Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 07. 01

Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról

2023.07.01.

Kadarkút Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.) 3.-4. §-ában, 12. § (5) bekezdésében, 19. §-ában, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 34. § (1) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, 42. § (2) bekezdésében, 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésre vonatkozó szabályok megállapításával kapcsolatban a következőket rendeli el:1

I.

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kadarkút Város Önkormányzatának tulajdonában lévő minden lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre.

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő költségelven bérbe adott lakások jegyzékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat tulajdonában lévő szociális helyzet alapján bérbe adható lakások jegyzékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(3)2 Az önkormányzat tulajdonában lévő piaci alapon bérbe adható lakások jegyzékét e rendelet 6. számú melléklete tartalmazza.

II.

A lakás bérbeadásának feltételei

A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

3. § (1) A szociális jellegű bérlakások az alábbi feltételekkel adhatók bérbe:

a) az igénylő állandó lakcíme Kadarkút város területén van;

b)3 az igénylő családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 200 %-át a pályázat benyújtását megelőző három hónap átlagában;

c)4

d) az igénylő, illetve a vele együtt költöző vagyona nem haladja meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § b) pontjában meghatározott értéket;

e) az igénylő a bérbeadást megelőző 5 éven belül nem mondott le önkormányzati lakásbérleti jogáról, illetve beköltözhető ingatlanát nem idegenítette el.

f)5 sem az igénylő, sem a vele együtt költözők nem rendelkezik/rendelkeznek Kadarkút város közigazgatási területén belül lakóingatlan olyan tulajdonjogával, vagy lakóingatlanra bejegyzett olyan használati joggal, amely tulajdonjog, vagy használati jog kizárólagosan őt/őket illeti meg;

g) az igénylő vállalja, hogy a bérleti szerződés időtartama alatt életvitelszerűen a lakásban lakik.

(2) Az igénylők körében előnyt élvez az, aki

a) gyermekeit egyedül neveli;

b) fogyatékos gyermek eltartásáról gondoskodik;

c) egyebekben azonos feltételek megléte esetén az egy főre számított jövedelem alacsonyabb;

d) kérelmét korábban nyújtotta be.

e)6 a családjában legalább két kiskorú gyermeket nevel.

A költségelven bérbe adott lakás bérbeadásának feltételei

4. § (1)7 Költségelven bérbeadott lakást igényelhető, ha sem az igénylő, sem a vele együtt költözők nem rendelkezik/rendelkeznek Kadarkút város közigazgatási területén belül lakóingatlan olyan tulajdonjogával, vagy lakóingatlanra bejegyzett olyan használati joggal, amely tulajdonjog, vagy használati jog kizárólagosan őt/őket illeti meg.

(2) A pályázatok, kérelmek elbírálása során a 3. § (2) bekezdésében foglaltakat alkalmazni kell.

(3) A város foglalkoztatottsági és gazdasági helyzetének javítása érdekében – a (2) bekezdéstől eltérően – a településen vállalkozási tevékenységet folytató és a helyi lakosság foglalkoztatását elősegítő személyek lakhatásának megoldásához bérbeadó az igénylő kérelmére, pályázati eljárás lefolytatása nélkül, eseti elbírálás alapján lakás biztosítható.

(4) A (3) bekezdésben foglalt lakásbérleti jogviszony a vállalkozási tevékenység végzésének idejére szól. A vállalkozási tevékenység megszűnésével, a vállalkozással szemben indított csőd, vagy felszámolási eljárással egyidőben a lakásbérleti jogviszony is megszűnik.

(5)8 A költségelven bérbe adott lakás szolgálati jelleggel is bérbe adható az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel, egészségügyi szolgáltatóval, vagy az önkormányzat területén működő rendvédelmi szervvel vagy köznevelési intézménnyel foglalkoztatási jogviszonyban álló pályázónak a foglalkoztatási jogviszony időtartamáig. Amennyiben a bérlő munkaviszonya megszűnik elhelyezési igény nélkül köteles a lakást elhagyni a munkaviszony megszűnését követő 15 napon belül.

III.

A lakás bérbeadásának szabályai, folyamata

5. § (1)9 A szociális helyzete alapján lakást igénylő, valamint költségelven bérbe adott lakást igénylő a lakásbérleti jogát pályázat útján nyerheti el, kivéve a 4. § (3) bekezdésében foglalt eseteket.

(2)10 Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: bérbeadó) a pályázati kiírásról a lakás megüresedését, bérbeadás céljára vásárolt, illetve épített lakás esetén a tulajdonba kerülést, illetve a használatbavételi engedély véglegessé válását, a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül dönt.

(3) A pályázatot a bérbeadó a helyben szokásos módon teszi közzé.

