkeztetés

572,-Ft/ellátási nap

A térítési díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.
1

A 9/A. §-t a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be.