(4) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a bérbeadás jogcímét, továbbá az e rendeletben meghatározott pályázati feltételeket;

b) a meghirdetett lakás műszaki állapotát és egyéb jellemzőit (szobaszám, alapterület, komfortfokozat);

c) a lakbér összegét;

d) a lakás megtekintésének lehetőségére vonatkozó tájékoztatást;

e) a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot kialakításának feltételeivel meghirdetett lakás esetén az elvégzendő munkák megjelölését, illetve a felmerülő költségek megtérítésének és annak feltételeire irányuló megállapodás megkötésének lehetőségét;

f) a pályázat benyújtásának és elbírálásának határidejét;

g) egyéb pályázati feltételeket.

(5)11 A pályázatot a Kadarkúti Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) írásban kell benyújtani az e rendelet 4. számú melléklet szerinti formanyomtatványon.

(6)12 A pályázat benyújtására legalább 15, legfeljebb 40 napos határidőt kell kikötni

(7)13

5/A. §14 (1) A piaci alapon történő bérbeadás esetén az 5. § és a 6. § rendelkezéseit az e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Piaci alapon történő bérbeadás esetén a 4. § d) pontban foglaltaktól eltérően a pályázati kiírásnak tartalmaznia kell a megajánlható legkisebb összegű lakbért, továbbá annak megjelölését, hogy az önkormányzat határozott, vagy határozatlan időtartamra adja bérbe az ingatlant.

(3)15 Piaci alapon történő bérbeadás esetén valamely közcéllal összefüggésben az ingatlan egyedi szerződéskötés útján, kérelemre, pályáztatás nélkül közcélú szervezetnek, vagy közfeladatot helyben ellátó magánszemélynek bérbe adható azzal a kikötéssel, hogy a közcélú szervezet a vele jogviszonyban álló személy(ek)nek az ingatlant választása szerint albérletbe adhatja.

A pályázat elbírálása16

6. § (1)17 A határidőben benyújtott pályázatokat a Hivatal formai és tartalmi szempontok alapaján ellenőrzi. Hiányosság esetén a pályázót 8 napos határidő biztosításával hiánypótlásra hívja fel. Hiánypótlás csak egy esetben biztosítható. A határidőn túl benyújtott hiánypótlás esetén igazolási kérelemnek van helye.

(2)18 A formai és tartalmi szempontok alapján ellenőrzött pályázatokat a Jegyző Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testület Humánügyi Bizottsága - piaci alapon történő hasznosítás esetén Kadarkút Város Önkormányzat Képviselő-testület Pénzügyi- és Gazdasági Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) elé terjeszti be véleményezésre a pályázat benyújtási határidejének leteltét követő soron következő bizottsági ülésre.

(3)19 A Bizottság véleményezi a pályázatot, majd a Bizottság által kialakított javaslattal együtt a beadott pályázatot a Bizottság Elnöke a soron következő képviselő-testületi ülésre terjeszti be. A pályázatokról bérbeadó dönt azzal, hogy piaci alapon történő bérbeadás esetén a bérleti szerződést a bérbeadó a legkedvezőbb ajánlatot tevő személlyel köti meg.

(4)20

Igénylők nyilvántartása

7. §21

IV.

A lakás bérletére vonatkozó szerződés

A lakásbérlet létrejötte

8. § A lakás bérbeadása a bérbeadó és a bérlő közötti szerződés megkötésével válik érvényessé. A szerződésben bérbeadót a polgármester képviseli.

A bérleti jogviszony időtartama

9. § (1) A szociális helyzet alapján és a költségelven megállapított lakbérű lakások bérbeadása esetén a bérleti jogviszony időtartama legfeljebb öt év lehet.

(2)22

(3) A szolgálati jelleggel bérbe adott lakás bérleti jogviszonyának időtartama a foglalkoztatási jogviszony ideje.

A lakásbérleti szerződés tartalma

10. § A lakásbérleti szerződés tartalmazza:

a) a bérbeadó és a bérlő megnevezését;

b) a bérbe adott lakás adatait;

c) a bérleti jogviszony időtartamát;

d) a fizetendő havi bérleti díj mértékét;

e) a havi bérleti díj megfizetésének határidejét;

f) a bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit;

g) a bérleti jogviszony felmondásának eseteit;

h) a lakásban található – vagyonnyilvántartásban szereplő – tárgyak, értékek leltárát, felsorolását;

i)23 szociális alapon, vagy költségelven történő bérbeadás esetén a bérlő vállalását arra vonatkozóan, hogy a lakásbérlet időtartama alatt életvitelszerűen a bérlakásban lakik, figyelemmel az Ltv. 3. § (2) bekezdésében foglaltakra;

j) a lakásbérlet megszűnése esetén a bérlőt terhelő kötelezettségeket.

V.

A bérlakással kapcsolatos jogok és kötelezettségek

A bérbeadó és a bérlő jogai és kötelezettségei

11. § (1) A bérbeadó a lakást a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt a szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban köteles a bérlőnek átadni.

(2) A bérbeadó köteles gondoskodni:

a) az épület karbantartásáról;

b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;

c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről;

d) energiahatékonysági tanúsítvány bérlő részére történő bemutatásáról;

e) a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselése – eltérő megállapodás hiányában – a bérbeadót terhelik;

f) az épület felújítása, illetőleg a vezetékrendszer meghibásodása miatt a lakáson belül szükséges munkák elvégzéséről.

(3) A bérlő kötelezettségei:

a) a bérlő köteles a lakbért a szerződésben meghatározott összegben és időpontban a bérbeadó részére megfizetni;

b) a bérlő és a vele együttlakó személyek kötelesek a lakást rendeltetésszerűen használni;

c) a bérlőt és a vele együttlakó személyeket megilleti a közös használatra szolgáló helyiségek és területek használatának joga;

d) a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek karbantartásával és felújításával kapcsolatos költségek viselése – eltérő megállapodás hiányában – a bérlőt terhelik.

(4) A bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer ellenőrzi.

VI.

A bérbeadó és bérlő által köthető külön megállapodások

A bérlő általi rendeltetésszerű használatra alkalmassá tétele

12. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak arról, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá. A bérlő által vállalt munkálatok elvégzésére bérbeadó és a bérlő külön megállapodást kötnek, amely tartalmazza:

a) a lakás helyreállításának várható költségeit (szakember által készített költségvetéssel alátámasztva);

b) a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját;

c) a munkálatok elvégzésének határidejét;

d) a munkák elvégzésének bérbeadó általi ellenőrzési, átvételi rendjét.

(2) Bérbeadó a lakás felújítására irányuló munkavégzés határidejét bérlő írásban benyújtott kérelme alapján egy esetben meghosszabbíthatja. Bérlő a kérelmet bérbeadó képviselőjének címezve nyújthatja be. A módosításról bérbeadó képviselője 3 munkanapon belül dönt.

(3) Az (1) bekezdés szerinti esetben a bérleti jogviszony a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételével kezdődik.

(4) A bérlő bérleti díj fizetési kötelezettsége a (3) bekezdésben meghatározott időponttól kezdődik.

A lakás átalakítása, korszerűsítése esetén kötendő külön megállapodás

13. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti.

(2) Amennyiben a bérlő az (1) bekezdésnek megfelelően a lakást át kívánja alakítani, kérelemmel kell fordulnia a bérbeadó felé. A kérelemnek az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) az elvégzendő munka megnevezése;

b) a kérelemhez csatolni szükséges az elvégzendő munka szakember által igazolt költségvetését.

(3)24 A bérlő által benyújtott kérelmet a polgármester megvizsgálja - szükség esetén szakértőt von be - , majd a bérbeadó a soron következő képviselő-testületi ülésen megtárgyalja, és dönt arról, hogy a kérelmet jóváhagyja, vagy elutasítja. Amennyiben a bérbeadó a kérelmet jóváhagyja, dönt a költségek bérlő részére történő megtérítésének módjáról is.

(4) A bérbeadó átalakítási, korszerűsítési munkálatokat jóváhagyó döntése esetén a bérbeadó és a bérlő megállapodást kötnek, amely tartalmazza az alábbiakat:

a) az elvégzendő munka megnevezését;

b) az elvégzendő munka várható költségét;

c) a munka elvégzésének költségei melyik felet terhelik;

d) a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját a lakásbérleti díjba történő beszámítással;

e) a munkálatok befejezésének határidejét.

(5) A munkálatok befejezését követően a bérbeadó az átalakított lakást átveszi, és amennyiben szükséges a vagyonnyilvántartását, leltárát módosítja.

(6) Bérbeadó és bérlő megállapodhatnak abban is, hogy a bérbeadótól átvállalt, a bérbeadó előzetes hozzájárulásával a bérlő által teljesített, számlával igazolt kötelezettség esetén bérlő a bérbeadó nevére kiállított számla összegével azonos mértékű lakbérmérséklésre jogosult. Bérlő a kötelezettség teljesítéséről szóló számlát annak kiegyenlítését követő 3 napon belül köteles bérbeadó részére átadni.

(7)25

VII.

Bérlőtársi szerződés, lakásba fogadás, lakáscsere

A bérlőtársi szerződés megkötésének feltételei

14. § (1) A lakásra bérlőtársi szerződést köthet az, akit az Ltv. 21. § (2) bekezdése alapján a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhat a lakásba.

(2) Más személlyel kötendő bérlőtársi szerződéshez – a bérlő és a bérlőtárs együttes kérelme alapján – a bérbeadó hozzájárulása szükséges.

A lakásba fogadás feltételei

15. § (1) A lakásba a bérlő a bérbeadó írásbeli hozzájárulása nélkül is befogadhatja házastársát, gyermekét, befogadott gyermekének a gyermekét, valamint szülőjét.

(2) Az (1) bekezdésbe nem tartozó, más személyek befogadásához a bérbeadó hozzájárulása szükséges.

(3) A bérbeadó a hozzájárulást megtagadhatja:

a) ha a bérlő és a vele együttlakó személyek – különös tekintettel a lakásban élő kiskorúakra – lényegesen rosszabb körülmények közé jutnának;

b) a bérlőnek a bérbeadó felé lakbér, illetve egyéb szolgáltatási díj hátraléka van.

(4) A lakásba befogadott személyek a bérleti jogviszony megszűnése esetén elhelyezésre nem tarthatnak igényt.

Bérbeadó hozzájárulása a lakáscsere szerződéshez

16. § (1) . A lakásbérleti jog cserére vonatkozóan a bérbeadó az Ltv. 29. § rendelkezéseket változtatás nélkül alkalmazza.

(2) . Bérbeadó az Ltv. 31. § (1) bekezdésében írt szerződés megszűnése esetében a lakásban visszamaradt személy elhelyezésére nem vállal kötelezettséget.

(3) . Az Ltv. 26. § (1) bekezdés szerinti felmondás esetén bérbeadó bérlő részére pénzbeli térítést nem fizet.

Albérleti szerződés

17. §26 Bérbeadó az önkormányzati lakás albérletbe adását – ide nem értve az 5/A. § (3) bekezdésében foglalt esetet - kizárja.

A lakásbérleti jog folytatása

18. § Bérbeadó a lakásbérleti jog folytatásával kapcsolatban az Ltv. 32. §-ában foglaltakat változtatás nélkül alkalmazza.

Jogcím nélküli lakáshasználat

19. § (1) A lakást jogcím nélkül használó a jogcím nélküli használat kezdetétől számított két hónap elteltével a lakásra megállapított lakbér összegének kétszeresét tartozik megfizetni, mint használati díjat.

(2) A jogcím nélküli használat esetén fizetendő használati díj vonatkozásában fizetési könnyítés nem engedélyezhető.

VIII.

A lakásbérlet megszűnése

20. § (1)27 Az Ltv. 23. § - 27. §-aiban foglaltakon túl a szerződés megszűnik, ha a bérlő a lakásból két hónapot meghaladó távollétét a bérbeadónak nem jelenti be. Nem lehet felmondani a szerződést, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót - felhívására - írásban tájékoztatja.

(2) A lakásbérleti szerződés megszűnését követő 15 napon belül a volt bérlő a bérleti jogviszony idején átvett – lakásbérleti szerződésben szereplő – vagyontárgyakat használatra alkalmas állapotban, valamint a lakást tisztítófestéssel ellátottan köteles átadni. A lakásátadás során megállapított hiányzó vagyontárgyak értékét a volt bérlő köteles a bérbeadó számára megtéríteni.

IX.

A lakbér mértéke, megfizetésének határideje

21. § (1) A bérbeadó a szociális helyzet alapján bérbe adható, valamint a költségelven megállapított lakbérű lakásokra külön, a lakás alapterületére és komfortfokozatára való tekintettel, e rendelet 5. mellékletében megállapított bérleti díjat állapítja meg.

(2) A bérlő a lakásbérleti jogviszony keretében a lakáshoz tartozó helyiségeket és területeket – a garázs és a faház kivételével – továbbá a közös használatra szolgáló helyiségeket és területeket térítés nélkül jogosult használni. A garázs és a faház bérleti díját szintén e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(3) A bérlő a bérleti díjat – eltérő megállapodás hiányában – havonta előre, egy összegben, legkésőbb a hónap 15. napjáig köteles megfizetni.

(4) A bérlő kérelmére a bérbeadó az elmaradt lakbér megfizetésére 6 havi kamatmentes részletfizetést engedélyezhet.

X.

Nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozó szabályok

22. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiség (továbbiakban: helyiség) bérletével kapcsolatban a lakásbérlet szabályait – e rendelet X. fejezetében foglalt eltérésekkel – kell alkalmazni.

(2) A bérbeadó a helyiség megüresedését, bérbeadás céljára vásárolt, illetve épített helyiség esetén a tulajdonba kerülést, illetve a használatbavételi engedély véglegessé válását, a bérleti jogviszony megszűnését követő 30 napon belül dönt a pályázati kiírásról.

(3) A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett helyiség műszaki állapotát és egyéb jellemzőit;

b) a helyiség megtekintésének lehetőségére vonatkozó tájékoztatást;

c) a pályázat benyújtásának és elbírálásának határidejét;

d) felhívást arra vonatkozóan, hogy a pályázatnak tartalmaznia kell a helyiség tervezett használatára vonatkozó tájékoztatást; valamint a helyiségbérre vonatkozó ajánlatot.

(4) A helyiségre vonatkozó bérleti szerződést bérbeadó a legkedvezőbb ajánlatot tevő személlyel köti meg.

(5) A helyiségekre határozott idejű szerződést lehet kötni.

(6) A szerződésnek tartalmaznia kell a helyiség átadásával, rendeltetésszerű használatával, karbantartásával, felújításával, továbbá a szerződés megszűnésekor a helyiség visszaadásával kapcsolatban a bérbeadó és bérlő jogait és kötelezettségeit.

A bérleti jog átruházása

23. § (1)28 A bérlő a helyiség bérleti jogát kizárólag a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával másra átruházhatja, vagy elcserélheti. A bérlő a helyiség átruházásról, vagy cseréjéről szóló megállapodás tervezetet – előzetesen – a bérbeadó részére bemutatja. A bérbeadó – a Hivatal Jegyzője véleményének figyelembevételével – 30 napon belül dönt a hozzájárulás megadásáról, vagy megtagadásáról.

(2) A hozzájárulás iránti kérelmet a bérbeadóhoz kell benyújtani. A kérelemhez csatolni szükséges:

a) az (1) bekezdésben említett megállapodás tervezetet;

b) az átvevő nyilatkozatát, hogy az általa gyakorolni kívánt tevékenységhez a szükséges engedélyekkel rendelkezik;

c) a bérleti díj, valamint a bérleti szerződésben meghatározott feltételek, kötelezettségek teljesítését vállalja.

(3)29 A bérbeadó a bérleti jog átruházásához, vagy cseréjéhez szükséges hozzájárulást megtagadja különösen akkor, ha az átvevő:

a) az általa gyakorolni kívánt tevékenységhez szükséges engedéllyel nem rendelkezik;

b) a bérleti díj, valamint a bérleti szerződésben meghatározott kötelezettségek teljesítését nem vállalja;

c) ha a bérlőnek bérleti díj hátraléka van.

XI.

Lakások elidegenítése

24. § (1) Bérbeadó a tulajdonát képező lakások közül lakást vagy lakásokat elidegenítésre jelölhet ki.

(2) Az elidegenítésre kijelölt lakások vonatkozásában elővásárlási jog illeti meg az Ltv. 49. §-ában meghatározott jogosultakat.

(3) Az elidegenítésre kijelölt lakások tekintetében a vételár megállapításához el kell végeztetni az ingatlan forgalmi értékbecslését.

(4)30 Amennyiben az elővásárlásra jogosult a vételár egyösszegben történő megfizetését vállalja, úgy az ingatlan értékbecslési eljárás keretében megállapított vételárból legfeljebb 15 % kedvezményre jogosult.

(5) Ha az elővásárlásra jogosult az Ltv. 53. § (1) bekezdésében meghatározott részletfizetés biztosításának lehetőségére tart igény, úgy részére a részletfizetést kamatmentesen kell biztosítani.

(6) Az elővásárlásra jogosult személy részére biztosított részletfizetés esetén a részletfizetési határidő lejárata előtt egyösszegben történő vételár hátralék megfizetése esetén a vevőt a vételár hátralékból 5 % kedvezmény illeti meg.

(6) Ha az elidegenítésre kijelölt lakást nem az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, vagy nincs elővásárlásra jogosult személy úgy bérbeadó részletfizetési lehetőséget a vevő részére nem biztosít.

XII.

Vegyes rendelkezések

25. § (1) E rendelet alkalmazásában a nem lakás céljára szolgáló helyiség az Ltv. 91/A. § 12. pontjában meghatározott helyiség.

(2)31 Az e rendeletben nem szabályozott viszonyokra az Ltv. és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Hatásköri rendelkezések

26. § (1) A bérbeadói feladatokat a képviselő-testület látja el.

(2) A bérlakások rendeltetésszerű használatát Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humánügyi Bizottsága ellenőrzi évente egy alkalommal az éves munkatervében meghatározott időpontban.

(3) A döntés előkészítéssel kapcsolatos, valamint az adminisztrációs feladatokat a hivatal jegyzője látja el.

Záró rendelkezések

27. § (1) E rendelet 2018. június 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek bérletéről szóló 9/2009.(V.29.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

Kadarkút Város Önkormányzat tulajdonában lévő, költségelven bérbe adható lakások32

1. Kadarkút, Petőfi u. 12. 2 db lakás

2. Kadarkút, Kossuth L. u. 14. 4 db lakás

3. Kadarkút, Kossuth L. u. 16-18. 5 db lakás

4. Kadarkút, Ady E. u. 2/A. 1 db lakás

5. Kadarkút, Rákóczi u. 2-4. 6 db lakás

I. lph., 1. em., 2. ajtó

I. lph., 2. em., 1. ajtó

I. lph., 2. em., 2. ajtó

II.lph., 1. em., 2. ajtó
II.lph., 2. em., 1. ajtó
II.lph., 2. em., 2. ajtó

6. Kadarkút, Fő u. 56./ 2. ajtó 1 db lakás

7. Kadarkút, Petőfi u. 7. 1 db lakás

8.33 Kadarkút, Körmendi u. 88.

2. melléklet

Kadarkút Város Önkormányzat tulajdonában lévő, szociális helyzet alapján bérbe adható lakások

1. Kadarkút, Kossuth L. u. 16-18. 1 db lakás

I. em., 1. ajtó

2. Kadarkút, Árpád u. 55. 2 db lakás

3.34 Kadarkút, Rákóczi u. 2-4. 1 db lakás: II. lph., 1. em., 1. ajtó

I.

4. Kadarkút, Fő u. 56./ 1. ajtó 1 db lakás

5. Kadarkút, Körmendi u. 81. 4 db lakás

6. Kadarkút, Körmendi u. 81/A. 4 db lakás

3. melléklet35

4. melléklet

Pályázati adatlap
(szociális jellegű lakásra, valamint költségelven bérbe adható lakásra kiírt pályázathoz)
(a megfelelő aláhúzandó)

1. Személyi adatok

1.1 A pályázóra vonatkozó adatok:

1.1.1. Neve: ……………………………………………………………………………………………………………………………………….

1.1.2. Születési neve: ………………………………………………………………………………………………………………………..

1.1.3. Anyja neve: ……………………………………………………………………………………………………………………………..

1.1.4. Születési helye, ideje: ………………………………………………………………………………………………………………

1.1.5. Lakóhelye: ………………………………………………………………………………………………………………………………..

1.1.6. Tartózkodási helye: ………………………………………………………………………………………………………………….

1.1.7. Telefonszám (nem kötelező megadni): …………………………………………………………………………………..

1.2. Pályázó családi körülménye

1.2.1. egyedül élő

1.2.2. nem egyedül élő

(a megfelelő aláhúzandó)

1.3. Pályázó fogyatékos gyermek eltartásáról gondoskodik.

1.3.1. igen

1.3.2. nem

(a megfelelő aláhúzandó)

1.4. Pályázóval együtt élő, együtt költöző házastársra/élettársra vonatkozó adatok:

1.4.1. Neve: ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

1.4.2. Születési neve: ………………………………………………………………………………………………………………………….

1.4.3. Anyja neve: ……………………………………………………………………………………………………………………………….

1.4.4. Születési helye, ideje: ……………………………………………………………………………………………………………….

1.4.5. Lakóhelye: …………………………………………………………………………………………………………………………………

1.4.6. Tartózkodási helye: …………………………………………………………………………………………………………………...

1.5. Pályázóval együtt élő, együtt költöző gyermekekre, egyéb családtagra vonatkozó adatok:

A

B

C

D

Név
(ha eltérő, születési
neve is)


Anyja neve

Születés helye,
ideje
(év, hó, nap)

Családi kapcsolat megnevezése

1.


2.


3.


4.


5.


2. Jövedelmi adatok

A

B

C

D

E


A jövedelem típusa

Pályázó

Házastárs/
élettárs

Gyermekek

Egyéb családtagok

jövedelme (forint)

2.1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó

ebből: közfoglalkoztatásból származó

2.2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó

2.3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások

2.4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

2.5.

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

2.6.

Egyéb jövedelem

2.7.

Összes jövedelem

3. A lakáskérelem indokolása:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Pályázó nyilatkozatai:

4.1. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy a bérbeadást megelőző 5 éven belül nem mondtam le önkormányzati lakás lakásbérleti jogáról, illetve beköltözhető ingatlanomat nem idegenítettem el.

4.2. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy nem rendelkezem, sem pedig a velem együtt költözők nem rendelkeznek Kadarkút város közigazgatási területén belül lakóingatlan tulajdonjogával, vagy lakóingatlanra bejegyzett vagyoni értékű joggal.

4.3. Vállalom, hogy a bérleti szerződés időtartama alatt életvitelszerűen a lakásban lakok.

4.4. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a kérelemben szereplő személyes adatoknak a lakás bérbeadásával kapcsolatos eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez, a személyes adatok lakásigénylési nyilvántartásba történő felvételéhez.

Kadarkút, 20…… év …………… hó …………. nap
……………………………………………………… ……………………………………………………………..
pályázó aláírása nagykorú hozzátartozók aláírása 4./4.4. pont
vonatkozásában
Vagyonnyilatkozat
(csak szociális jellegű lakás igénylése esetén töltendő)
A pályázó és a vele együtt költözők vagyona
A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca .......... hsz.,
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

- címe: ........................................ város/község ........................... út/utca ............. hsz.,
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- vagy épületrész-tulajdon (vagy állandó használat):

- megnevezése .................................... (pl. zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs),
- címe: ........................................... város/község ......................... út/utca ............. hsz.,
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat):

- megnevezése: ......................................................................................................................
- címe: ........................................... város/község ....................... út/utca ............ hsz., (pontos cím hiányában: ...................... helyrajzi szám),
- alapterülete: ........... m2,
- tulajdoni hányad: ...........................,
- a szerzés ideje: ................ év.
Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft
Az ingatlan-nyilvántartásba az ingatlanra vonatkozóan bejegyzett terhek, korlátolt dologi jogok, vagyoni értékű jogok vagy feljegyzett tények:
................................ (pl. haszonélvezet, jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom, használati jogok, szolgalom).
B. Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű adatai:

a) személygépkocsi: ................................................................ típus .................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ...............................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:
................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog). A gépjárművet mozgáskorlátozottságra tekintettel tartják fenn:
igen nem
(a megfelelő aláhúzandó).

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű:

................................................................................................. típus .................. rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ..............................................................................
Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft
Gépjárműre bejegyzett terhek, gépjárművet terhelő vagyoni értékű jogok:
................................................................................. (pl. elidegenítési és terhelési tilalom, bejegyzett üzemben tartói jog).

III. Nyilatkozatok

1. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy

a) fizetési számlával nem rendelkezem vagy

b) az alábbi fizetési számlával rendelkezem (valamennyi megjelölendő):

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

2. Felelősségem tudatában kijelentem [a megfelelő aláhúzandó, és a b) pont szerinti esetben kitöltendő], hogy a velem együtt költöző családtagom

a) fizetési számlával nem rendelkezik vagy

b) az alábbi fizetési számlával rendelkezik (valamennyi megjelölendő):

- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................
- Pénzforgalmi szolgáltató neve: ................................................................................................
fizetési számla száma: ..............................................................................................................
fizetési számlán kezelt összeg ..................................................................................................

3. Tudomásul veszem, hogy az ellátásra való jogosultság feltételeinek megállapítása érdekében a hatóság a fentiekben megjelölt pénzforgalmi szolgáltató felé megkereséssel élhet a fizetési számlán kezelt összeg tekintetében.

4. Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak az önkormányzati bérlakás bérbeadásával kapcsolatos eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap
................................................
pályázó aláírása
Megjegyzés:
A vagyoni helyzet vizsgálatakor nem kell figyelembe venni az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékeként a fizetési számlára befizetett összeget.
Ha a pályázó vagy vele együtt költöző családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Ha a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
** Becsült forgalmi értékként a gépjármű kora és állapota szerinti értéket kell feltüntetni.
Tájékoztató a pályázati adatlap kitöltéséhez
1.A pályázat elbírálása szempontjából családtagnak, pályázóval együtt költözőnek számít:
- pályázó házastársa, élettársa;
- pályázó gyermeke;
- pályázó befogadott gyermekének a gyermeke;
- pályázó szülője.

2. Jövedelem: - a 2.1. pontban foglalt kivétellel, valamint figyelemmel a 2.2. és 2.3. pontokban foglaltakra - az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett

a) a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szjatv.) szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a Szjatv. 1. számú melléklete szerinti adómentes bevételt, és

b) azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény, a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény vagy az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

2.1. Nem minősül jövedelemnek

1. a rendkívüli települési támogatás, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás, valamint a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez, a gyógyszerkiadások viseléséhez és a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott települési támogatás,

2. a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a Gyvt. 20/A. §-a szerinti támogatás, a Gyvt. 20/B. §-ának (4)-(5) bekezdése szerinti pótlék, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány,

3. az anyasági támogatás,

4. a tizenharmadik havi nyugdíj és a szépkorúak jubileumi juttatása,

5. a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás,

6. a fogadó szervezet által az önkéntesnek külön törvény alapján biztosított juttatás,

7. az alkalmi munkavállalói könyvvel történő munkavégzésnek, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján történő munkavégzésnek, valamint a természetes személyek között az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatásra vonatkozó rendelkezések alapján háztartási munkára létesített munkavégzésre irányuló jogviszony keretében történő munkavégzésnek (a továbbiakban: háztartási munka) a havi ellenértéke,

8. a házi segítségnyújtás keretében társadalmi gondozásért kapott tiszteletdíj,

9. az energiafelhasználáshoz nyújtott támogatás,

10. a szociális szövetkezet, valamint a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja által a szövetkezetben végzett tevékenység ellenértékeként megszerzett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján adómentes bevétel,

11. az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékének azon része, amelyből az eladást vagy átruházást követő egy éven belül az eladó vagy átruházó saját, vagy közeli hozzátartozója életvitelszerű, tényleges lakhatásának célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására kerül sor,

12. az elengedett tartozás, illetve a megszűnt kötelezettség, ha a tartozás elengedésére vagy a kötelezettség megszűnésére a természetes személyek adósságrendezési eljárásában, továbbá közüzemi szolgáltatás szolgáltatója, illetve pénzügyi intézmény által, az adós megélhetését veszélyeztető szociális helyzete miatt került sor,

13. az Szjatv. 7. § (1) bekezdés b)-z) pontja szerinti bevétel.

2.2. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel, vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.

2.3. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

3. A jogosultság megállapításakor

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a pályázat benyújtását megelőző három hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a pályázat benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát

kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

3.1. A 3. pontban foglaltaktól eltérően az életvitelszerűen lakott ingatlan eladása, valamint az életvitelszerűen lakott ingatlanon fennálló vagyoni értékű jog átruházása esetén az eladott ingatlan, illetve átruházott vagyoni értékű jog ellenértékének azon részét, amelyen egy éven belül nem kerül sor életvitelszerű, tényleges lakhatás célját szolgáló ingatlan vagy vagyoni értékű jog vásárlására, az eladást vagy átruházást követő egy naptári év leteltét követő napon megszerzett jövedelemnek kell tekinteni.

3.2. Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

4. A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

a) a pályázat benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

b) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt,

c) a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

4.1.A vállalkozási tevékenység akkor tekinthető megszűntnek, ha az egyéni vállalkozói tevékenység az egyéni vállalkozóról szóló törvényben meghatározottak szerint megszűnt, az őstermelői igazolványt visszaadták vagy visszavonták, illetőleg a társas vállalkozást vagy az egyéni céget törölték a cégjegyzékből.

5. Rendszeres pénzellátás: a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, a táncművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, az öregségi járadék, a munkaképtelenségi járadék, az özvegyi járadék, a növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadék, az özvegyi nyugdíj - kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, továbbá a házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó személy özvegyi nyugdíját -, a baleseti táppénz, a hozzátartozói baleseti nyugellátás, az Flt. alapján folyósított pénzbeli ellátás, a bányászok egészségkárosodási járadéka, a rokkantsági járadék, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, az ápolási díj, a tartós ápolást végzők időskori támogatása, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék, a közszolgálati járadék, valamint az uniós rendeletek alapján külföldi szerv által folyósított egyéb azonos típusú ellátás.

6. Vagyon: ha e törvény másként nem rendelkezik, az a hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt - jövedelemként figyelembe nem vett - összeg, amelynek

a) külön-külön számított forgalmi értéke, illetve összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy

b) együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát

meghaladja, azzal, hogy a jogosultsági feltételek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

5. melléklet

A lakások bérleti díjai

1. A bérbeadó a szociális helyzet alapján bérbe adható lakások vonatkozásában – a lakás alapterületére és komfortfokozatára tekintettel – az alábbi, általános forgalmi adót nem tartalmazó bérleti díjat állapítja meg:

a) Félkomfortos lakás esetén: 240,-Ft/m2/hó

b) Komfortos lakás esetén: 343,-Ft/m2/hó

c) Összkomfortos lakás esetén: 460,-Ft/m2/hó

2. A bérbeadó a költségelven bérbe adható lakások vonatkozásában – a lakás alapterületére és komfortfokozatára tekintettel – az alábbi, általános forgalmi adót nem tartalmazó bérleti díjat állapítja meg:

a) Félkomfortos lakás esetén: 422,-Ft/m2/hó

b) Komfortos lakás esetén: 602,-Ft/m2/hó

c) Összkomfortos lakás esetén: 806,-Ft/m2/hó

3. A bérbeadó a lakásokhoz tartozó egyéb – alább megnevezett – helyiségek vonatkozásában az alábbi, általános forgalmi adót nem tartalmazó bérleti díjat állapítja meg:

a) garázs 6.000,-Ft/hó

a) b) faház 2.000,-Ft/hó

6. melléklet a 8/2018. (VI. 1.) önkormányzati rendelethez36

Kadarkút Város Önkormányzat tulajdonában lévő, piaci alapon bérbe adható lakások

1. Kadarkút, Rákóczi u. 2-4., 1. lph., 1. em., 1. ajtó

2. Kadarkút, Rákóczi u. 10.

3. Kadarkút, Körmendi u. 88.

1

A bevezető a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (3) bekezdését a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 3. § (1) bekezdés b) pontja a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdés c) pontját a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 8. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 3. § (1) bekezdés f) pontja a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. § (2) bekezdés e) pontját a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

7

A 4. § (1) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 4. § (5) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 5. § (1) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5. § (2) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. § (5) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

Az 5. § (6) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

Az 5. § (7) bekezdését a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

14

Az 5/A. §-t a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

15

Az 5/A. § (3) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

16

Az „A pályázat elbírálása” alcím címe a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

17

A 6. § (1) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

18

A 6. § (2) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (2) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

19

A 6. § (3) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg. A 6. § (3) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

20

A 6. § (4) bekezdését a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

21

A 7. §-t a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

22

A 9. § (2) bekezdését a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 8. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

23

A 10. § i) pontja a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

24

A 13. § (3) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

25

A 13. § (7) bekezdését a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 17. § a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

27

A 20. § (1) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

28

A 23. § (1) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 23. § (3) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 24. § (4) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

31

A 25. § (2) bekezdése a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

32

Módosította a 3/2019.(IV.5.) ökr. 1. §-a. Hatályos: 2019.05.01-től.

33

Az 1. melléklet 8. pontját a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

34

A 2. melléklet 3. pontja a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 3. mellékletet a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 13. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

36

A 6. mellékletet a Kadarkút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (XII. 9.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be.